tiistaina, marraskuuta 29, 2005

Kannatan kansalaispalkkaa. Sillä voisi korvata nykyisen sosiaalitukiviidakon ja tehdä lopun kannustinloukuista. Kansalaispalkan perusosan pitäisi riittää niukkaan minimitoimeentulon, jolla ihminen saa riittävän ravinnon ja juuri ja juuri vaatteet sekä pienen vuokrakopperon asunnokseen. Sen pitäisi vastata suuruudeltaan samaa kuin työttömyyspäiväraha ja asumistuki yhteensä. Kansalaispalkka pitäisi maksaa aivan kaikille täysi-ikäisille tai omassa taloudessaan asuville alaikäisille. Sillä voitaisiin korvata opintotuet asumislisineen, kansaneläkkeet sekä muut perustoimeentulon muodot. Suuri- ja keskituloisten kansalaispalkat kustannettaisiin kiristämällä vastaavassa määrin verotusta. En siis kannata tulonsiirtojen kokonaismäärän muuttamista suuntaan enkä toiseen. Jutun juoni on, että tukiviidakon karsinta vähentäisi byrokratiaa, poistaisi kannustinloukut nostaen työllisyysastetta ja lisäisi ennustettavuutta pienituloisten elämään.

14 kommenttia:

1:21 ip. , Blogger Jari kirjoitti...

Miksi et korvaisi myös lapsilisiä kansalaispalkalla? Haluaisitko lopettaa ne kokonaan?

 
1:34 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Lapsillekin kansalaispalkkaa? No mikä ettei.

 
2:13 ip. , Blogger Sven Laakso kirjoitti...

Selkeältä kuulostaa. Pystyyköhän tuosta tekemään tarkkoja laskelmia, miten valtion talous asettuu? Paljonko säästetään byrokratiassa. Miten joudutaan säätämään? Ulkomaalaispolitiikka? Kenen kannalta huonompi kuin nykyinen, jne?

 
5:59 ip. , Blogger JM kirjoitti...

En osaa taloustiedettä, mutta siitä huolimatta mielipiteitä:
Laskennallisesti ehkä kansalaispalkaksi voisi muodostua kaikki tuet yhteenlaskettuina ja byrokratian kulut säästettyinä, mutta kansalaispalkkaa ei koskaan tule, eikä pidäkään tulla. Nyt on eräässä mielessä ollut kansalaispalkka käytännössä monet vuodet=työttömyysturva, sosiaaliturva, eläkkeet ym. Tämän kummempaa ei tule. Vielä on kova työttömyys, mutta edessä on väistämättä työvoimapula, jota täyttämään tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät. Työttömyysturva kiristyy ensi vuonna.
Mistä se kansalaispalkka tulee? Valtio ei voi sitä maksaa. Toimeentulon hankkimisen pitäisi olla jokaisen oma, ensisijainen vastuu. Kokonaiset sukupolvet on opetettu siihen, että vastuu on valtion.
Yritteliäisyys, omatoimisuus ja työ on kaiken varallisuuden lähde, vaikka se kuulostaakin erään työväen presidenttiehdokkaan ajatuksilta. Joku voi sanoa, että se on syrjäytettyjen pilkkaa.
Olen itse ollut vuosia piireissä, joissa huudettiin kansalaispalkkaa. Takana oli ehkä ajatus, että rikkailta ja tuhlailevilta yhtiöiltä ottamalla se onnistuu. Epäilen, että sellaista sampoa olisi olemassa nyt kun maailma on avattu globaalille kilpailutaloudelle.
Kansalaispalkassa on pahinta se, että se ei kannusta työntekoon. Missä olisi se raja, jonka jälkeen kannattaisi tehdä työtä.
Huuhaa-ihmiset, jotka huutavat kansalaispalkkaa, ovat väärässä. Ei ole oikein, että työtätekevien muurahaisten tulee maksaa lorvijoitten heinäsirkka-elämä.

 
11:22 ip. , Blogger Jari kirjoitti...

Itse olen pohtinut ajatusta kansalaispalkasta, joka olisi suuruudeltaan 500-1000 e haarukassa. 800 e olisi varmaankin kohtuullinen summa (+inflaatiotasoon sidotut vuosikorotukset).

Palkka maksettaisiin jokaiselle Suomen kansalaiselle. Näin se korvaisi mm. opintotuen, työttömyyspäivärahan, kansaneläkkeen ja lapsilisät. Muuta suoraa rahallista tukea valtiolta ei olisi mitenkään mahdollista saada.

Tällä hetkellä suoranaisiin sosiaaliavustuksiin menevät rahat kanavoitaisiin kansalaispalkoiksi. Lisäsäästöjä saataisiin ainakin lopettamalla sosiaalivirastot ja Kela. En valitettavasti tiedä minkä kertaluokan summista niiden henkilöstön palkoista ja yms. juoksevista kuluista saatavista säästöistä puhuttaisiin.

Erotus pitäisi sitten kattaa säätelemällä verotusta, tai järjestelemällä uudelleen budjettia. Itse leikkaisin mielelläni maataloustuista ja/tai kulttuurimäärärahoista, mutta se on jo toinen juttu.

 
11:44 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

JM,

kansalaispalkka kannustaa taatusti enemmän työntekoon kuin vastaavansuuruiset tukiaiset paloittain määriteltyinä erilaisia perverssejä negatiivisia kannustimia ajoittaen sisältäen. Sen lisäksi kansalaispalkan laskenta on hyvin yksinkertaista ja halpaa nykyisten monimutkaisten tukisysteemien pyörittämiseen. Koska jokainen kansalaispalkan lisäksi tienattu euro lisäisi tuloja, ei olisi koskaan epäilystäkään, etteikö töihinmeno kannattaisi.

Mistä muuten luulet sosiaalituet kustannettavan, jos ei veroina yrityksiltä ja suuri- ja keskituloisilta kansalaisilta?

 
6:57 ap. , Anonymous Kari kirjoitti...

Itsekin kannatan kansalaispalkkaa, jotta järjestelmää saataisiin yksinkertaistettua (lisää läpinäkyvyyttä päätöksentekoon, säästää byrokratiassa ja tekee kansalaisten rajapinnasta miellyttävämmän sekä tasa-arvoisemman? ja todennäköisesti vaikuttaa positiivisesti motivaatioon ja turvallisuudentunteeseen). Lasten osalta tuo palkka voisi alkaa ensin pienemmästä summasta ja sitten nousta maksimiin 18 vuoden kohdalla. Toinen kysymys on, paljonko ihmisiä pitää holhota. Kansalaispalkka saattaa sisältää olettamuksen, että kaikki kansalaiset kykenevät hoitamaan omia asioitaan. Kolmas kysymys on sitten monimutkaisemman järjestelmän kansalaisia ohjaava vaikutus. Tosin tarvittaessa nämä voisi toteuttaa verohelpotuksilla ja valtiontuilla.

jm, kun nyt mainitsit tuon "Ötökän elämää"-vertauksen, niin onko oikein, että työtätekevät maksavat koroilla elävien varakkaiden lorvimisen? Eräs selitys, jonka olen kuullut markkinatalouden voitolle kommunismista on, että ensimmäisessä pyritään lorvijaksi ja toisessa työn sankariksi. Tarinan opetus lienee se, ettei kannata sekoittaa liikaa arkimoraalia yhteiskunnan suunnitteluun, vaan katsoa mikä toimii kokonaisuuden kannalta.

 
8:44 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Nythän tilanne on se, että kuka tahansa voi jättäytyä "oravanpyörästä" ja ryhtyä työttömäksi lorvijaksi. Kuitankaan suurin osa työttömistä ei ole työttömiä vain huvikseen. Kansalaispalkan ideana on se, että työnteko kannattaa aina, eikä erilaisten tukien takia sotketa ihmisten elämää.

 
11:22 ap. , Anonymous Duupa kirjoitti...

Jos nyt kuvitellaan että tuo 800e olisi kansalaispalkkana. Miten kuvittelette että joku viitsii ruveta tekemään paskahommia esim. 1600e:llä.

Eli palkkatason on noustava roimasti, että paskahommat saadaan hoidettua, mikä johtaa siihen että ei-paskahommista joudutaan maksamaan enemmän, mikä johtaa inflaatioon, mikä johtaa ...

 
12:09 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Työmarkkinatuki on noin 500 euroa kuukaudessa. Päälle voi saada toimeentulotukea kattamaan minimitoimeentuloon katsottujen menojen kattamiseen. Toimeentulotuen perusosan suuruus on noin 350 euroa. Toisin sanoen nykyisessä järjestelmässä on mahdollista saada käteen yli 800 euroa tekemättä yhtään mitään. Toistuva tarjotusta työstä tai työvoimapoliittisesta koulutuksesta kieltäytyminen tosin voi johtaa toimeentulotuen alenemiseen mutta korkeintaan vain 40 prosenttia.

Duupan kannattaisi ottaa huomioon, että nykysysteemissä matalapalkkatyön vastaanottaminen johtaa työmarkkinatuen menettämiseen kokonaan. Sellainen epäjatkuvuus kannusteissa, jos mikä, laittaa ihmisen harkitsemaan kannattaako työtä ottaa vastaan.

Kansalaispalkkasysteemin voisi toteuttaa vaikkapa niin, että kaikille Suomessa pysyvästi asuville täysi-ikäisille maksettaisiin tuloista riippumatta (kyllä, myös Björn Wahlroosille) kansalaispalkka, jonka suuruus olisi vaikkapa 500 euroa (plus jokavuotiset indeksikorotukset), eikä mitään muita tukia olisi olemassa muuten kuin mahdollisesti harvinaisissa erikoistapauksissa. Kansalaispalkka rahoitettaisiin muiden tukiaisten ja turhan byrokratian lakkauttamisella sekä tarvittaessa tuloverotusta vähän kiristämällä.

Tuloasteikon keskitasolla ja yläpäässä vaikutus olisi sama kuin kireämmällä verotuksella, joka kompensoitaisiin kokonaan tai osittain 6000 euron suuruisella vuosittaisella ylimääräisellä veronpalautuksella (joka tietysti voitaisiin vähentää kuukausittain ennakonpidätyksistäkin).

Tuloasteikon alapäässä tuloista riippumaton kansalaispalkka tekisi töihinmenon aina kannattavaksi, jolloin matalapalkkaisenkin työn vastaanottaminen kannattaisi. Kaikenlaiset karenssien ja tukikuukausien laskemiset sekä tukimuotojen välimaastossa sähläämiset jäisivät kokonaan pois. Systeemin ennustettavuus ja läpinäkyvyys paranisivat. Byrokraateista osa voisi mennä oikeisiin töihin.

 
11:17 ip. , Blogger skientisti kirjoitti...

Jonkinlaista Kelaa tarvittaisiin joka tapauksessa päättämään sairaseläkkeistä, lääkekorvauksista jne. Sosiaalihuolto tarvittaisiin päättämään milloin rahan sijasta jaetaan ruokakuponkeja juopoille ja narkkareille jne. Aina jonkinlaista sosiaalityöntekijää tarvitaan modernissa yhteiskunnassa, ainakin minusta. Kansalaispalkka kyllä ratkaisisi sen ongelman, ettei heidän tarvitsisi olla enää mikään rahanjakoautomaatti, vaan että he voisivat tehdä sitä työtä, johon heillä on koulutus.

 
7:56 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Jos mitään tekemättä saa 800 ja työstä saa 1600, niin kyllähän aika monikin tekisi työtä, jos kerran saisi 2400. Vai kuinka?

 
2:48 ip. , Anonymous Duupa kirjoitti...

"Jos mitään tekemättä saa 800 ja työstä saa 1600, niin kyllähän aika monikin tekisi työtä, jos kerran saisi 2400. Vai kuinka?"

Kyyll

"... nykysysteemissä matalapalkkatyön vastaanottaminen johtaa työmarkkinatuen menettämiseen kokonaan. Sellainen epäjatkuvuus kannusteissa, jos mikä, laittaa ihmisen harkitsemaan kannattaako työtä ottaa vastaan."

Tämä pitää paikkansa, en ole väittänytkään nykysysteemiä hyväksi. Itse porrastaisin työmarkkinatuen saantia siten, että jonkinverran tuloja olisi mahdollista saada menettämättä sitä täysin.

Mutta riittääkö rahat, jos tuo 800e maksettaisiin jokaiselle kansalaiselle? Nykyisessä järjestelmässähän tuosta rahasta nauttivat ainoastaan työttömät.

Systeemi tekisi suomesta erittäin houkuttelevan maan siirtolaisille ja pakolaisille. Ei mulla tietysti ole mitään sitä vastaan, että kansalaisuuden saamisen ja pakolaiseksi ottamisen sääntöjä kiristetään, mutta sopiiko se humanisteille.

 
3:07 ip. , Blogger Vera kirjoitti...

Joidenkin ulkomaalaisryhmien (esim. opiskelijoiden) kohdalla se olisi aika vaikeaa, kun ne toisaalta eivät kuulu tai kuuluvat rajoitetusti sosiaalitukien piiriin, ja toisaalta ne niistä, jotka käy töissä, maksavat veroja siinä missä suomalaisetkin.

Järkevin ratkaisu tähän ehkä olisi se että ne saisivat kansalaispalkan sijasta kansalaispalkan kokoisen vähennyksen veroistaan.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu