maanantaina, helmikuuta 13, 2006

Rikkaissa Persianlahden maissa on kulutusyhteiskunta ilman, että suurin osa paikallisesesta väestöstä joutuu koskaan oikeisiin töihin. Saudi-Arabiassa miesten töinä ei oikein pidetä muuta kuin autokuskin ja toimitusjohtajan hommia. Tämä juttu on kuultu suomalaiselta vuosikausia Persianlahden arabimaissa asuneelta vientihommien veteraanilta. Sellaisissa suojatuissa olosuhteissa voivat säilyä vaikka kuinka taantumukselliset asenteet ja ajattelutavat rinta rinnan modernien vimpaiden ja korkean elintason kanssa.

Pidän teollistumista tärkeämpänä muutosvoimana kuin kauppiasporvarieliitin syntyä. Silloin, kun kansakunnan kilpailukyky riippuu teollisuuden tuotekehityksestä ja innovaatioista, väestöä on pakko kouluttaa laajapohjaisesti. Syntyy painetta meritokratiaan ja pragmaattisuuteen.

Yksi arabikulttuurin kaikkein myrkyllisimmistä piirteistä on läpitunkeva korruptio. Kaikki riippuu suhteista. Öljy- ja kaasuvaroista ei ole Persianlahden maille yhteiskunnallisen kehityksen kannalta oikeastaan mitään hyötyä. Marokko ja Tunisia ovat tietääkseni arabimaailman nykyaikaisimpia maita. Kummankin maan asukkaiden on pakko tehdä oikeita töitä elättääkseen itsensä. Marokko on suosittu turistikohde, joten siellä on opittu suvaitsemaan ulkomaalaisten outoja tapoja. Sekopäähihhuleita löytyy valitettavasti sieltäkin.

4 kommenttia:

10:49 ap. , Blogger Arawn kirjoitti...

En kyllä näe korruptiota erityisen ominaisena vain arabikulttuurille. Kyllähän esimerkiksi Venäjäkin on meidän näkökulmastamme korruptiotasoltaan omaa luokkaansa.

Mitä tulee saudien hummailuun, siinä lienee valitettava totuuden siemen. Sen siitä saa, kun istuu öljyn päällä.

 
12:46 ip. , Blogger tommi kirjoitti...

Teollistuminen voi olla pedagogisesti ottaen myöhäistä nyt, kun tuotanto ei ole enää kovinkaan työvoimavetoista.

 
2:44 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

En minäkään pidä korruptiota ominaisena vain arabikulttuurille.

Kyllä teollisuustuotanto on vielä aika työvoimavaltaista matalan palkkatason maissa.

Saudien korruptio- ja sikailukulttuuri ei muuten ole ominaista esimerkiksi Norjalle, joka vie 0.75 barrelia öljyä asukasta kohti päivässä.

 
2:58 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Luulen, että sitten, kun Persianlahden maiden öljy- ja kaasuvarat hupenevat, öljyn ja kaasun hintojen nousu ei riitä kompensoimaan vähenevää vientiä. Näin siksi, että muu maailma on silloin jo kauan ollut pitkään kovaa vauhtia siirtymässä ydinvoimaan sähköntuotannossa ja hiilestä sekä energiakasveista syntetisoituihin kuljetuspolttoaineisiin.

Pidän todennäköisenä, että rahahanojen ehtyessä alueen korruptoituneet monarkiat kaatuvat ryskyen ja korvautuvat ankaran islamilaisilla teokratiolla. Silloin wahhabilaisilla on ollut Saudi-Arabiassa sikäläisen jo maan perustamisesta lähtien voimassa olevan yhteiskuntasopimuksen mahdollistamana vuosisata aikaa levittää vihapropagandaansa paljolti joutilaan nuoren väestönsä keskuuteen.

Kyllähän alenevien öljy- ja kaasutulojen mukana halpeneva valuutta mahdollistaisi muiden elinkeinojen harjoittamisen kannattavasti. Saa nähdä onnistuuko se. Saudi-Arabiaa lukuunottamatta se voi onnistuakin, kun paikallinen väestö tajuaa, että kansalaispalkkaa on pakko jatkaa menemällä töihin turisteja palvelemaan.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu