perjantaina, syyskuuta 23, 2005

Tiedemies vastasi edelliseen merkintääni.

Ei minun käsittääkseni millään keynesiläisyydellä ole yhtään mitään tekemistä USA:n nopean talouskasvun kanssa. USA:han pumpataan rahoituspääoman lisäksi ihan oikeita ja konkreettisia tuotteita ja raaka-aineita velaksi. USA:n talouskasvu perustuu asuntorakentamisen ja vähittäiskaupan valtavan nopeaan kasvuun. Molemmat ovat mahdollistuneet, koska USA on maailman reservivaluutan liikkeellepanevana valtiona saanut velaksi keinotekoisen halvalla öljyä ja rihkamaa rättipäiltä ja vinosilmiltä.

6 kommenttia:

10:21 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Kysymys, johon yritin vastata olikin, että miksi ja miten olisi mahdollista, että pelkkä hillitön (yksityinen ja julikinen) velanotto vauhdittaisi talouskasvua.

Dollarin seignorage-arvo (eli painetaan rahaa kulujen kattamiseksi) ei selitä, koska dollaria ei ole painettu suoraan liittovaltion kulujen kattamiseksi, vaan dollarien määrä on kasvanut luottoekspansion kautta.

Talouskasvun lukuihin ei myöskään lasketa tuontia, sillä sitä ei tuoteta kotimaassa. USA:n bkt on kasvanut nopeammin kuin Euroopan ja alijäämä tulee vielä siihen päälle, eli amerikkalaiset kuluttavat vielä enemmän kuin tuottavat, vaikka tuottavatkin todella paljon.

Voi olla, että iso osa tuotannosta on ollut asuntorakentamista ja vähittäiskauppaa, eli BKT on kasvanut uusien talojen ja vähittäiskaupan lisäarvon verran. Mutta edelleen on mielenkiintoista kysyä, miksi asuntoja todella on rakennettu, eikä kyse ole (pelkästään) kuplasta ja inflaatiosta vähittäiskaupassa.

Tähän varmaan alijäämäinen kauppa tarjoaa jotain selitystä: Koska ulkomaalaiset tavarat ovat niin halpoja ostaa ulkomailta, ne voidaan myydä kotimaassa hyvällä katteella.

Mutta onko todella niin kuin teoria ennustaa, että liittovaltion budjettialijäämä aiheuttaa dollarin hintaan ulkomailla nousupaineen, niinkuin esittämäni teoria ennustaa? Estääkö tämä dollarin laskua, välittävänä mekanisminaan se, että rahaa virtaa Aasian keskuspankkien reserveihin?

Miksi öljyä ja rihkamaa suostutaan myymään niin halvalla?

 
3:54 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Rihkamaa myydään nykyään niin halvalla, koska rihkamanmyyjillä on kireän kilpailun takia niin alhaiset palkat. Kireä kilpailu tietysti aiheuttaa sen, että uusia rihkamanvalmistusalan työpaikkoja syntyy nopeaan tahtiin kaikissa köyhissä maissa, jotka ottavat vastaan ulkomaalaisia sijoituksia. Prosessi päättyy vasta silloin, kun maailmasta loppuu matalapalkkainen työvoima. USA:n dollarin arvo tosiaankin pysyy keinotekoisen korkealla, koska Aasian maiden keskuspankkien valuuttavarannot ovat dollareita pullollaan eivätkä ne halua valuuttavarantojensa arvon alenevan. Ne tarvitsevat dollareita ostaakseen öljyä, koska öljynviejämaat myyvät öljyä dollareita vastaan. Irania lukuun ottamatta ne eivät uskalla harkitakaan alkaa myydä sitä euroja vastaan, vaikka se olisi kannattavampaa, koska ne näkivät miten Saddamille kävi, kun tämä uskalsi alkaa vuonna 2000 myydä öljyään euroja vastaan. USA siis uhkailee öljynviejämaita sotilaallisella hyökkäyksellä, jotta nämä jatkaisivat öljyn myymistä yksinomaan heikoilla olevaa dollaria vastaan. USA pelkää Iranin ydinasetta eniten juuri siksi, että se tekisi Iranista immuunin tavanomaiselle hyökkäykselle, jolloin Iran voisi rauhassa perustaa suunnittelemansa öljypörssin, jossa myytäisiin öljyä euroilla.

Vaikka tuontirihkamaa ei laskettaisikaan USA:n kansantuotteeseen, jälleenmyyntisektorin kasvu todellakin vastaa suuresta osasta USA:n BKT:n kasvua. USA:n kansantalous on tätä nykyä nopeasti kasvavassa määrin sitä, että ajetaan isolla autolla omakotitalosta, joita nousee asuntorakennusbuumin ansiosta ennätysmääriä vuosittain, Walmartiin ostamaan aasialaista rihkamaa.

Jos USA:n sotilaallinen hegemonia murenisi, sprawliin ja vähittäismyyntiin perustuva kasvu jäähtyisi nopeasti. USA joutuisi samaan hitaiden kasvajien ruotuun EU:n kanssa.

 
3:59 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Kysyit lisäksi miksi taloja rakennetaan nykyään USA:ssa niin paljon. Syitä on kolme: väestönkasvu, kasvanut vaatimustaso ja ennätyshalpakorkoinen ja helposti saatava lainaraha. Ja ei, kyse ei ole kuplasta muualla kuin jo tiuhaan asutetuilla rannikkoseuduilla, kuten Kaliforniassa, Itärannikolla ja erityisesti Floridassa. USA:n lounaiset osavaltiot, kuten Nevada, kasvavat niin voimakkaasti juuri siksi, että siellä on runsaasti halpaa tonttimaata. USA:n keskiosissa ei ole asuntojen hintakuplaa, koska siellä tarjonta on kasvanut samaa vauhtia kysynnän kanssa.

 
8:26 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

USA:n tuottavuusluvut eivät myöskään ole kasvaneet mitenkään huikeasti verrattuna Eurooppaan. BKT:n kasvun täytyy siis olla lähtöisin siitä, että siellä tehdään oikeasti enemmän työtä.

Näyttäisi nyt siltä, että USA:n korkea BKT näkyisi siellä lähinnä siten, että ihmiset asuvat selvästi isommin kuin Euroopassa ja maksavat tästä sitten siinä muodossa, että tekevät rutkasti enemmän työtä.

Tuo voi pitää paikkaansa.

 
1:29 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Finnpundit huomautti, että USA:ssa hinnoittelematon ja siten BKT:ta lisäämätön "domestic production" on vähäisempi kuin EU-maissa. Toisin sanoen, amerikkalainen keskiluokka useammin pesettää vaatteensa, leikkauttaa nurmikkonsa ja syö ulkona kuin eurooppalainen. Amerikkalaisten elämä ei siis välttämättä ole niin paljon työntäyteisempää kuin eurooppalaisten kuin miltä näyttää.

 
4:00 ap. , Anonymous Nikolas Ojala kirjoitti...

Suomessa armottoman iso verokiila ajaa kansalaiset rakentamaan omia talojaan ja muutenkin tekemään töitä itselleen, ennemmin kuin palkkaamaan jonkun muun tekemään työn.

Tästä aiheesta Johannes Koroma kirjoitti hiljattain:

http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=547720

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu