keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2005

Sitten kun fossiiliset polttoaineet on poltettu ja uraanit hyödynnetty, ihmiskunta joutuu palamaan takaisin esiteolliseen elämäntapaan. Maaorjuus ja muut vastaavat kivat jutut tekevät comebackin. Pellolla raataessa unohtuu sukupolvien saatossa kaikki ja pienenpientä oppinutta eliittiä lukuun ottamatta ihmiskunta vajoaa samaan paukapäisen taikauskoisuuden ojaan, josta vasta muutama sata vuotta sitten alettiin nousta.

Olisi sääli, jos loppuaika auringon sammumista, jotain tuhoisaa geologista mullistusta tms. ihmiskunnan lopettavaa tapahtumaa tai prosessia odotellessa jouduttaisiin elämään keskiaikaa maailman tappiin. Se olisi aika surkea kohtalo älylliselle elämälle tässä maailmankaikkeudessa se (jos uskotte, että muita on, ratkaiskaa Fermin paradoksi). Mielestäni ihmiskunnan keskeisin tehtävä on rakentaa itselleen seuraaja. Mielessäni ei ole mitään peltiheikkejä vaan ratkaisu ongelmaan miten niukoilla energiaresursseilla ylläpidetään mahdollisimman suurta laskentakapasiteettia, jotta älyllisesti rikas elämä voisi jatkua ja jopa kehittyä. Ihmisistä ilman fossiilisia polttoaineita tai uraania ei paljon mihinkään ole, koska pelkkä elossapysyminen ilman niitä on niin vaivalloista (esimerkiksi Englannin hiilivarojen hyödyntäminen alkoi juuri ja juuri ennen koko maan puuvarojen ryöstöhakkaamista loppuun asti).

Yksi ratkaisu voisi olla biotekniikan kehittäminen niin pitkälle, että voidaan ohjelmoida kasvit tai sienet kasvamaan tietokoneiksi. Siinä on tietysti ongelmana, että ne joutuvat kilpailemaan elintilasta muiden organismien kanssa. Parempi olisikin ehkä rakentaa solun keinotekoiseksi vastineeksi nanobotteja, joka eivät tarvitse toimiakseen vettä ja jotka voi siksi laittaa kasvattamaan rihmastojaan rutikuiville ja auringon polttamille aavikoille. Siellä ne eivät edes joudu kilpailemaan elintilasta biomassan kanssa. Sähkönsä ne saisivat valosähkökennoillaan auringon säteilystä. Materiaalit otettaisiin ilmasta ja hiekasta. Annetaan maapallon kaikkien aavikoiden kasvaa vuosituhansien (tai kuinka kauan siihen nyt sitten meneekään) kuluessa suureksi superaivojen kollektiiviksi, joka jatkaa ihmiskunnan viitoittamalla polulla maailmankaikkeuden tutkimista.

Suuresti köyhtynyt ja kurjistunut ihmiskunta voi sitten vaikka keskittyä humanismiin niillä vähäisillä voimavaroilla, jotka sillä siihen on irrotettavissa.

10 kommenttia:

4:09 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ehkäpä kuvasi on kuitenkin hieman liian pessimistinen. Nykyään esim. Suomen energiantuotannosta 10% pystytään tuottamaan vesivoimalla. Fossiilisten polttoaineiden loppuminen ei tähän vaikuta (turbiinit lienevät varsin pitkäikäisiä eikä niiden valmistus varmaankaan hirveitä energiamääriä kuluta). Jos Suomen väkiluku pystyttäisiin tiputtamaan reilusti alle puolen miljoonan, kyettäisiin kaikki tarvittava energia tuottamaan vesivoimalla, eikä paluuta maaorjuuteen tarvitsisi välttämättä tehdä. Myöskin biomassan käyttö kestävästi lienee mahdollista jos väkiluku vain pidetään tarpeeksi pienenä.

Käsittääkseni esim. maakaasua käytetään lannoitteiden tuottamiseen sen sisältämän vedyn takia. Tämä vety kyllä voidaan tuottaa elektrolyysillä jos energiaa on vain riittävästi tarjolla.

Valitettavasti tälläinen väestökehitys ei ainakaan ilman jonkilaisen fasistisen diktaatuurin nousua ole mahdollinen.

 
4:16 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Väestönkasvun hillitsemisessä pessimismini aihe juuri onkin. Kenties köyhdyttyään ihmiset alkavat taas lisääntyä kuin rotat. Jopa amishien elämäntapa on ekologisesti kestämätön vähäisestä luonnonvarojen kulutuksestaan per nuppi huolimatta (mikäli valtavirtaan liittyminen ei olisi vaihtoehtona), koska heillä on tapana tehdä valtavasti lapsia.

 
4:27 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa on mielenkiintoista leikitellä ajatuksella että Suomen väkiluku laskettaisiin puoleen miljoonaan. Olisikohan puoli miljoonaa ihmistä riittävä määrä, jotta yhteiskunnan erikoistumisaste voitaisiin pitää nykyisellä tasolla?

Nykyilmapiirissä jonkilaisen fasismin nousulle ei varmaankaan ole tilaa, mutta muutaman vuosikymmenen päästä toisen maailmansodan ja Natsi-Saksan muisto on häipynyt unholaan eikä tälläisillä ajatuksilla ole samanlaista "ei noin saa ajatella" -stigmaa mitä nykyään.

 
4:31 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jostain kumman syystä lapsimäärät vain laskevat käytännössä kaikkialla. Siitäkin huolimatta, että se on melkein kaikkien poliitikkojen mukaan paha asia. Todellisuus taitaa olla päättäjää viisaampi.

Eikös muuten jossain ajateltu, että tehtäisiin iso ja hirvittävän tarkka tanko ja vertailtaisiin sen eri päiden painoja. Painojen suhde binaarilukuna sitten sisältäisi kaiken sivilisaation tiedon. Tärkeimmät pantaisiin ekoihin desimaaleihin ja sitten kun mittauslaitteet tarkkenevat, tulee taas uutta olennaista infoa. Taisi olla jossain skifikirjassa, olen lukenut vain referoituna tämän.

 
4:55 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Lapsimäärät laskevat kaikissa maissa, jossa ollaan väestöllisen muuntumisen teorian mukaisessa neljännessä vaiheessa. Maailman väestön on kuitenkin uskottu kasvavan vielä yli 9 miljardiin vuoteen 2075 mennessä. Lapsilukua vähentävät naisten vapautuminen, yleinen elintason nousu, kouluttautuminen ja modernisaatio ylipäätään.

 
8:39 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Rooman kukoistuskaudella sivistyksen ja tietämyksen taso oli kyllä korkeammalla kuin keskiajalla vaikkeivat he käyttäneetkään fossiilisia polttoaineita. Tosin silloin maaperässä oli vielä paljon helposti hyödynnettävää malmia ja välimeren alueella taisi olla metsääkin nykyistä enemmän polttopuuksi.

 
9:35 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Maa kutsuu Markkua. Uraani nyt ei ihan parissa vuosikymmenessä lopu ja jos se suotautetaan merivedestä, ei koskaan.

Ja ennen kuin lähdetään geneettisesti räätälöimään kasveista tietokoneita, räätälöisin ne geneettisesti nykyistä paljon nopeammin kasvaviksi ja energiaa sisältäviksi. Saataisiin vähän energiapajuun vauhtia.

Btw Kauppalehdessä oli aika uskomaton tieto: jenkeissä peräti 3% bensiinistä onkin etanolia.

 
11:58 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Tässä yhteydessä ei ollut puhetta mistään aikaskaaloista. Eikä ole selvää, että uraanin suodattaminen merivedestä on energiahyötysuhteeltaan ykkösen paremmalla puolella.

Ikävä kyllä energiapajuun ei saada kertaluokkamielessä juurikaan lisää vauhtia. Aurinko kun nyt optimiolosuhteissa säteilyttää neliömetriä kohti tietyn verran, mihin elintilasta kilpailevilla kasveilla on ollut miljardin jos toisenkin vuotta aikaa sopeutua. Tuskinpa vaan fotosynteesiä saadaan viilattua tehokkaammaksi kuin vain kohtalaisen pienen vakiokertoimen verran. Sitä paitsi mitä hemmetin järkeä on pitkällä aikavälillä tehdä kasveista polttoainetta, kun ne voi ohjelmoidakasvamaan suoraan aivan kaikenlaisiksi lopputuotteiksi.

Siitä Jenkkilän etanolista sen verran, että se ei taida olla muuta kuin keino ostaa tukiaisilla Keskilännen farmareiden ääniä. Sokeriruokoperäisen etanolin tekemiseen nimittäin menee vähintään yhtä paljon energiaa kuin siitä saadaan ulos.

 
9:51 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oikeastaan on mielenkiintoinen kysymys miksi ihmiset lisääntyvät enemmän vaikeina aikoina, esim. sotien jälkeen. Äkkiseltään luulisi että ankeina aikoina kannattaisi hankkia vähemmän lapsia jotta heille olisi enemmän annettavaa, mutta jostain syystä asia tuntuu olevan juuri päinvastoin.

 
10:44 ap. , Blogger Markku kirjoitti...

Sodalla on ihmisen psyykeen tietynlainen raaistava, sivistyksen pintasilausta ohentava vaikutus. Sota vahvistaa lisääntymisvaistoja. Chris Hedges on amerikkalainen sotajournalisti, joka on kirjoittanut mainion kirjan War Is a Force that Gives Us Meaning. Siinä hän kuvaa miten sota "eläimellistää" ihmistä myös seksuaalisesti: syntyy runsaasti, usein nopeasti ohimeneviä intohimoisia rakkauksia ja aivan yksinkertaista eläimellistä panemistakin harrastetaan tilaisuuden tullen paljon herkemmin kuin muuten. Sotilaat raiskaavat tai ottavat sotamorsiamia. Suomalaisten historiallisessa muistissa on vilkas kirjeenvaihto juoksuhautojen kotirintaman välillä. Sota-aikana solmittiin paljon avioliittoja.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu