perjantaina, huhtikuuta 01, 2005

Abioottiselle öljyteorialle on löydetty uusia yllättäviä todisteita. Abioottisen teorian mukaan öljy on peräisin maapallon vaipassa tapahtuvista epäorgaanisista reaktioista. Itä-Teksasin vanhojen öljykenttien on havaittu täyttyvän riittävän nopeasti, jotta on painavia syitä uskoa öljyn olevan abioottista alkuperää. Jäämme odottelemaan havainnon maailmanpoliittisia seurauksia.

keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2005

Sitten kun fossiiliset polttoaineet on poltettu ja uraanit hyödynnetty, ihmiskunta joutuu palamaan takaisin esiteolliseen elämäntapaan. Maaorjuus ja muut vastaavat kivat jutut tekevät comebackin. Pellolla raataessa unohtuu sukupolvien saatossa kaikki ja pienenpientä oppinutta eliittiä lukuun ottamatta ihmiskunta vajoaa samaan paukapäisen taikauskoisuuden ojaan, josta vasta muutama sata vuotta sitten alettiin nousta.

Olisi sääli, jos loppuaika auringon sammumista, jotain tuhoisaa geologista mullistusta tms. ihmiskunnan lopettavaa tapahtumaa tai prosessia odotellessa jouduttaisiin elämään keskiaikaa maailman tappiin. Se olisi aika surkea kohtalo älylliselle elämälle tässä maailmankaikkeudessa se (jos uskotte, että muita on, ratkaiskaa Fermin paradoksi). Mielestäni ihmiskunnan keskeisin tehtävä on rakentaa itselleen seuraaja. Mielessäni ei ole mitään peltiheikkejä vaan ratkaisu ongelmaan miten niukoilla energiaresursseilla ylläpidetään mahdollisimman suurta laskentakapasiteettia, jotta älyllisesti rikas elämä voisi jatkua ja jopa kehittyä. Ihmisistä ilman fossiilisia polttoaineita tai uraania ei paljon mihinkään ole, koska pelkkä elossapysyminen ilman niitä on niin vaivalloista (esimerkiksi Englannin hiilivarojen hyödyntäminen alkoi juuri ja juuri ennen koko maan puuvarojen ryöstöhakkaamista loppuun asti).

Yksi ratkaisu voisi olla biotekniikan kehittäminen niin pitkälle, että voidaan ohjelmoida kasvit tai sienet kasvamaan tietokoneiksi. Siinä on tietysti ongelmana, että ne joutuvat kilpailemaan elintilasta muiden organismien kanssa. Parempi olisikin ehkä rakentaa solun keinotekoiseksi vastineeksi nanobotteja, joka eivät tarvitse toimiakseen vettä ja jotka voi siksi laittaa kasvattamaan rihmastojaan rutikuiville ja auringon polttamille aavikoille. Siellä ne eivät edes joudu kilpailemaan elintilasta biomassan kanssa. Sähkönsä ne saisivat valosähkökennoillaan auringon säteilystä. Materiaalit otettaisiin ilmasta ja hiekasta. Annetaan maapallon kaikkien aavikoiden kasvaa vuosituhansien (tai kuinka kauan siihen nyt sitten meneekään) kuluessa suureksi superaivojen kollektiiviksi, joka jatkaa ihmiskunnan viitoittamalla polulla maailmankaikkeuden tutkimista.

Suuresti köyhtynyt ja kurjistunut ihmiskunta voi sitten vaikka keskittyä humanismiin niillä vähäisillä voimavaroilla, jotka sillä siihen on irrotettavissa.

maanantaina, maaliskuuta 28, 2005

Enpäs mennytkään hiihtämään tänään. Ei pitänyt Ilmatieteenlaitoksen ennustus paikkaansa. Ei tullut räntää, joten laudut ovat varmaan vieläkin roskaisemmat tänään kuin perjantaina. Todennäköisesti ensi vuonna sitten. Työmatkapyöräilyn aloittanen huomenna. Pyörätiet ovat jo siinä määrin jäästä ja sohjosta vapaat.