keskiviikkona, marraskuuta 02, 2005

Maailmantalouden kasvun jatkuminen lähivuosikymmeninä nostaa uraanimalmin hintaa, koska ydinvoima on ylivoimaisesti edullisin tapa tuottaa sähköä sekä kustannuksiltaan ja ympäristövaikutuksiltaan. Siihen on varauduttu kehittämällä hyötöreaktoriteknologiaa. Venäjä esimerkiksi aikoo rakentaa uuden natriumjäähdytteisen nopean hyötöreaktoriyksikön Belojarskin voimalaitoksessa jo 20 vuotta maailman ydinvoimaloiden joukossa keskimääräistä paremmalla käyttöstatistiikalla toimineen BN-600:n lisäksi. Vuonna 2010 käyttöön otettava BN-800 tuottaa valtakunnanverkkoon 800 MW sähköä. Kaikkein kunnianhimoisimmat suunnitelmat hyötöreaktorien suhteen on Intialla. Se aikoo pyörittää kansantalouttaan pitkällä aikavälillä toriumhyötöreaktorien varassa.

Hyötöreaktoreihin on pakko mennä mikäli ydinfissiovoimaa aiotaan pitkällä aikavälillä merkittävästi laajentaa. Uraanin hinnannousuun voi varautua ja siitä hyötyä sijoittamalla uraanirahastoihin ja -futuureihin, mutta minua kiinnostaisi nyt myös itse tulevasta hyötöreaktoribuumista hyötyminen joko suoraan voimalaitostoimittajien tai näiden keskeisimpien alihankkijoiden osakkeisiin sijoittamalla. Voisiko joku sijoitusasioista tietävä valistaa asiasta tarkemmin?

5 kommenttia:

4:52 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Eikö sodium ole suomeksi natrium?

 
5:14 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Saatana. Totta helvetissä minä sen nyt tiedän. Korjataan.

 
9:41 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Iso osa ydinvoimafirmoista on valtiollisia firmoja joihin sijoittaminen ei onnistu. Isoimmat toimijat ydinvoimalaitostoimituksissa ovat käsittääkseni General Electric (jolle ydinvoima on kuitenkin pieni osa toiminnasta), Westinghouse (johon ei voi sijoittaa?), Framatom (Siemens omistaa 1/3 ja Areva 2/3), sekä jotkin venäläiset toimittajat (ei tietoa voiko sijoittaa).

Mainitsemani Areva toimii myös uraanimalmin louhinnassa ja polttoaineentuotannossa itse laitostoimitusten lisäksi. N. 5% firman osakekannasta on noteerattu Pariisin pörssissä (Ranskan valtio kaiketi omistaa loput?). Kurssi on noussut viimevuosina moninkertaiseksi ja P/E-luvut ovat jossain 30:n paikkeilla, eli muutkin ovat kiinostuneet aiheesta. Katso lisää www.areva.com:sta.

 
11:48 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oletko muuten perehtynyt tarkemmin mistä tuollaisia uraanirahastoja löytyy?

Tuon Arevan omistaman Cogeman lisäksi yksi iso uraanintuottaja johon on mahdollista sijoittaa on ainakin Cameco. Tietääkö joku muita?

 
11:41 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://moneycentral.msn.com/content/P116569.asp

..jutussa mainitaan uraanin louhinta- ja rikastusyhtiöt Cameco ja USEC.

Asiasta toiseen, kun inflaatio nostaa päätään saattaisi jalometalleissa olla ideaa, tämä rahasto sijoittaa 50% kultaan ja 50% hopeaan:

http://www.centralfund.com/

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu