torstaina, marraskuuta 03, 2005

Depressiokin näyttäisi olevan elintasosairaus kuten sydäntaudit, syöpä ja allergiat. Alkaa olla näyttöä, että ravitsemuksella on merkittävä rooli myös mielenterveyden kannalta:
Kudostulehdus eli inflammaatio suojelee elimistöä infektiolta, mutta tilanne ryöstäytyy usein hallinnasta ja kääntyy haitalliseksi. Itse asiassa hiljaa kytevä inflammaatio on läsnä kaikissa kroonisissa sairauksissa masennuksesta syöpätauteihin. Se ilmenee veren, syljen, selkäydinnesteen ym. kudosten tulehdussytokiinien kohonneina arvoina. Ihmisen omat puolustusmekanismit aktivoivat useita endogeenisia (sisäsyntyisiä) biokemiallisia reaktioita, jotka pyrkivät hillitsemään tulehdusta. Vuonna 2002 löydetty, EPA-rasvahaposta syntyvä nanomolekyyli resolviini E1 näyttää olevan tehokas endogeeninen tulehduksen estäjä. Sen löytyminen ja vaikutustavan tutkimus lisää entisestään perusteita EPA-pitoisen kalaöljyn käytölle ruoan lisänä. Samalla on löytynyt uusi aspiriinin vaikutusmekanismi.

[...]

Kuten sanottu, nisäkkäät eivät kykene itse valmistamaan välttämättömiä rasvahappoja, joista tärkeimpiä ovat eikosapentaeenihappo (EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA) ja arakidonihappo (AA). Niitä on saatava ravinnosta joko sellaisinaan taikka niiden esiasteina, joita ovat linolihappo (LA) ja alfalinoleenihappo (ALA). AA kuuluu rasvahappojen omega-6-perheeseen, EPA ja DHA taas omega-3-perheeseen. Eri rasvahappoperheiden saanti ravinnosta heijastuu myös veren ja muiden kudosten rasvahappokoostumukseen. Naudanlihan omega-6-pitoisuus on kolminkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana, koska naudat ruokitaan nykyään keinotekoisella rehulla. Lisäksi siirtyminen voista kasviöljystä valmistettuihin levitteisiin ja runsas konditoriatuotteiden syönti ovat muuttaneet omega-6/omega-3-rasvahappojen saannin suhdetta niin, että nykyisin saamme keskimäärin 10-20 -kertaa liikaa omega-6:a ihmisen perinteiseen ravintoon verrattuna, jossa oli yhtä paljon omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, siis suhteessa 1:1. Geenimme edellyttävät tällaista tyydyttymättömien rasvahappojen suhteellista saantia, jossa vallitsisi tasapaino, homeostaasi.

Rasvahappoperheet (omega-6 ja omega-3) kilpailevat toistensa kanssa eikosanoidien muodostamisesta, ja valitettavasti nykyinen ruokavalio tuottaa enemmän "pahoja", tulehdusta aiheuttavia eikosanoideja. Niiden vuoksi sairastumme yhä useammin elintasosairauksiin, kuten masennukseen, diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, allergioihin, nivelrikkoon, dementiaan ja syöpätauteihin. Pahat eikosanoidit ilmenevät myös lasten ja nuorten ylivilkkautena, tarkkaavuushäiriöinä, aggressiivisuutena ja muina käytöshäiriöinä. Niiden tärkeänä syytekijänä, ylläpitäjinä ja pahentajina ovat omega-6-rasvahapoista muodostuvat "pahat" eikosanoidit.
Lähde: http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tiedotteet/180405_01.html

keskiviikkona, marraskuuta 02, 2005

Pariisilaisten pohjoisafrikkalaisten siirtolaisnuorisojengien aiheuttamat mellakat ovat olleet uutisissa viime päivinä. Mellakointi on saanut hallituksen lupaamaan, että siirtolaisten kotouttamiseksi tullaan ponnistelemaan enemmän.

Vaimoni, joka myös on siirtolainen, sanoi, ettei hyvä siirtolaisaines mitään "kotouttamista" tarvitse. Hyvä aines hoitaa sopeutumisensa yhteiskuntaan omatoimisesti eli opettelee kielen ja hakeutuu tarjolla oleviin töihin itse. Jos töitä ei kerta kaikkiaan löydy, voi aina hakeutua johonkin muuhun maahan.

Mellakoiva roskasakki, joka tekee omasta asuinalueestaan sotatoimialueen haitaten siellä asuvan kunnollisen siirtolaisaineksen elämää, ansaitsee periaatteessa tulla karkotetuksi. Käytännössä olisi ihan kohtuullista karkottaa jokainen ulkomaalainen, joka on tuomittu vähintään kolme kertaa rikoksesta. Kolmas kerta ei varmasti enää ole sattuma.

Maailmantalouden kasvun jatkuminen lähivuosikymmeninä nostaa uraanimalmin hintaa, koska ydinvoima on ylivoimaisesti edullisin tapa tuottaa sähköä sekä kustannuksiltaan ja ympäristövaikutuksiltaan. Siihen on varauduttu kehittämällä hyötöreaktoriteknologiaa. Venäjä esimerkiksi aikoo rakentaa uuden natriumjäähdytteisen nopean hyötöreaktoriyksikön Belojarskin voimalaitoksessa jo 20 vuotta maailman ydinvoimaloiden joukossa keskimääräistä paremmalla käyttöstatistiikalla toimineen BN-600:n lisäksi. Vuonna 2010 käyttöön otettava BN-800 tuottaa valtakunnanverkkoon 800 MW sähköä. Kaikkein kunnianhimoisimmat suunnitelmat hyötöreaktorien suhteen on Intialla. Se aikoo pyörittää kansantalouttaan pitkällä aikavälillä toriumhyötöreaktorien varassa.

Hyötöreaktoreihin on pakko mennä mikäli ydinfissiovoimaa aiotaan pitkällä aikavälillä merkittävästi laajentaa. Uraanin hinnannousuun voi varautua ja siitä hyötyä sijoittamalla uraanirahastoihin ja -futuureihin, mutta minua kiinnostaisi nyt myös itse tulevasta hyötöreaktoribuumista hyötyminen joko suoraan voimalaitostoimittajien tai näiden keskeisimpien alihankkijoiden osakkeisiin sijoittamalla. Voisiko joku sijoitusasioista tietävä valistaa asiasta tarkemmin?

maanantaina, lokakuuta 31, 2005

Toisinaan kuulee valitusta ns. aidattujen yhteisöjen saapumisesta Suomeen merkkinä jonkinlaisesta suuren maailman vitsausten saapumisesta. Minä taas olen päinvastoin sitä mieltä, että on sitä parempi mitä vaikeammaksi varastelu, ilkivalta ja öyhöttäminen kunnon ihmisten asuinalueilla tehdään. Ja on monin verroin taloudellisesti ja ekologisesti järkevämpää käyttää varkaudenestona hälytysjärjestelmiä, lukkoja ja aitoja kuin talojen rakentamista jonnekin korpeen niin kauas, että öyhöttäneistö ei jaksa tai osaa sinne.

Varasteluahan Suomessa on niin paljon, ettei poliisi lähtökohtaisestikaan tee enää asialle yhtään mitään. Automurtoon tms. syyllisten kiinnisaamisesta ei ole juuri toiveita ja rikosilmoituksen tekemisestä ei kai kukaan muuta odotakaan kuin todistusta vakuutusyhtiötä varten. Enpä siksi ihmettelekään, että kameravalvontaa, aitoja ja lukkoja lisätään. Minusta se on oikein hyvä asia.