maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Olen muuten sitä mieltä, että demokratian perusteiden sisäistämistä mittaa hienolta kuulostavia ja itseä imartelevia julkilausumia paljon paremmin miten ihminen todellisuudessa reagoi tarpeeksi paljon omistaan poikkeavien ajatusten esittämiseen. Mutkat suoriksi -tulkinnat ja keskustelukumppanien demonisointi eivät anna ihmisestä oikein suotuisaa kuvaa demokraattisesti orientoituneena ihmisenä.

Vaikka kuulisi esitettävän kuinka kiistanalaisia väitteitä, ensimmäisen ja vahvimman impulssin luulisi liberaalia nykyaikaista demokratiaa kannattavalla ihmisellä olevan yrittää asiakeskeisesti väitellen kumota esitettyjä väitteitä. (Karkea ja asiaton henkilökohtainen vittuilukaan ei tarkkaan ottaen ole demokraattisen prosessin vastaista, joskin se on omiaan alentamaan keskustelun tasoa.) On huono lähtökohta olettaa, että esittämällä kiihkottomasti faktoja ja perusteluja, ei olisi mahdollista vakuuttaa toisia oman kannan paremmuudesta. Itse olen taipuvainen tekemään ennakko-oletuksen, että toiset keskustelijat voidaan vakuuttaa asiakeskeisellä argumentaatiolla. Olenkin saanut joskus sellaista palautetta uutisryhmäkeskusteluaikoinani, että tuhlaan aivan liikaa voimavaroja "itsestäänselvyyksien" perustelemiseen.

Olen muuten huomannut noudattaneeni metodista alemmuudentuntoa sellaisena kuin Lentävä juusto -blogi sen esittelee maailmankuvan rakentamisen ohjenuorana jo pitkän aikaa. Toisin sanoen, kun joku perustelee minulle jonkin käsityksen, joka on yhtä hyvin tai paremmin perusteltu kuin jokin minulla siihen asti ollut käsitys, vaihdan metodisista syistä mielipidettäni. Koska olen tietoinen siitä, että jokaista mielipidettä kohti on suunnaton määrä ristiriitaisia mielipiteitä, joita kaikkia voidaan perustella enemmän tai vähemmän hyvin tai huonosti, en juuri koskaan tee minkäänlaisia käytännön johtopäätöksiä hallussani olevista mielipiteistä. Ei kai sellainen laiskanpulskealle keskiluokkaiselle ihmiselle sopisikaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu