torstaina, marraskuuta 03, 2005

Depressiokin näyttäisi olevan elintasosairaus kuten sydäntaudit, syöpä ja allergiat. Alkaa olla näyttöä, että ravitsemuksella on merkittävä rooli myös mielenterveyden kannalta:
Kudostulehdus eli inflammaatio suojelee elimistöä infektiolta, mutta tilanne ryöstäytyy usein hallinnasta ja kääntyy haitalliseksi. Itse asiassa hiljaa kytevä inflammaatio on läsnä kaikissa kroonisissa sairauksissa masennuksesta syöpätauteihin. Se ilmenee veren, syljen, selkäydinnesteen ym. kudosten tulehdussytokiinien kohonneina arvoina. Ihmisen omat puolustusmekanismit aktivoivat useita endogeenisia (sisäsyntyisiä) biokemiallisia reaktioita, jotka pyrkivät hillitsemään tulehdusta. Vuonna 2002 löydetty, EPA-rasvahaposta syntyvä nanomolekyyli resolviini E1 näyttää olevan tehokas endogeeninen tulehduksen estäjä. Sen löytyminen ja vaikutustavan tutkimus lisää entisestään perusteita EPA-pitoisen kalaöljyn käytölle ruoan lisänä. Samalla on löytynyt uusi aspiriinin vaikutusmekanismi.

[...]

Kuten sanottu, nisäkkäät eivät kykene itse valmistamaan välttämättömiä rasvahappoja, joista tärkeimpiä ovat eikosapentaeenihappo (EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA) ja arakidonihappo (AA). Niitä on saatava ravinnosta joko sellaisinaan taikka niiden esiasteina, joita ovat linolihappo (LA) ja alfalinoleenihappo (ALA). AA kuuluu rasvahappojen omega-6-perheeseen, EPA ja DHA taas omega-3-perheeseen. Eri rasvahappoperheiden saanti ravinnosta heijastuu myös veren ja muiden kudosten rasvahappokoostumukseen. Naudanlihan omega-6-pitoisuus on kolminkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana, koska naudat ruokitaan nykyään keinotekoisella rehulla. Lisäksi siirtyminen voista kasviöljystä valmistettuihin levitteisiin ja runsas konditoriatuotteiden syönti ovat muuttaneet omega-6/omega-3-rasvahappojen saannin suhdetta niin, että nykyisin saamme keskimäärin 10-20 -kertaa liikaa omega-6:a ihmisen perinteiseen ravintoon verrattuna, jossa oli yhtä paljon omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, siis suhteessa 1:1. Geenimme edellyttävät tällaista tyydyttymättömien rasvahappojen suhteellista saantia, jossa vallitsisi tasapaino, homeostaasi.

Rasvahappoperheet (omega-6 ja omega-3) kilpailevat toistensa kanssa eikosanoidien muodostamisesta, ja valitettavasti nykyinen ruokavalio tuottaa enemmän "pahoja", tulehdusta aiheuttavia eikosanoideja. Niiden vuoksi sairastumme yhä useammin elintasosairauksiin, kuten masennukseen, diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, allergioihin, nivelrikkoon, dementiaan ja syöpätauteihin. Pahat eikosanoidit ilmenevät myös lasten ja nuorten ylivilkkautena, tarkkaavuushäiriöinä, aggressiivisuutena ja muina käytöshäiriöinä. Niiden tärkeänä syytekijänä, ylläpitäjinä ja pahentajina ovat omega-6-rasvahapoista muodostuvat "pahat" eikosanoidit.
Lähde: http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tiedotteet/180405_01.html

20 kommenttia:

5:46 ip. , Blogger christer sundqvist kirjoitti...

Minun on vaikea sulattaa ajatusta, että masennus on infektiotauti. Voitko millään tavalla vahvistaa uskoani tähän opinkappaleeseen? Tunnen tohtori Matti Tolosen erittäin hyvin, olen lähes päivittäin häneen yhteydessä. Luen parhaillaan hänen uutta Masennuskirjaansa, jossa tämä oppi depressiosta ja infektiosta (tosin Matti puhuu inflammaatiosta) on hyvin paljon esillä.

 
6:02 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Uusimman LEF-magazinen mukaan inflammaatiolla on mahtirooli vähän kaikenlaisissa rappeumasairauksissa ja jopa lihavuudessa:

http://www.lef.org/magazine/mag2005/nov2005_cover_perricone_01.htm

 
6:07 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Christer, infektio ja inflammaatio ovat kaksi eri asiaa. Inflammaatio on elimistön puolustusreaktio infektiota vastaan. Missään kohtaa minä tai lainaamani Tolosen teksti ei väittänyt masennusta infektiotaudiksi.

 
6:27 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Lisättäköön edelliseen kommenttiin vielä, että inflammaatioon voi olla muitakin syitä kuin infektio. Auto-immuunisairauksissa esimerkiksi immuunipuolustus jostain syystä erehtyy luulemaan omia kudoksia vieraiksi ja ryhtyy hyökkäämään niitä vastaan.

Välittömämmin inflammaatiota säätelevät prostaglandiinit eli paikallishormonit, joiden substraattina on erinäisten ketjujen kautta juuri niitä ravinnosta saatavia rasvahappoja.

Tolosen teesi on, että nykyaikaisen ravinnon koostumus lisää pro-inflammatoristen aineiden tuotantoa mm. siksi, että sen rasvahappokoostumus on epäedullinen.

 
7:03 ip. , Blogger christer sundqvist kirjoitti...

Nyt kun termit ovat puolin ja toisin ymmärretty (pyydän anteeksi sekoiluani), voisimme ehkä pohtia asian käytännön seurauksia. Jos Tolosen teesi osoittautuu oikeaksi, se tarkoittaa väistämättä nykyaikaiselle mielialalääkitykselle perin ankeita aikoja. Vuodesta 1955 lähtien markkinoilla olleet nykyaikaiset mielialalääkkeet lähtevät siitä oletuksesta, että kyseessä on serotoniini-hormonin häiriö, joka korjataan.

 
7:48 ip. , Anonymous Peter kirjoitti...

Voikohan kasvisruokavaliolla olla samankaltaisia vaikutuksia. Olisi mielenkiintoista tietää esiintyykö esimerkiksi kasvissyöjissä joitakin sairauksia muuta väestöä enemmän, ja mitkä ovat sen pitkäaikaisvaikutukset.

Oman rajoittuneen perstuntuma otoksen perusteella kasvissyöjät ovat nimittäin valtaosin öööö epästabiileja.

 
9:19 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Depressio on serotoniinin puutetta synapseissa. (Tietämykseni ei alkuunkaan riitä sanomaan mitä kaikkea muuta asiaan liittyy.) Omega-3 rasvahapoilla näyttäisi olevan kausaalinen yhteys depressioon, siis annos-vaste -relaatio.

 
12:50 ip. , Anonymous iltakajo kirjoitti...

En voi olla puuttumatta keskusteluun, sillä Tohtori Tolonen ei ole erityisen luotettava tietolähde.
(www.iltakajo.com/tolonen.php)

 
2:07 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

On varmaan ennemmin niin, että epästabiilius aiheuttaa kasvissyöntiä, koska mitään elimellistä syytä tuohon ei ole. Kasviksista saa tarpeeksi tryptofaania ja omega-3:sistakin runsaasti alfalinolihalppoa.

ALA on ihan riittävä, EPA:aa ei tarvita erikseen ravinnosta. [1]. Eri asia sitten on, että ihmiset eivät tätä välttämättä tiedä, vaan vetävät kaikkea, missä on liian paljon omega-6:tta ja vähän omega-3:a.

[1] http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/59/6/1304

 
2:08 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

(Mainitisin tryptofaanin sen vuoksi, että tryptofaanin puute voi olla yksi syy masennukseen, ja lihasta saa hyvin tryptofaania. Toisaalta, niin saa pähkinöistä ja banaanistakin.)

 
3:28 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Se Anttilan ja Tolosen nokittelu näyttää nisäkkäiden reviirikiistalta. Ruumistisista intresseistä vapaata tahoa tieteellisissä asioissa ei valitettavasti taida olla. Jopa FDA:n, Lääkelaitoksen tai Kansanterveystieteen laitoksen kaltaisiin tiedebyrokratioihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Yksikään niistä ei edusta objektiivisen totuuden lähdettä tai edes puhdasta pyrkimystä totuuden selvittämiseen. Lääke- ja ravintoalaa valvovien viranomaisten ja julkisten tutkimuslaitosten henki, lähtökohta, josta ne tekevät työtään, on konservatiivinen ja negatiivinen, kuten tietysti kuuluukin olla. Me veronmaksajat maksamme heille siitä, että he työskentelevät humpuukimaakareiden paljastamiseksi. Mutta ihmisiä niissäkin vain on töissä, joilla on myös ruumistisia motiiveja. Joskus silkka byrokraattinen hitauskin voi viivästyttää toimivien ideoiden hyväksymistä. Parempi muodostaa asiasta kokonaiskuva useista lähteistä.

Lääkärikuntaan ja lääketeollisuuteen kannattaa myös suhtautua varauksella. Sen verran lääketeollisuus jatkuvasti syöttää, juottaa ja kurssittaa lääkäreitä. On syytä olla luottamatta mihinkään yksittäiseen tahoon liikaa. Paras on tutustua asioihin itse sen verran, että osaa vaatia ja kyselemällä selvittää lääkäreiltä, että he todella ovat perehtyneitä kunnolla sairauteen jota hoitavat ja siihen liittyviin asioihin. Kaikki lääkärit eivät tiedä kaikesta kaikkea.

Nettisurffailuistani yliopistojen yms. sivuilla minulle syntynyt vaikutelma, että käsitys eikosapentaeenihapon inflammaatiota hillitsevästä vaikutuksesta alkaa olla yleisesti hyväksyttyä ja myös hiljaa kytevän inflammaation rooli tavallisissa usein tappavissa kroonisissa rappeutumissairauksissa kuten valtimonkovettumistaudissa.

Kaikenlaisia lisäravinnevalmisteita on myynnissä monenlaisia, mutta en ole toistaiseksi katsonut aiheelliseksi alkaa käyttää rahojani muuhun kuin molekyyli- ja tyhjiötislattuun E-EPA:aan (etyyliesteröity eikosapentaeenihappo) ja yhteen monivitamiinitablettiin päivässä, koska se ei kovin paljon edes maksa. Toki voisi syödä useita isoja kala-aterioita viikossa, mutta ainakin meikäläisissä järvikaloissa on sen verran ympäristömyrkkyjä, ettei se taida olla järkevää. (500 mg:n päivittäisannos E-EPA:aa maksaa hiukan alle 10e/kk.) Molykyyli- ja sen lisäksi tyhjiötislaamalla EPA-saadaan rikastettua ja vierasaineet poistettua tehokkaasti.

 
3:38 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
3:55 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse nyin Möllerin kalaöljyä, halpaa lystiä sekin. Lisäksi 6 tabua LEFin Life Extension Mixiä päivässä ja vielä Bioteekin valkosipulitabletti niinä iltoina kun ei tarvitse edustaa. Vihreää teetä kuluu jokaisena työpäivänä kuten myös 120mg Ginkgko Biloba - kapseli, välipalaksi manteleita ja hedelmiä. Jos vielä Piracetamia saisi jostakin edullisesti ja helposti alkaisivat työt todella sujua :-)

 
4:36 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Lisää inflammaation merkityksestä valtimonkovettumistaudin synnyssä.

 
5:11 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Katsaus pariin isoon julkaistuun tutkimukseen inflammaation (markkerina vanha tuttu CRP) ja valtimonkovettumistaudin välisestä yhteydestä.

 
5:55 ip. , Anonymous Iltakajo kirjoitti...

Aivan, mutta sama lääketeollisuutta kiinnostava raha on myös vastapuolen, luontaistuotekaupan mielessä. Esimerkkinä tämä EPA-tutkija/kauppias Horrobin, josta sivuillani lisätietoa alkuun pääsemiseksi.

Minulla viiraa päässä aivan diagnosoidusti, syön lääkkeitä aamuin illoin pysyäkseni työkuntoisena. En missään nimessä sulje pois, etteikö omega-3/6 rasvahapoilla voisi olla positiivisia vaikutuksia myös psyykkisiin sairauksiin, mutta missään nimessä ne eivät ole eivätkä voi olla ensisijainen tai ainoa hoitomuoto.

Jos uskoisin kaiken, mitä vastaan tulee, olisin ajat sitten sekä hurahtanut johonkin uskonlahkoon että jättänyt lääkityksen siirtyen luontaishoitojen pariin. Ja todennäköisesti menettänyt henkeni oman käden kautta sen vuoksi. Siksi olen varauksellinen ja toivon muilta myös tiettyä lähdekritiikkiä.

Masennushan ei ole elinikäinen sairaus. Monet muut psyykkiset sairaudet ovat. Masennuksen tutkimus on vaikeaa, koska joka tapauksessa osa parantuu muutenkin, ei voida osoittaa yksiselitteisesti mistä se johtuu. Masennuksen syyt ovat niin monisyiset, ettei niitä voi koskaan täydellisesti huomioida.

 
6:07 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Uutisryhmässä sfnet.keskustelu.terveys on hyviä keskusteluja tästäkin aiheesta.

 
6:25 ip. , Anonymous Iltakajo kirjoitti...

Tiedän.

Tolonen, Anttila ja Luukkonen taistelivat siellä parisen vuotta sitten. En ole viime aikoina seurannut, mikä tilanne on.

Oletko muuten tutustunut tähän tutkimukseen?

http://www.ahrq.gov/clinic/epcsums/o3mentsum.htm

 
4:56 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Alan opiskelijana on muistutettava, että jonkin aineen osuus sairauden muodostumisessa ei vielä alkuunkaan tarkoita, että sitä ainetta enemmän/vähemmän syömällä olisi mahdollista vaikuttaa sairauteen.

On äärimmäisen helppo keksiä satoja järkevän kuuloisia metabolisia selityksiä sille, miksi jonkin aineen popsiminen saattaisi vaikuttaa sairauden kehittymiseen. Selityksiin kannattaa kuitenkin alkaa uskoa vasta siinä vaiheessa, kun ne on kaksoissokkokokeilla testattu.

 
11:54 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Ilman muuta, mutta siitä ei ollut nyt kysymys vaan siitä mihin suuntaan se todistusaineisto osoittaa.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu