keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005

Nykyajan tendenssi julkishallinnossa on puhua asiakkaista eikä kansalaisista. Arkipäivän todellisuutta on, että poliisikin puhuu asiakkaista ja vieläpä niin, että pidätettyjäkin kutsutaan asiakkaiksi. Poliisin vanhoista tutuista on siis tullut poliisin kanta-asiakkaita. Pienen pohdinnan jälkeen ajatus ei ole kovinkaan epälooginen ainakaan siinä mielessä, että vaikka poliisi ei kanta-asiakkaidensa toivomuksia yleensä toteutakaan, niin poliisi ei heiltä toisaalta mitään vaadikaan. Asiakkaan tarvitsee vain passiivisesti kuluttaa poliisin tuottamia palveluita. Tarvittaessa poliisi palvelee kaikkia asiakkaitaan loppuun asti eli esimerkiksi laittaa rautoihin, kuljettaa poliisiasemalle ja lukitsee selliin. Sama periaate pätee oikeuslaitokseen sekä vankeinhoito- että ulosottoviranomaisiin.

Onkohan armeijakin alkanut mieltää itsensä moderniksi asiakaspalvelulaitokseksi. Samalla logiikalla, jolla poliisi kutsuu pidätettyjä henkilöitä asiakkaiksi, armeija voisi kutsua vihollista asiakkaakseen, jolle tuottaa hyökkäys- ja puolustuspalveluita.

3 kommenttia:

10:09 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen pannut saman ilmiön merkille. Julkisissa organisaatiossa ei taideta kuitenkaan vielä oikein ymmärtää, mitä käsite "asiakas" tarkoittaa.

Rikolliset eivät ole sen enempää poliisin asiakkaita kuin ruusupuskat ovat puutarhurin asiakkaita.

Poliisin ja armeijan asiakkaita ovat palvelut kustantavat ja lisääntyneestä turvallisuudesta nauttivat kansalaiset. Rikolliset ja naapurimaiden armeijat ovat raaka-ainetta, palvelun tuottamisen yhteydessä muokattavaa matriaalia.

Rajanveto on hankalampaa terveydenhuollossa, jossa potilaat ovat alkaneet pitää itseään asiakkaina. Asiakkaat olettavat, että palvelu päivystyspoliklinikalla toimii samalla logiikalla kuin pikaruokalassa. Antibiotteja haluava, virusperäisestä flunssasta kärsivä asiakas on mielestään aina oikeassa.

Toinen harmaa alue on koulutus. Yliopisto-opiskelijat pitävät itseään asiakkaina, ja laiskinkin typerys pitää oikeutenaan tuomita professorin luennot tylsiksi ja huonoksi, jos sattuu reputtamaan tentissä.

 
10:27 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jokin aika sitten kyselit ydinvoimaan liittyvistä sijoituksista. Ranskan valtio on yksityistämässä Electricité de Francea tarkoituksenaan myydä 30% yhtiön osakekannasta. Osakkeilla aletaan käydä ensi viikolla kauppaa Pariisin pörssissä.

EDF lienee yksi maailman johtavia ydinsähkön tuottajia, n. 80% tuotannosta tulee ydinvoimasta.

 
10:09 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Asiakas on se joka maksaa.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu