perjantaina, joulukuuta 16, 2005

Maailmalta kuuluu, että prosessorinvalmistajat ovat siirtymässä moniydinprosessoreihin. Kellotaajuuden kasvattaminen ei oikein enää onnistu lämpöongelmien takia. Välimuistin lisäämisessä on luemma paljon potentiaalia.

Seurauksena on tietysti, että ohjelmistot suunnitella pitää rinnakkaisprosessointia hyödyntäviksi. Se on kaukana helposta ja aikaa kuuluukin varmasti ohjelmistosuunnittelijoiden kouluttamiseen rinnakkaisohjelmointiin ja pätevien työkalujen laadintaan. Kaikki ongelmat eivät edes tehokkaasti rinnakkaistuvia, vaikkakin onneksi monenlaiset resurssisyöpöt tehtävät ovat, kuten tietokonegrafiikka, ja ihan tavallisten työasemien ja PC:eiden pyörittäminen.

Supertietokonemaailmassa rinnakkaisuudessa ei kuitenkaan ole mitään uutta. Supertietokoneiden tehokkuudessa ei ole ennenkään ollut kellotaajuudella paljoakaan tekemistä.

3 kommenttia:

11:43 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

En oikeastaan usko, että tuo aiheuttaa softankehitykseen loppujen lopuksi suuriakaan muutoksia. Rinnakkaisprosessointi tullee ennenkaikkea serverimaailmaan, jossa toiminta on jo nyt pitkälti rinnakkaista. Serverit palvelevat samanaikaisesti useita clienttejä, jolloin rinnakkaisuus tulee aivan automaattisesti käyttöön.

 
6:02 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sen perusteella mitä itse tiedän suurin osa ns. elintärkeistä sovelluksista pyörii ihan normaalin relaatiotietokannan ympärillä sovellusten tehdessä niihin mahdollisimman tehokkaita ja yksinkertaisia SQL - kyselyjä.

En usko sellaiseen kovotekniseen muutokseen, joka nopeasti muuttaisi tätä tapaa. On huomioitava kuinka monimutkaisia nykyiset teollisuuslaitokset ovat ja kuinka kullanarvoista on se, että sovellusratkaisuista voi olla myös paikallista tietoa. Yhden SQL-kyselyn paikallisesti korjaaminen voi säästää monia markkoja verrattuna siihen, että otetään yhteys asiantuntijaan.

Tältä pohjalta väittäisin, että mikään kovoratkaisu ei tule tuottaman ongelmia sovelluskehittämiseen vaan jokainen läpimenevä ratkaisu tulee helpottamaan ja yksinkertaistamaan sitä.

Vähän sekavaa, mutta sori vaan.

markku_s

 
6:32 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Kellotaajuuksen jämähtäminen 3-4 GHz:n nurkille merkitsee ilman moniydinprosessoreja laskentatehon hinnan puolittumisnopeuden merkittävän hidastumisen, ellei jopa pysähtymisen. Se taas tarkoittaa sitä, että uudenlaisia nykyisiin verrattuna kertaluokkia enemmän laskentatehoa vieviä sovelluksia ei tule eikä voi tulla, elleivät niissä tarvittavat laskentatehtävät ole rinnakkaistuvia ja ellei niitä sen lisäksi osata rinnakkaistaa ohjelmointiteknisesti.

Onneksi nyt kuitenkin varsin monet laskennallisesti raskaat sovellustyypit, kuten multimedia ja erilaiset luonnonilmiöiden simuloinnit ovat rinnakkaistuvia.

Sitä minä vaan, ettei varmaan olisi pahitteeksi alkaa vähitellen tutustua rinnakkaisohjelmoinnin maailmaan.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu