tiistaina, maaliskuuta 01, 2005

Nyt varmaan kannattaisi sijoittaa raaka-ainerahastoihin. Varsinkin öljyyn ja kaasuun, joista on jo alkanut olla niukkuutta. Öljy ja kaasu ovat vaikeasti korvattavissa muilla energianlähteillä. Osaisiko joku sanoa, miten helpoiten pääsisi sijoittamaan öljy- ja kaasuyhtioiden osakkeisiin?

16 kommenttia:

5:15 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jos liityt eqonlinen asiakkaaksi, voit päästä ostamaan osakkeita suoraan Lontoosta, Frankfurtista tai New Yorkin pörssistä. Näin British Petroleum, Shell, yms ovat ostettavissa. Lisäksi NYSEen on listattu nipp ulkomaalaisia firmoja joten voit hankkia vaikkapa argentiinalaisia ja brasilialaisia öljy- ja maakaasuyhtiöitä. Tai venäläisiä.

Hinta 5e kk ja noin 20 e per kauppa. Luulisin että suurilla pankeilla löytyy myös yhteydet ulkomaisiin pörsseihin.

 
6:05 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Oikeastaan kiinnostaisi myös raaka-aineiden osto suoraan eli jonkinlainen raaka-ainerahasto. Öljy- ja kaasuyhtiöthän eivät nimittäin välttämättä pääse tienaamaan huippukalliillakaan raaka-aineilla kovin paljon, jos niitä riittää myytäväksi vain vähän ja jos niiden tuottaminen maksaa paljon.

 
6:29 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hankin siivun Odin Offshorea (pidemmän ajan sijoitukseksi)kuukausi sitten, nyt se on noussut 10% nousevien raaka-ainehintojen mukana. Hankin myös (kiitos tämän blogin) seuraavan kirjan:

http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0446533173/ref=pd_ir_imp/202-0867007-7786213

..mikä antaa selviä ohjeita (tosin USA-keskeisiä) siitä kuinka sijoittaa nousevien öljynhintojen aikana. Antaa paljon vastauksia kysymyksiin siihen milloin kannattaa sijoittaa öljyyn, öljy-yhtiöihin, oil utilities - firmoihin, kultaan jne.

Ko. kirjan innosatamalla ajattelin ostaa pikkusummalla jotain kultarahastoa (Mandatum Kulta helpoin mutta sikavolatiili koska seuraa kullan spot-hintaa) ja olen myös silmäillyt muita luonnonvaroihin sijoittavia rahastoja kuten Merrill Lynchin World Gold (kulta- ja jalometalliyhtiöt) tai Merrill Lynch World Mining (kaivosyhtiöt yleensä, syklinen ala). Merrill Lynchillä on myös World Energy ja New Energy rahastot. Haittana ML:n rahastoissa on 5% kulut oston yhteydessä, ei haitanne jos hankkii pitkään salkkuun.

Rahastoja voi vertailla helposti Morningstarissa (ilmainen rekisteröinti, suosittelen) www.morningstar.fi tai Eufexin rahastopalvelussa www.eufex.fi

 
6:37 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Niinjuu, myös sijoitus Venäjärahastoon on sijoittamista öljy- ja kaasumarkkinoihin, poliittista riskiä on tietysti mukana kohtuullisen paljon. Jos katsot Morningstarista mitä Venäjärahastot omistavat on energiayhtiöiden osuus huomattava, näin Jukosinkin jälkeen. Venäjän talous kasvaa öljyn ja kaasun ansiosta ja niitähän siellä vielä riittää..

 
8:07 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Helpoin tapa sijoittaa raaka-aineisiin lienee Pohjolan raaka-ainerahasto, jossa n. 2/3 sijoituksista on öljy- ja maakaasufutuureissa. 1/3 on sitten viljassa ja metalleissa yms. Hallinnointipalkkioita rahastolla on 1.8%. Tietääkseni tuo on ainoa Suomessa tarjolla oleva rahasto joka sijoittaa raaka-ainejohdannaisiin. Raaka-ainejohdannaiset lienevät peak oil -näkökulmasta parempi sijoituskohde kuin energia- ja öljy-yhtiöt.

Mandatumin Kulta-rahastoon sijoittamisessa ei minusta ole mitään järkeä. Rahasto perii vuotuista vajaata 2% hallinnointipalkkiota. Fyysisiä kultaharkkoja voi ostaa n. 10% preemioilla ja piilottaa pankin tallelokeroon joka taas ei maksa vuosittain käytännössä mitään. Lisäksi kriisitilanteissa fyysinen kulta lienee turvallisempi sijoituskohde kuin kultajohdannaisiin sijoittava rahasto.

 
8:17 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jos taas haluat sijoittaa pelkästään energiayhtiöihin, niin Alfred Bergin AMRO Resources rahasto sijoittaa pelkästään näihin yhtiöihin. Rahastolla on tosin 5000? minimisijoitusvaatimus.

 
8:33 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voisin ostaa harkkokultaakin (esim. www.rasmussen.fi) mutta minulle ei ole selvinnyt miten ko. tavarasta pääsee Suomessa (tai muualla maailmassa) eroon ja mitä se maksaa. Voisiko joku selventää miten myyminen tapahtuu? Kilon jöötti olisi kyllä hauska vempele (päivän hinta 1061 EUR). Kultarahoista pääsee aina eroon mutta kulut ovat lähes varmasti hirveät (mutta toisaalta niillä on arvoa myös post-holocaust skenaariossa).

1.8% vuotuinen kulu ei ole välttämättä minulle ongelma, mainitsemassani "The Oil Factor" - kirjassa ennustetaan että kullan hinta nousee 1000-2000 dollariin unssilta kunhan inflaatio pääsee kunnolla vauhtiin. Toimisikohan tämä kirjalinkki:

http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0446533173/ref=pd_sim_b_dp_2/202-0867007-7786213

Pohjolan raaka-ainerahasto luokittuu hedge-rahastoihin ja on siinäkin mielessä epäideaalinen ettö siinä sijoitetaan myös raaka-aineisiin joista ei ole näkyvissä niukkuutta, vaan kyse on syklisistä aloista. Itse kokeilisin mielummin vaikka sitä ML Goldia, joka liittyy läheisemmin jalometalleihin...

 
8:39 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Siis tämä fukin blogger tuhoaa pitkät linkit, prkl:

http://tinyurl.com/69gaa

 
9:40 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kultaharkkoja myy ja osta ainakin Tavex. Lisätietoa kultaan sijoittamista löytyy esim. osoitteesta www.kultakeskus.com.

Pohjolan Raaka-ainerahasto on jostain syystä Morningstarin luokituksissa luokiteltu hedge-rahastoksi, vaikka minusta se noin käytännössä sitä ole. Tai siis, tietenkin raaka-aineisiin sijoittavat rahastot ovat hedge-rahastoja siinä mieslessä että ne sijoittavat johdannaisiin. Tosin minusta raaka-ainejohdannaiset ovat luonteeltaan hieman eria asia kuin esim. osakkeisiin liittyvät johdannaiset.

 
10:31 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuli vielä mieleen fyysisen kullan puolesta sellainenkin asia, että kultarahastoiden myynnistä menee verottajalle tieto, mutta fyysistä kultaa taitaa voida ostaa ja myydä anonyyminä.

 
12:39 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuosta kulta-asiasta pitäisi ottaa selvää, olisi mukavaa jos harkkoja voisi ostaa ja myydä anonyymisti käteisellä. Kultakolikot ovat taatusti kovaa kamaa myös MadMax-tulevaisuudessa, lisäksi ovat aika hienoja:

http://www.taxfreegold.co.uk/

 
10:11 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kysyin kullan myymimestä Rasmussenilta. He kuulemma ostavat kultaa takaisin maailmanmarkkinahinnalla. Nuo UBS:n leimatut harkot taas maksavat heillä n. 10% maailmanmarkkinahinnan päälle, riippuen harkkokoosta. Toimittavat harkkoja myös postitse. Anonyymisti harkkoja ei kuitenkaan kuulemma lain vaatimusten takia voi ostaa.

 
1:54 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

..eli jos haluaa olla tooosi anonyymi kannattaa pitäytyä kultakolikoissa joista päässee eroon anonyymisti kenen tahansa ketkun numismaatikon puodissa kun vaan provikka on oikea :-)

 
4:23 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Eipä taida kiloa kultaa saada tuhannella eurolla. Kymmenentuhatta lienee oikeammansuuntainen hinta - olisiko tuossa pilkkuvirhe.

 
12:02 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jees, kymmenkertainen pilkkuvirhehän se siinä.

 
11:41 ap. , Blogger Oskari Juurikkala kirjoitti...

Kultaan sijoittamisesta:

Tavex on helppo vaihtoehto Suomessa. Se takaa myös jälkimarkkinat myymilleen tuotteille hyvään hintaan, joten ei tarvitse olla huolissaan siitä, miten sijoituksesta pääsee eroon.

Hyvä saitti kultaan sijoittamisesta on www.kultakeskus.com. Tulossa on myös useammin päivittyvä www.kultainfo.com

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu