torstaina, syyskuuta 29, 2005

Minut nimitettiin ruotsalaisten ehdotuksesta Euroopan go-liiton luokituskomiteaan. Tarkoitus on tutkia Euroopassa nykyään kutsuturnausten ja Euroopan mestaruusturnauksen huippuryhmän pääsykriteerinä olevan Go Rating -järjestelmän vikoja ja keksiä ratkaisuja. Kuten Elo-pohjaisissa järjestelmissä yleensä taskuuntuminen eli pelaajapopulaatioiden jakautuminen heikosti toisiinsa kytketyiksi alipopulaatioiksi (kansalliset pelaajapopulaatiot) on ongelma, koska erivoimakkuuksiset deflaatiotrendit alipopulaatioissa johtavat eroihin samaa vahvuuslukua vastaavissa taidoissa. Ongelman suuruusluokka on tarkoitus selvittää ja keksiä parannuksia olemassaolevaan järjestelmään tai korvata se uudella.

Go Rating -järjestelmän toinen ongelma on, että se laskee pelkästään vahvuusluvun muttei luottamusvälejä vahvuusluvulle. Koska tieto laskettujen vahvuuslukujen epävarmuudesta puuttuu, sitä ei voida soveltaa esimerkiksi vaimentamalla epävarmoilla vahvuusluvuilla pelattujen pelien vaikutusta vastustajien vahvuuslukuihin. Lisäksi GoR-järjestelmässä ei ole vahvuusluvun muuttumisnopeutta kuvaavaa parametria, jonka ansiosta nopeasti vahvistuvat pelaajat voitaisiin nostaa oikealle tasolleen nopeasti.
Volatiliteettiparametrin sijasta Go Rating -järjestelmässä vahvuusluku resetoidaan uutta nominaaliluokitusta vastaavaan pistelukuun, jos edellisessä turnauksessa käytetty nominaaliluokitus oli vähintään kaksi pykälää heikompi (vastaa 200 pistettä GoR-järjestelmässä, jonka skaala on 100- n. 3000). Vaikka tuo piirre tekeekin mahdolliseksi tekohengittää vahvuuslukujärjestelmää pysymään uusien pelaajien kehittymisen perässä, se on mielestäni hyvin ruma piirre vahvuuslukujärjestelmässä, jonka tarkoitus on olla puolueeton.

Minulla kävin kuitenkin tuuri ja satuin löytämään verkosta Mark E. Glickmanin kehittämän Elo-pohjaisen Glicko-2 järjestelmän, joka on vieläpä Public Domainissa. Simulointi ja testaus Euroopan turnauspelitietokannalla, jossa on n. 300 000 peliä viimeisen vuosikymmenen ajalta paljastanee tuon systeemin käyttökelpoisuuden. Glickmanilla, joka on Yhdysvaltain shakkiliiton luokituskomitean puheenjohtaja, ja ammatiltaan tilastomatemaatikko, on koko joukko hyviä artikkeleita parittaisvertailuun perustuvasta luokittamisesta ja siihen liittyvästä tilastomatematiikasta sovellettuna shakkiin ja yleisesti.

sunnuntaina, syyskuuta 25, 2005

Muutama tunti sitten tuli SubTV:ltä World Poker Tourin Texas Hold'em -finaali. Viimeiset kaksi pelaajaa pöydässä olivat suomalaisia. Panokset olivat satoja tuhansia dollareita. Kaikkein uskomattominta oli, että selostaja kertoi voittajan pelanneen vain kolme vuotta ja kakkoseksi tulleen vain kolme kuukautta. Nettipokerissa amerikkalaisia kynivät suomalaiset ovat aivan tavallinen näky. Ilmeisesti suomalainen kansanluonne sopii pokeriin hyvin.