perjantaina, toukokuuta 05, 2006

Autismi on melko yleinen sairaus Yhdysvalloissa, kertoo Yahoo. Autismi diagnosoidaan hieman yli yhdellä lapsella 200:sta. Syytä autismiin ei tiedetä. Pojilla autismi on noin neljä kertaa yleisempää kuin tytöillä. Latinalaisamerikkalaisperäisellä väestöllä autismia on vähemmän kuin eurooppalaisperäisillä. Artikkelissa sanotaan, että syytä tähän ei tiedetä. Vedän hatusta arvauksen: autismin oireet ovat nörtin heikkouksia epänormaaleihin mittasuhteisiin asti suurentuneina. Latinalaisamerikkalaisperäisten joukossa on keskimäärin vähemmän geneettisiä nörttitaipumuksia. Niinpä he ovat vähemmän haavoittuvia laukaiseville perinnöllisille tai ympäristötekijöille, jotka aiheuttavat autismin puhkeamisen. Naisilla nörtillisyyteen altistavat geenit ilmenevät harvemmin kuin miehillä, koska sukupuolihormonit vaimentavat niitä sikiökaudelta alkaen, jolloin hormonit alkavat vaikuttaa persoonallisuuteen.

4 kommenttia:

10:17 ap. , Blogger Katselija kirjoitti...

Häh? Autismin takana on nörttisyys. Mitä sitten on nörttisyys?

 
12:03 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Autismin oireisiin kuuluu keskeisesti seuraavaa:

"Autistisella ihmisellä on alentunut tai täysin puuttuva kyky ymmärtää toista ihmistä ja sitä, että toinen ihminen myös ajattelee.

Tästä johtuu että hänellä on:

- Kyvyttömyyttä taitojen kehittämiseen vuorovaikutuksessa.

- Alentunutta kykyä ymmärtää puheen kommunikatiivista merkitystä.

- Alentuneen kyvyn erottaa syy - seuraus suhteita.

- Kehitysvammaa konkreettisissa taidoissa."

Saman lähteen mukaan autisteilla saattaa olla kuitenkin erityistaitoja, kuten vaikkapa taipumus käyttää hyvin täsmällistä kirjakieltä.

Autisteille ja nörteille on yhteistä suhteellisen suuri asiakeskeisyys ja suhteellinen vähäinen ihmiskeskeisyys. Autisteilla vain nämä piirteet ovat korostuneet epänormaaliin äärimmäisyyteen asti. Suurella osalla autisteista ei ole minkäänlaista kiinnostusta toisiin ihmisiin. Keskitasoa älykkäämmät autistit ovat usein jonkinlaisia supernörttejä: he ovat sosiaalisesti kömpelöitä ja he usein harrastavat usein intohimoisesti jotakin sosiaalista vuorovaikutusta sisältämätöntä.

Vaikka autistit ovat useimmiten yleisälykkyydeltään keskitason alapuolella, keskitason ihmistä älykkäämmät autistit ovat aivan ilmeisiä nörttipersoonallisuuden karikatyyrejä.

Autismin esiintyvyys väestöryhmässä näyttäisi korreloivan positiivisesti nörttipiirteiden yleisyyteen. Esimerkiksi pojilla on monta kertaa enemmän autismia kuin tytöillä.

 
1:06 ip. , Blogger sn kirjoitti...

Simon Baron-Cohenin mukaan autismissa henkilöllä on "extreme male brain".

http://www.amazon.com/gp/product/0738208442/104-9337059-5974364?v=glance&n=283155

http://www.autismresearchcentre.com/docs/papers/1999_BC_extrememalebrain.pdf

 
11:04 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Toverin kanssa todettiin (harrastuksistamme), että sopiva määrä autismia tekee ihmisestä riippumattoman ja onnellisen.

Ihmiset, joilla autismia on liian vähän eivät osaa olla joka hetki murehtimatta mitä toiset heistä ajattelevat ja tykkäävät. Riippumatta siitä, ilmeneekö tämä ajatteleminen uhoamisena (minä itsenäinen yksilöpyksilö!) vai kerjäämisenä eli mielistelynä.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu