torstaina, helmikuuta 03, 2005

Jotkut tahot ovat olleet kovasti huolissaan väestönkasvun tyrehtymisestä ja kääntymisestä laskuun. Joka puolella Eurooppaa, niin idässä kuin lännessäkin, väestö joko vähenee tai sen ennustetaan alkavan vähetä melko pian. Minusta väestön vähenemisessä on enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Ensinnäkin luonnonvarojen käyttöä ja saastuttamista voidaan vähentää ilman, että niiden täytyy vähetä per capita. Toiseksi vauraus per capita lisääntyy, kun vanhemmat ikäluokat jättävät itseään pienemmille ikäluokille entistä enemmän perintöä per capita. Vaikka vanhustenhoitoon kuluu enemmän resursseja, lastenhoitoon ja nuorten kouluttamiseen kuluu vähemmän. Vähenevä väestö merkitsee vauraampaa, puhtaampaa ja turvallisempaa tulevaisuutta.

5 kommenttia:

4:37 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voiko talouskasvu jatkua jos populaatio pienenee?

 
4:37 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Aivan eri asiasta: pystyisitkö tiivistämään peak oil -teesisi pariksi kansantajuiseksi aaneloseksi, jotka voisin kääntää iiriksi nettisivuilleni (uutta sisältöä näet kaivataan aina)?

 
9:22 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

No eihän se toki minun teesini ole. Kyllähän tuota Peak Oil juttua riittää netissä paljonkin, mutta voinhan minä yrittää jonkinlaisen esityksen asiasta koostaa.

 
3:37 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Onko koko kansantalouden kasvulla väliä jos jakajia on vähemmän? Jos talous on nollakasvussa ja väestö vähenee, BKT per capita kasvaa. Tämä lienee Markun toinen pointti toisin sanottuna.

 
4:43 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voisi ajatella että pääomasijoittajan näkökulmasta väestönkasvun mukanaan tuoma GDP:n kasvu olisi positiivinen asia.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu