perjantaina, syyskuuta 23, 2005

Tiedemies vastasi edelliseen merkintääni.

Ei minun käsittääkseni millään keynesiläisyydellä ole yhtään mitään tekemistä USA:n nopean talouskasvun kanssa. USA:han pumpataan rahoituspääoman lisäksi ihan oikeita ja konkreettisia tuotteita ja raaka-aineita velaksi. USA:n talouskasvu perustuu asuntorakentamisen ja vähittäiskaupan valtavan nopeaan kasvuun. Molemmat ovat mahdollistuneet, koska USA on maailman reservivaluutan liikkeellepanevana valtiona saanut velaksi keinotekoisen halvalla öljyä ja rihkamaa rättipäiltä ja vinosilmiltä.

Länsi-Euroopan talouskasvu on ollut hidasta ja Yhdysvaltain nopeaa. Jotkut tahot antavat kunnian USA:n nopeammasta talouskasvusta USA:n liberaalimmalle talousjärjestelmälle. Minä en usko, että erot markkinatalouden toimivuudessa selittävät eroa USA:n ja EU-15 -maiden talouskasvussa juuri ollenkaan. USA:n voimakkaampi kasvu perustuu selvästi hillittömään yksityisten kuluttajien ja julkisen sektorin velanottoon, jonka on mahdollistanut USA:n dollarin asema reservivaluuttana. Kummankin talousalueen globaalia kilpailukykyä rasittaa sama asia: lähes kaikki voidaan tehdä nykyään halvemmalla jossain muualla. Ei ole mitään syytä uskoa, etteikö myös kaikkein vaativin tutkimus- ja tuotekehitystyö olisi siirrettävissä yhä suuremmassa määrin alemman palkkatason maihin.

Vaikka Suomen huipputekniikkasektori onkin pärjännyt paremmin ja kansantalous kasvanut nopeammin kuin muun Länsi-Euroopan - paljolti siksi, että Suomen insinöörikunnan palkkataso on merkittävästi alempi kuin useimmissa länsieurooppalaisissa maissa puhumattakaan USA:sta ja Kanadasta - kilpailu luultavasti vain kiristyy tulevaisuudessa. Maailmalta löytyy varmasti tulevaisuudessa halvempaa työvoimaa myös suomalaisten nykyään hallitsemille kapeille erikoisaloille.

Kansakunnan lahjakkuusreservit ovat jo nyt erittäin kovalla koetuksella. Insinöörikoulutuksen paisuttaminen viime vuosikymmenellä osoitti rajat kiistattomasti. Suomesta nyt vain ei löydy niin paljon huippulahjakkaita ja motivoituneita nuoria kehittymään niin kovan tason ammattilaisiksi, että heille riittäisi kysyntää maailmanmarkkinoilla suomalaisella palkkatasolla siinä määrin kuin oli toivottu. Suomalaisten kannattaa silti kouluttautua, koska matalan osaamistason töissä kansainvälinen kilpailu on vielä kovempaa.

Toisaalta kehittyvissä maissa markkinatkin kasvavat nopeasti. Hankaluuksia tulee eniten siitä, että niiden kasvu on vientipainotteista. Jos esimerkiksi Kiinan valuutan arvo nousisi merkittävästi, sieltä saattaisi löytyä tulevaisuudessa riittävästi markkinoita jopa suomalaisella kustannustasolla tuotetuille tuotteille siitä yksinkertaisesta syystä, että aivan kaikkea kukaan ei ehdi eikä kykene tekemään. Suomalaisen elintarviketeollisuuden onni on, että Venäjällä suomalaisella ruoalla on jossain määrin statusarvoa, vaikka moni venäläinen vastaava elintarvike olisi maultaan parempi - esimerkiksi voi.

En siis usko, että millään liberalisoinneilla voidaan merkittävästi nopeuttaa Euroopan talouskasvua. Korkeintaan voidaan pahimpia rakennejäykkyyksiä purkamalla parantaa hieman teknologiasektorin kilpailukykyä ja ennen kaikkea luoda matalapalkkaisia palvelutöitä, joihin voidaan sijoittaa osa työttömistä.

torstaina, syyskuuta 22, 2005

Meksikonlahdella raivoava hurrikaani Rita on vahvistunut viitoskategorian hirmumyrskyksi. Jatkuvien pintatuulten voimakkuus on noin 265 km/h eli lähes 74 m/s. Mitään merkkejä voimistumisen päättymisestä ei ollut. Todennäköisimmin myrsky iskee maihin Galvestonissa Teksasissa. Mahtaakoha sen ennustetulla reitillä olla kovinkin paljon tärkeää öljyinfraa?

tiistaina, syyskuuta 20, 2005

Julistan kesän päättyneeksi ja syksyn alkaneeksi. Viikonloppuna oli Helsingissä niin kesäisen näköistä kylmyydestä huolimatta, koska lehdet eivät olleet vielä juuri ollenkaan kellastuneet. Nyt kun vuorokauden keskilämpötila näyttää kiivenneen takaisin 10 asteen yli, lehdet ovatkin alkaneet kellastua vauhdilla täällä Tampereella. En voi muuta kuin julistaa syksyn alkaneeksi.

sunnuntaina, syyskuuta 18, 2005

Enpä ole ennen juonut veronmaksajan piikkiin. En tosin tänäkään viikonloppuna suomalaisen veronmaksajan laskuun. Korean Ambassador's Cup järjestettiin Helsingissä HGK:n kantapaikassa pihvipaikka Karhunpesässä. Perjantai-iltana pelattiin turnauksen ensimmäinen kierros. Sitä ennen Korean tasavallan (Etelä-Korea) suurlähettiläs herra Park, itsekin 4 danin vahvuinen badukin pelaaja avasi turnauksen. Mustan diplomaattimersun takakontista autonkuljettaja kantoi muutaman pelaajan avustuksella sen verran paljon kaljaa ja muuta juotavaa, etteivät ne loppuneet kuin vasta seuraavana päivänä. Oikein mukava mies tuo suurlähettiläs Park.