keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2005

Harvoin tapaan kouluiän kauan sitten ohittaneita ihmisiä, jotka ovat avoimen vihamielisiä yleistietoa kohtaan. Kysyin tällaiselta ihmiseltä kerran, miksi ihmisten, jotka eivät vaivaudu ottamaan selvää yleisistä asioista, pitäisi saada äänestää. Tietenkin hän suuttui ja kyseli, että pitääkö ihmisiä alkaa jakaa kasteihin. Minä olen vakavissani periaatteessa sitä mieltä, että tietämättömien ihmisten ei pitäisi saada äänestää. Tällaisen systeemin käytännön toteutus on sitten asia erikseen.

5 kommenttia:

5:02 ip. , Blogger Timo kirjoitti...

Elinikäinen oppivelvollisuus?

 
10:56 ap. , Blogger Panu kirjoitti...

Ns. "pakkoruotsin" vastustajien kaikki argumentit voidaan tarvittaessa kääntää mitä tahansa tiedonhankintaa ja yleissivistymistä vastaan. Tämän takia ns. "pakkoruotsin" vastustamiskampanjat johtavat väistämättä yleistiedon ja yleissivistyksen halveksinnan lisääntymiseen laajemmaltikin.

 
3:05 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Panu nyt vähän höpsöttelee ja liioittelee. Tottakai kaiken maailman "suomen kansan sini valkoiset" ja muut natsiryhmät käyttävät sellaisia argumentteja, ja kyllähän ne purevat amisteineihin ja muihin öyhöttäjiin.

Mutta tilanne on suomalaisessa yhteiskunnassa jo aikalailla tasapainossa. Pienehkö porukka suhtautuu yleissivistykseen positiivisesti täysin riippumatta suhteestaan "pakkoruotsiin" tai muuhun opetusohjelman sisältökysymyksiin. Suuri massa on täysin välinpitämätön ja kysyttäessä kannattaa kaikkea hyvää ja kaunista.

Sitten on niitä öyhöttäjiä, joihin Markkukin oli kirjoituksensa perusteella törmännyt. Osa heistä on yllättävää kyllä pintapuolisesti usein ihan fiksuja, mutta paljastaa todellisen karvansa vähänkään tökittäessä.

On vähän turhaa kytkeä opetusohjelman pikkuyksityiskohdat, kuten se, opetetaanko koulussa ruotsia, venäjää vai vaikka arabiaa vai saako jopa itse valita opiskelemansa kielen, siihen, miten noin yleisesti suhtautuu sivistykseen.

Ihan mielenkiinnosta, että jos se ruotsin oppiminen on jotenkin niin kauhean olennaista, niin miten on mahdollista, että sivistystä löytyy muualta kuin pohjoismaista?

 
7:55 ip. , Blogger Simo kirjoitti...

Oletetaan, että yleistietoa testataan järjestelyllä X, joka sallii valmistautumisen. p% kansalaisista läpäisee testin.

Jotta Markun ehdottama järjestely olisi demokraattisesti legitiimi, pitäisi säännöllisin väliajoin järjestää äänestys siitä, onko nykyinen järjestely parempi kuin se, että p=100%. Toinen vaihtoehto on äänestää siitä, pitäisikö p:tä nostaa tai laskea.

Kuvitellaan, että lehdet kerran vuodessa testien jälkeen kirjoittelisivat, että "Puolet suomalaisista luuli, että Z!". Saisiko tämä väärin vastanneet pitämään testejä osoituksena omasta äänestyskelvottomuudesta - vai alkaisivatko he vihata testejä, kun ne osoittaisivat heidän puutteellisuutensa?

 
2:36 ap. , Blogger Markku kirjoitti...

Henkilö, joka innoitti merkinnän, on viisikymppinen opistoinsinööri. Sellainen, joka antaa aiheen insinöörivitseille.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu