keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2005

Kävin maanantaina TTY:n talouskerho Markan järjestämässä sijoitusillassa. Puhujavieraina oli kolme sijoitusalan ammattilaista. Aiheena olivat erilaiset sijoitusinstrumentit.

Esityksen perusteella indeksilainan riskien ja tuotto-odotusten suhde on ainakin minulle sopivin. Indeksilainan ideana on yhdistää pääomaturva kohtuullisiin tuotto-odotuksiin. Indeksilainan sopimusehtoihin kuuluu, että tietty osuus pääomasta maksetaan säästäjälle laina-ajan päätyttyä ehdoitta takaisin. Yleensä indeksilainapääomista maksetaan sata prosenttia takaisin, vaikka osuus voikin olla vaikkapa 80 prosenttia. Usein on myös sovittu jokin minimituotto, kuten esimerkiksi 1 prosentti vuodessa. Indeksilaina voi olla sidottu osakemarkkinoihin tai vaikkapa raaka-ainemarkkinoihin. Usein indeksilainan tuottoa on turvattu myös keskiarvottamalla lainan arvo esimerkiksi viimeisen 1-3 vuoden ajalta, jolloin äkilliset kurssimuutokset loppuvaiheessa eivät voi tuhota sijoituksen arvoa. Indeksilainan hoitokustannukset ovat alhaiset: tuotosta ei viedä hallinointipalkkiona mitään prosenttiosuuksia vuosittain. Pitkällä aikavälillä indeksilaina on mielestäni tuotto-odotuksiltaan lähes yhtä hyvä kuin suuri ja erittäin hajautettu osakesalkku. Osakemarkkinoihin sidotut indeksilainat seurailevat osakemarkkinoiden yleistä kehitystä ja niillä voi päästä mukaan yleiseen kehitykseen.

Nordealla muuten oli pari vuotta sitten tarjolla öljyn hintaan sidottu indeksilaina. Kun kysyin asiasta, esitelmöitsijä sanoi, että Nordealla ei enää ole samaa tuotetta.

7 kommenttia:

12:46 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuossa indeksilainassa on tietty osakesijoittamiseen verrattuna se ongelma että siinä on sidottu johonkin tiettyyn sijoitusaikaan.

 
2:12 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Totta. Indeksilainan voi kyllä myydä pankille takaisin keskenkin, mutta silloin tuottotakuu ei päde.

 
8:33 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kuulitko muuten jo että peak oil on peruttu

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat/ulkomaat.shtml?2005/04/359627

 
9:45 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

No tuossahan puhuttiin vain 200 miljardista barrelista. Maailman nykyinen vuotuinen kulutus on noin 30 miljardia barrelia ja kysyntähän kasvaa eksponentiaalisesti muutaman prosentin vuosivauhdilla. Jos tuo Al-Naimin optimistinen arvio on totta, maailma saa kuusi ja puoli vuotta lisäaikaa. Luuletko muuten, että Saudi-Arabialla ei ole kannusteita pyöristellä öljyvarojaan ylöspäin? Kannattaa muistaa, että Saudi-Arabian öljyn omistaa valtionyhtiö Saudi Aramco, jonka reservitietoja ei mikään ulkopuolinen taho valvo.

 
1:12 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Peak Oil -keskustelu on näemmä päätynyt tänään jo Iltasanomien keskustelupalstallekin.

 
6:12 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Markku, Sinuun voi luottaa(kun puhutaan peakoil pessimismistä) :)

Toki tuossa artikkelissa oli myös muutama avainsana johon voisi huomiota kiinnittää:
"Saudi-Arabian öljyvarat saattavat olla nykyistä arviota huomattavasti suuremmat. "
'saattavat olla' 'nykyistä arviota'

 
11:23 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Artikkelissa NASAA?s 2005 Top 10 Threats to Investors:

10. OIL & GAS SCAMS With oil prices at record levels and continued Middle East instability, regulators warn that con artists may renew schemes promising quick profits in oil and gas ventures.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu