perjantaina, lokakuuta 07, 2005

Tavallisten suomalaisten mollaaminen on vuosisatoja vanha erottautumiskeino Suomessa. Tässä diskurssissa suomalainen rahvas esitetään jotenkin erityisen huonona verrattuna muiden maiden rahvaaseen. Kansansivistysprojekti on onnistunut Suomessa objektiivisilla mittareilla erittäin hyvin (PISA-tutkimuksen tulokset yms.), mutta aina löytyy mollaamisen syitä, jos halutaan etsiä. Tavallisten keski- ja työväenluokkaisten suomalaisten muka poikkeuksellisen sivistymättömät alkoholinkäyttötavat käyvät esimerkistä. Itse asiassa suomalaisten alkoholinkäyttö jakautuu tavattoman epätasaisesti .
Pieni joukko juo pääosan alkoholista. Suurin osa suomalaisista juo kohtuullisesti tai hyvin vähän. Alkoholin suurkuluttajia arvioidaan olevan 250 000 ? 500 000 eli 6?12 prosenttia aikuisväestöstä. Alkoholin kulutus on jakautunut varsin epätasaisesti. Eniten juova kymmenys kuluttaa noin puolet kaikesta alkoholista.
Mediaanisuomalainen on siis todennäköisesti raittiimpi kuin mediaanipohjoiseurooppalainen mitattuna alkoholin vuosikulutuksella per henkilö, koska Suomessa ei alkoholin kokonaiskulutus per kansalainen ole korkeampi kuin muuallakaan Pohjois-Euroopassa.

Väite, että Suomessa jotenkin erityisen paljon verrattuna muihin Euroopan kansoihin verrattuna ihailtaisiin ja pyrittäisiin jäljittelemään alaluokkaista käyttäytymistä on käsittämätön. Jos meillä ihan oikeasti jäljiteltäisiin alaluokkaa kansainvälisesti vertaillen erityisen innokkaasti, se näkyisi taatusti jo kansantalouden tilassa, joka muuten todellisuudessa on Suomessa huomattavasti parempi kuin Länsi-Euroopan maissa keskimäärin.

Suomalaisten jatkuva perusteeton mollaaminen on rasismilta haiskahtavaa (rasismia se ei toki ole, koska suomalaiset eivät ole mikään rotu) patsastelua. (Sillä saattaa olla jotain myötävaikutusta perusteettomaan ulkomaalaisuuden ihannointiin, minkä lieveilmiöistä Otso Höglund piirsi sen mainion sarjakuvansa, jossa oli se suomalaisia rasisteja haukkuva mutta Suomi-pillua arvostava fetsipäinen "osaaja".) Suomalaisten mollausdiskurssista muuten täkäläinen feminismi on saanut vettä myllyynsä uskottelemalla, että "suomalaisten huonous" on nimenomaan "suomalaisten miesten huonoutta".

On painavia syitä uskoa, että kansalliset stereotypiat ovat pelkkiä kuvitelmia. Yleensä ne kertovat enemmän esittäjistään kuin kohteistaan. Kuvittelemalla eroja ylläpidetään identiteettejä. Jos halutaan oikeasti selvittää ihmisryhmien välisiä eroja, kvantitatiiviset tilastolliset menetelmät ovat ainoa vaihtoehto.

22 kommenttia:

7:27 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuulipuvut yms. tyylittömyys on tietyssä mielessä alaluokkaista käytöstä, sikäli kun talonpoikaisarvoja voidaan nykyisin pitää alaluokkaisina arvoina.

 
2:44 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Pari viikkoa sitten Iltalehdessä raportoitiin, että vaikka suomalaiset tekevät enemmän murhia kuin eurooppalaiset keskimäärin, päihdeongelmaiset vastaavat käytännössä kokonaan tästä erosta.

Tavalliset suomalaiset eivät ole sen väkivaltaisempia kuin tavalliset ihmiset missään muuallakaan. Kumma kyllä, meillä ei ole edes juoppoja sen enempää kuin muuallakaan, mutta meikäläiset tenut tappavat toisiaan.

Sama koskee naisten kokemaa väkivaltaa. Suomalaiset naiset ovat hyvinkin turvassa väkivallalta verrattuna aivan mihin maailman maahan tahansa. Väkivalta kohdistuu puliakkoihin.

En tiedä spekuloitiinko tutkimuksessa sillä, että miesten suurempi osuus väkivallan tuottajana ja vastaanottajana selittyisi sillä, että puliremmeissä on miesenemmistö.

 
9:54 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Edelleenkin pysyn kannassani, että raittiin miehen on erittäin vaikea pariutua suomalaisessa kulttuurissa ja että ns. kapakkamaailma on alaluokkaisen kulttuurin tyyssija. Suomalaisessa kapakassa ja suomalaisessa pariutumismaailmassa miehelle opetetaan kouriin- ja turpiintuntuvasti, että minkäänlaista keskiluokkaisuutta ei oikeasti ole, tai jos on, siitä on syytä hankkiutua eroon, koska alaluokan tavat ovat ne, jotka ovat voimassa. Esimerkiksi se raivokas vastarinta, jota ajatus tupakoinnin kieltämisestä on nostanut suomalaisten keskuudessa, osoittaa osaltaan, että alaluokkaisia käyttäytymismalleja pidetään jopa kapakkakulttuurin oleellisena osana ja että keskiluokkaisuuden (johon tupakoimattomuus kuuluu yhä selkeämmin) tunkeutumista kapakkaan pidetään suoranaisena pyhäinhäväistyksenä. "Hanki elämä" tarkoittaa nimenomaan "hanki oikea, alaluokkainen elämä, johon kuuluu paljon jännittävää väkivaltaa, viinaa, tupakkaa ja mielellään huumeitakin".

Tämä ei ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että suomalainen on hyvin koulutettu. On täysin mahdollista (ja Suomessa se on pikemminkin sääntö kuin poikkeus) olla pitkälle koulutettu ja omaksua täysin alaluokkaiset vapaa-ajankäyttötavat (viina, tupakka, passiivinen massakulttuurin kuluttajuus, urheiluöyhötys). Bkt ei todellakaan kärsi sellaisesta erityisesti.

 
9:58 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Ja lisätään vielä, että Suomessa sellainen väkivaltainen käytös, joka voisi antaa aiheen pahoinpitelysyytteisiin, on niin tavallista ja yleisesti hyväksyttyä ns. keskiluokankin keskuudessa, että rikokset jäävät selvittämättä - olisihan epämiehekästä nostaa syytettä miesten keskeisestä arkinahistelusta esim. nakkikioskin jonossa. Se, että maahanmuuttajat ovat usein syytteessä tällaisesta rikoksesta, johtuu pitkälti siitä, että maahanmuuttaja ei ole "meikäläinen", jolle rikos annettaisiin anteeksi.

 
3:10 ap. , Blogger Markku kirjoitti...

Täystupakointikielto ravintoloissa on yleismaailmallisesti erittäin uusi asia. Sitä on taatusti myös vastustettu kaikissa maissa, joissa se on otettu käyttöön. Suomessakin asenteet ravintolatupakointia kohtaan ovat kiristyneet, mitä osoittaa muutaman vuoden takainen tupakkalaki. Käsitykseni, että on vain ajan kysymys, kunnes täystupakointikielto on voimassa Suomessakin.

Käsityksesi kapakkakulttuurista on kummallinen. Kuulostaa suorastaan kieltolain aikaiselta. Jo pelkästään olutkapakoitakin on nykyään erittäin moneen lähtöön alkaen surkeimmista lähiöräkälöistä, joiden asiakkaiden enemmistö on alkoholisteja, laajavalikoimaisiin, raikasilmaisiin, hiljaisiin ja viihtyisin kunnon pubeihin. Yhtään ainutta kertaa en ole ollut minkäänlaisessa ns. kapakassa (juottoloissa, syöttölöissä tai hilupilttuissa), jossa järjestysmiehet eivät olisi *välittömästi* puuttuneet järjestyshäiriöihin ja heittäneet ulos niihin syyllistyneet. Suomalaisissa kapakoissa ei todellakaan ole yleisesti hyväksyttyä räyhätä. Voit itse vaikka kokeilla kuinka kauan menee ulos lentämiseen, jos ajat huutaa tai särkeä tuoppeja tms. jollain turkulaisella klubilla.

Mahdatko lukea "urheiluöyhötykseen" normaalin urheilutapahtumien seuraamisen televisiosta tai paikan päältä katsomosta ilman minkäänlaisia järjestyshäiriöitä? Kuulostaa vähän siltä. Passiivinen massakulttuurin kuluttaminen taas kuulostaa täysin yleismaailmalliselta tavallisten ihmisten vapaa-ajankäyttötavalta. Siinä ei ole kerrassaan mitään erityisen suomalaista. Jos vertaat minkä tahansa länsimaan akateemisesti koulutettua keskiluokkaa ns. 30-luvun sivistysporvaristoon, niin joudut taatusti pettymään.

Tuo juttu pahoinpitelysyytteisiin oikeuttavan väkivaltaisen käyttäytymisen tavallisuudesta ja hyväksyttävyydestä keskiluokankin ihmisten kesken kuulostaa todella oudolta. Jotenkin farmari-Volvoa ajava perheenisä ja pahoinpitelysyytteisiin oikeuttava "arkinahistelu" nakkikioskilla eivät sovi samaan kuvaan.

Maahanmuuttajien tekemistä väkivaltarikoksista minulla ei ole minkäänlaista omakohtaista kokemusta eikä muutakaan käsitystä.

 
3:59 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Huumeiden käyttö voi olla yläluokkaistakin, vrt. Kate Moss, mutta mitäpä keskiluokka siitä tietäisi.

 
4:06 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Käsityksesi kapakkakulttuurista on kummallinen. Kuulostaa suorastaan kieltolain aikaiselta.

Kokemukseni kapakoista rajoittuu opiskelijakapakoihin, ja kyllä niissä vallitsee armottoman väkivaltainen tunnelma. Aseella tehtävän murhan tai tapon tyypillinen miljöö on kapakka, tämänpäiväisissä lehdissä kirjoitettiin taas yhdestä sellaisesta murhasta.

Passiivinen massakulttuurin kuluttaminen taas kuulostaa täysin yleismaailmalliselta tavallisten ihmisten vapaa-ajankäyttötavalta. Siinä ei ole kerrassaan mitään erityisen suomalaista. Jos vertaat minkä tahansa länsimaan akateemisesti koulutettua keskiluokkaa ns. 30-luvun sivistysporvaristoon, niin joudut taatusti pettymään.

Sen sivistysporvariston kulttuurista on ruotsinkielisellä puolella itse asiassa varsin paljon jäljellä, mikä on perussyitä siihen, miksi viihdyn siellä niin hyvin. Siellä edes tunnustetaan ja hyväksytään sivistysporvaristo yhtenä mahdollisena legitiiminä elämäntapana. Suomenkielisellä puolella sivistysporvariston jäänteetkin on hävitetty, ja ajatus siitä, että joku pyrkisi omassa elämässään noudattamaan minkäänlaista sivistysporvarillista mallia, on absurdi. Kielenkäyttö on raaistunutta ja kiroilevaa, hyvät tavat olemattomia. Niiden tilalla on väkivaltainen kyynärpäätaktiikka ja poikkeavien avoin, raaka solvaaminen - keski-ikäiset, itseään keskiluokkana pitävät ihmiset käyttäytyvät kuin yläasteen roikaleet.

Vaikka alkoholia ei käytettäisikään paljon, alkoholinkäytöllä, muistikatkoksilla ym. kerskaileminen paljastaa, että tavoiteltavina ja ihailtuina malleina pidetään alaluokan ja alkoholistien malleja. Myös humalassa tehtyjä rikoksia ja ilkivallantekoja pidetään kehumisen aiheena.

 
4:25 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiva jos joku viihtyy sivistysporvariston parissa, minusta se kuulostaa hieman munattomalta ja tyhmältä touhulta, kuten akateemisuudella kerskailu yleensäkin.

 
5:05 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Kokemukseni kapakoista rajoittuu opiskelijakapakoihin, ja kyllä niissä vallitsee armottoman väkivaltainen tunnelma.

Tunnelmat ovat psykologinen juttu. Itselläni ei ole ollut koskaan tuollaista tunnelmaa Hervannan Cupolassa eikä edes Turun ylioppilaskylän Three Beersissä. Jälkimmäisessä olen viettänyt monia iltoja Turun go-turnauksissa käydessäni. Trebessä on toki turhan huono ilmanlaatu tupakansavun takia, mutta mitään väkivaltaista käyttäytymistä en ole koskaan havainnut. Kaikessa rauhassa oluitaan juovia pöytäseurueita vain. Heikkoa ilmanlaatua lukuun ottamatta Trebe on oikein mukava paikka.

Aseella tehtävän murhan tai tapon tyypillinen miljöö on kapakka, tämänpäiväisissä lehdissä kirjoitettiin taas yhdestä sellaisesta murhasta.

Pidän todennäköisenä, että teräaseella tehtävän murhan tai tapon tyypillinen paikka on yksityisasunto, jonne on kokoontunut joukko 25-45 -vuotiaista syrjäytyneistä miehistä koostuva ryyppyremmi. Ampuma-aseella tehdyt murhat lienevät enimmäkseen alamaailman juttuja. En ole perillä tarpeeksi hyvin perillä alamaailman kuvioista tietääkseni, missä tällaisia henkirikoksia yleisimmin tehdään.

Sen sivistysporvariston kulttuurista on ruotsinkielisellä puolella itse asiassa varsin paljon jäljellä, mikä on perussyitä siihen, miksi viihdyn siellä niin hyvin. Siellä edes tunnustetaan ja hyväksytään sivistysporvaristo yhtenä mahdollisena legitiiminä elämäntapana. Suomenkielisellä puolella sivistysporvariston jäänteetkin on hävitetty, ja ajatus siitä, että joku pyrkisi omassa elämässään noudattamaan minkäänlaista sivistysporvarillista mallia, on absurdi.

Voi hyvinkin olla, että suomenruotsalaisissa piireissä sivistysporvariston tavoin eläviä on jonkinverran enemmän kuin suomenkielisissä piireissä. Tämä nyt ei kuitenkaan liity ollenkaan siihen, poikkeaako suomenkielinen suomalainen keskiluokka tavoiltaan muiden länsimaiden tai muiden pohjoismaiden keskiluokasta mitenkään erityisesti.

Kielenkäyttö on raaistunutta ja kiroilevaa, hyvät tavat olemattomia. Niiden tilalla on väkivaltainen kyynärpäätaktiikka ja poikkeavien avoin, raaka solvaaminen - keski-ikäiset, itseään keskiluokkana pitävät ihmiset käyttäytyvät kuin yläasteen roikaleet. Vaikka alkoholia ei käytettäisikään paljon, alkoholinkäytöllä, muistikatkoksilla ym. kerskaileminen paljastaa, että tavoiteltavina ja ihailtuina malleina pidetään alaluokan ja alkoholistien malleja. Myös humalassa tehtyjä rikoksia ja ilkivallantekoja pidetään kehumisen aiheena.

Kuulostaa todella oudolta. En ole koskaan kuullut humalassa tehdyillä rikoksilla tai ilkivallanteolla kehumista esimerkiksi työpaikkani kahvipöydässä, jossa niitä keski-ikäisiä ja keskiluokkaisina itseään pitäviä ihmisiä istuu joka työpäivänä toista kymmentä. Valtaosa työpaikan kahvipöytäseurastani on koostunut opistoinsinööreistä. Olen ollut tuollaisessa tilanteessa tuhansia kertoja, eikä kukaan ole kerskunut humalassa tekemillään rötöksillä.

 
5:14 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Anonyymi: Kiva jos joku viihtyy sivistysporvariston parissa, minusta se kuulostaa hieman munattomalta ja tyhmältä touhulta, kuten akateemisuudella kerskailu yleensäkin.

Mikä oli todistettava.

Jos joku haluaa elää muulla tavalla kuin öyhöttäjien valtakulttuuri, se on heti munatonta ja tyhmää sekä akateemisuudella kerskailua.

 
5:18 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

En ole koskaan kuullut humalassa tehdyillä rikoksilla tai ilkivallanteolla kehumista esimerkiksi työpaikkani kahvipöydässä, jossa niitä keski-ikäisiä ja keskiluokkaisina itseään pitäviä ihmisiä istuu joka työpäivänä toista kymmentä. Valtaosa työpaikan kahvipöytäseurastani on koostunut opistoinsinööreistä. Olen ollut tuollaisessa tilanteessa tuhansia kertoja, eikä kukaan ole kerskunut humalassa tekemillään rötöksillä.


Nyt taidat valehdella että korvat heiluvat. Juuri teekkarithan ovat kuuluisia tuontyyppisestä känniöyhötyksestä.

 
5:32 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Sen verran ja vain sen verran tavallisten keskiluokkaisten ihmisten työpaikoilla kahvipöytäkeskusteluissa on "väkivallan ihannointia" tjsp, että Matti Nykäsen sekoiluille nauretaan sen sijaan, että häntä pidettäisiin Tony Halmeen tavoin pelkkänä vastenmielisenä väkivaltaisena öykkärinä, joka kuuluu telkien taakse. Suomalaisten enemmistölle Matti Nykänen on jonkinlainen pelle - enemmän koominen kuin traaginen hahmo.

Sellainen juttu on huomattava, että tavalliset keskiluokkaiset suomalaiset eivät itse öykkäröi, ryyppää, tee rikoksia humalassa tai muuten, eivätkä siedä sellaista tapahtuvan omissa ympyröissään. En tiedä, mutta minusta vaikuttaa, että muiden Pohjoismaiden julkisuudessa ei ole Nykäsen kaltaisia tragikoomisia antisankareita. Ehkä suomalaiset nauravat Nykäsessä juuri sellaiselle myyttiselle suomalaisuuskäsitykselle, jollaista Panu edistää.

 
5:39 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Nyt taidat valehdella että korvat heiluvat. Juuri teekkarithan ovat kuuluisia tuontyyppisestä känniöyhötyksestä.

Panu, minä puhuin nyt työpaikkani kahvipöytäkeskusteluista ja sanoin kahvipöydässä istuvan keski-ikäisiä itseään keskiluokkaisina pitäviä henkilöitä. Sinäkin puhuit keski-ikäisistä ja keskiluokkaisina itseään pitävistä henkilöistä. Miksi vaihdoit yhtäkkiä puheenaihetta?

Meikäläisen työkaverien joukossa ei ole yhtään ainutta teekkaria. Porukan keski-ikä on yli 45 vuotta. Diplomi-insinöörejä teekkareiden sijaan on itseni lisäksi yksi tai kaksi. Perheellisiä ja keski-ikäisiä kaikki. Eivät he puhu työpaikan kahvipöydässä viikonloppun känniöyhötyksistä. Nuo tyypit menevät viikonloppuna vaimojensa ja lastensa kanssa mökille tms. eikä mihinkään opiskelijabileisiin.

 
10:29 ap. , Blogger Panu kirjoitti...

Eivät he puhu työpaikan kahvipöydässä viikonloppun känniöyhötyksistä.

Ehkä he sitten ovat jo siinä iässä, jossa alkoholismi aletaan oikeasti mieltää sairaudeksi, ei kerskailun aiheeksi. Mutta on täysin epärealistista kuvitella, että teekkarikulttuuriin keskeisesti kuuluva hillitön alkoholinkäyttö ei johtaisi vakaviin viinaongelmiin aikuisiällä.

 
12:19 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oudolta kuulostaa täälläkin, ystäväpiireissäni ihmisillä on keskimäärin 1.5 korkeakoulututkintoa ja 0.5 tohtorinlätsää eli koulutusta on, mutta silti ketään ei voisi vähempää kiinnostaa 30-lukulaiselta kuulostava "sivistysporvariston" elämä. Elintapoja on monia.

 
12:27 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Päihteiden runsas käyttö opiskeluaikana johtaa 5-10% ihmisistä päihdeongelmiin, joskus vakaviinkin. Tuttujen joukossa harrastettiin 10 vuotta sitten kaikenlaista hauskaa mutta kiellettyä viihdekäyttöä ja nykyisin ihmisillä on aviopuolisoita, lapsia, asuntolainoja, menestyviä työuria, yrityksiä jne., eli ei nuoruuden hauskanpito ja kevyt sekoilu johda suinkaan kaikkia ihmisiä hunnoingolle, koulukotiin ja vittuun, ja hyvä niin. Pienelle vähemmistölle käy huonommin, mikä on tietysti ikävää.

 
2:45 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Oudolta kuulostaa täälläkin, ystäväpiireissäni ihmisillä on keskimäärin 1.5 korkeakoulututkintoa ja 0.5 tohtorinlätsää eli koulutusta on, mutta silti ketään ei voisi vähempää kiinnostaa 30-lukulaiselta kuulostava "sivistysporvariston" elämä.

Ei niin, koska alaluokka on yhdenmukaistanut myös koulutetun väestön elämäntyylin alaluokkamaiseksi. Kukaan ei halua erottautua alaluokasta, pikemminkin kaikki haluavat jäljitellä sitä. Käytöstapojen täydellinen puuttuminen ja kielenkäytön raaistuminen ja yläastemaistuminen yhä vanhemmissa ikäluokissa todistaa tämän aukottomasti.

 
3:33 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Tuttujen joukossa harrastettiin 10 vuotta sitten kaikenlaista hauskaa mutta kiellettyä viihdekäyttöä ja nykyisin ihmisillä on aviopuolisoita, lapsia, asuntolainoja, menestyviä työuria, yrityksiä jne., eli ei nuoruuden hauskanpito ja kevyt sekoilu johda suinkaan kaikkia ihmisiä hunnoingolle, koulukotiin ja vittuun, ja hyvä niin.

Itse asiassa se johtaa kyllä piileviin päihdeongelmiin, jotka kyllä aikanaan tulevat esiin esim. ennenaikaisina syöpätapauksina ja mielisairauksina. Myös alkoholin ns. kohtuukäyttö meikäläisessä muodossa on usein maksalle varsin rasittavaa ja johtaa varhaiseen kuolemaan.

Itse asiassa "kohtuukäytön" ja itsetuhoisen pämppäyksen ero on hyvin liukuva. Tutkimusten mukaan "sivistynyt juominen" ja "kohtuukäyttö" ovat koodinimiä, joiden taakse kätkeytyy ilmiselvää suurkulutusta ja riippuvuusongelmia.

 
8:31 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Nuo sinun pikkuvanha ala- ja yläluokkahöpötyksesi ovat kuin viime vuosisadan alusta. "Luokkia" eli ryhmiä on vaikka minkälaisia, emme elää enää monoliittisella 50-luvulla tms. jossa ihmiset voitiin jakaa muutamaan jäykkään luokkaan joiden sisäinen kontrolli sitten piti ihmiset ruodussa. En tiedä miksi sinä et ole moista kultuurillista murrosta havainnut.

 
12:25 ap. , Blogger Markku kirjoitti...

Itse asiassa se johtaa kyllä piileviin päihdeongelmiin, jotka kyllä aikanaan tulevat esiin esim. ennenaikaisina syöpätapauksina ja mielisairauksina. Myös alkoholin ns. kohtuukäyttö meikäläisessä muodossa on usein maksalle varsin rasittavaa ja johtaa varhaiseen kuolemaan.

Suurin osa suomalaisista käyttää alkoholia joko vähän tai "kohtuudella". Jos tuo ylläoleva väitteesi on totta, suomalaisten elinikäodotteen pitäisi olla merkittävästi alempi kuin muiden länsimaalaisten.

Itse asiassa "kohtuukäytön" ja itsetuhoisen pämppäyksen ero on hyvin liukuva.

Tarkoitatko sitä, että kaikista muista paitsi absolutisteista tulee hyvin suurella todennäköisyydellä alkoholisteja, joiden juominen on itsetuhoista?

Tutkimusten mukaan "sivistynyt juominen" ja "kohtuukäyttö" ovat koodinimiä, joiden taakse kätkeytyy ilmiselvää suurkulutusta ja riippuvuusongelmia.

Jaaha, mihinkähän tutkimuksiin nyt viittaat? Varmastikin alkoholistit käyttävät usein tuollaisia kiertoilmauksia riippuvuudestaan, mutta siitä ei voida päätellä, että kaikki (tai edes suurin osa) alkoholinkäyttöään noilla termeillä kuvaavat olisivat alkoholisteja.

 
12:27 ap. , Blogger Panu kirjoitti...

"Luokkia" eli ryhmiä on vaikka minkälaisia, emme elää enää monoliittisella 50-luvulla tms. jossa ihmiset voitiin jakaa muutamaan jäykkään luokkaan joiden sisäinen kontrolli sitten piti ihmiset ruodussa. En tiedä miksi sinä et ole moista kultuurillista murrosta havainnut.

Totta kai olen havainnut, minähän sanoin että öyhöttävä alaluokka on tehnyt koko yhteiskunnan omaksi kuvakseen.

 
8:28 ap. , Anonymous Nikolas Ojala kirjoitti...

Teekkareita on monenlaisia. Jotkut ovat kännääviä öyhöttäjiä, mutta he eivät edusta teekkareiden enemmistöä. Öyhöttäjä näkyy ja kuuluu kauemmaksi kuin töihinsä ja opintoihinsa keskittyvä puurtaja. Haalarinsa ja teekkarilakkinsa ansiosta öyhöttäjäteekkari erottuu erityisen selkeästi ja jää mieleen. Puurtaja istuu sisällä näpertämässä, lukemassa oppikirjaa tai jotain selkkaria työstäen. Ei häntä kukaan ulkopuolinen näe. Siksi yleinen mielikuva teekkarista vinoutuu vähemmistön antaumuksellisella panostuksella. Öyhöttäjät uhraavat maksansa ylläpitäessään teekkareiden mainetta puurtajienkin puolesta.

Jos ravintola on savuton, meluton, kohtuuhintainen, eikä sisäänpääsystä tarvitse maksaa, silloin se on tavallisesti viihtyisä ruokaravintola. Niinsanotut iskupaikat ovat edellisen vastakohtia: Savu kirvelee silmiä, meteli särkee korvat ja muuttaa keskustelun huutamiseksi, eikä oikeaa ruokaakaan saa. Känniset ihmiset horjuvat tanssilattialla, neekeriä imitoiden. Koskapa moisesta luksuksesta pitää yleensä maksaa jo ovella, sellaiseen harvemmin tulee osallistuttua. Ja hyvä niin: Eipä haise vaatteet savulle.

Onpa muuten hassua, että disco ei voi olla savuton, eikä siellä saa oikeaa ruokaa, tai ettei siellä voi keskustella normaalilla puheäänen voimakkuudella. Uskoakseni nämä eivät ole akustisesti ja ilmanvaihdollisesti mahdottomia tavoitteita.

Tunnetko jonkun juoppohullun? Tarkoitan juoppohullulla sellaista tyyppiä, joka on selvin päin aivan mukava ja leppoisa ihminen, mutta viinaa ottaneena muuttuu aivan mahdottomaksi riidanhaastajaksi ja väkivaltaiseksi. Valitettavasti alkoholista väkivaltaisiksi muuttuvat ovat usein myös persoja viinalle. Minulla on sellainen mielikuva, että joskus vuosia sitten olisin lukenut tai kuullut tutkimuksesta, jossa juoppohulluuteen altistava perintötekijä olisi löydetty. Tarkempaa tietoa minulla ei siitä asiasta ole.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu