torstaina, toukokuuta 05, 2005

Panu kirjoittaa lämpimässä hengessä Stanislaw Lemin tuotannosta. Jos minulla olisi aikaa ja taipumuksia, saattaisin opetella puolaa ihan vain voidakseni lukea Lemiä alkukielellä. Onneksi tosiaan suomennokset ovat niin erinomaisia.

Timo lainasi minulle taannoin sen yhden Lemin romaaneista, jonka kaikki luvut olivat johdantoja. Ensimmäinen luku oli tietysti johdanto johdantoihin. Luvut olivat johdantoja tekoälyprojekteihin. Akronyymihuumori oli hyvää -- siinä oli esimerkiksi HONEST ANNIE -niminen tekoäly, joka päätti pian käynnistämisensä jälkeen vaieta kuin muuri ja kieltäytyä mistään yhteistyöstä rakentajiensa kanssa. Se ei löytänyt yhtään pätevää syytä moiseen noustaan laadullisesti niin paljon korkeammalle ajattelun tasolle kuin nämä.

Minusta se romaani oli paras ikinä lukemani tekoälyaiheinen tieteiskirja. Se oli erittäin mielenkiintoinen ja aika harvinaislaatuinen yritys hahmottaa luonnollisesta evoluutiosta täysin irrallaan kehittyneen älyn ajatuksenjuoksua ja inhimillisesti katsoen täysin vieraita motivaatiorakenteita. On hyvin vaikeaa irrottautua antropomorfisesta projektiosta ja kuvitella äly, josta puuttuvat inhimilliseen älyyn ja persoonallisuuteen kuuluvat luonnonvalinnan muokkaamat piirteet. Lem ei kuitenkaan valitettavasti pääse kovin pitkälle hahmotellessaan miltä ihmiskunta näyttäisi niin vieraan ja ihmistä kehittynemmän älyn näkökulmasta. Lähtökohdasta, että olemme antropomorfisen eläimenluontomme ja itsepetosmekanismiemme sokaisemia, olisi mahdollista kehittää paljon parempaakin kirjallisuutta.

keskiviikkona, toukokuuta 04, 2005

Löytyipä mielenkiintoinen linkki kevytvesihyötöreaktoreihin . Nythän on niin, että thorium-232 on fertiili muttei fissiili. Th-232:ta olisi tuon jutun mukaan onnistuneesti muutettu koekäytössä olleen kevytvesireaktorin ytimessä fissiiliksi uraani-233:ksi merkittäviä määriä. Merkittävää tuossa on, että tavallinen vesi kelpaa huonosti hyötöreaktorin jäähdyttimeksi, koska tavallisen veden kevyet ytimet hidastavat niin tehokkaasti neutroneja. Ratkaisun erikoisuus oli "puristaa vesi pois" polttoainesauvojen välistä tekemällä niiden väliin tarpeeksi pienet välit. Se tekee reaktoriytimen valmistamisesta kalliin, koska mitoitus on hyvin tarkkaa ja mitoitettavaa on paljon. Kyseessä oli jokin USA:n laivaston projekti. Mahtaakohan sitä ikinä olla julkaistu missään alan tieteellisissä lehdissä?