keskiviikkona, lokakuuta 04, 2006

Julistan kesän päättyneeksi. Terminen kesä on päättymässä ihan näinä päivinä eli vuorokauden keskilämpötila on vajoamassa alle 10 asteen. Keltainen on alkanut jo olla lehtimetsien hallitseva väri. Tampereella terminen kesä on vuosina 1970-2000 päättynyt keskimäärin 10.9., joten termisen syksyn alkaminen on 3-4 viikkoa myöhässä. Kesää kesti siis hieman alle viisi kuukautta.

On mahdollista, että ilmaston lämpeneminen johtaa Etelä-Suomessa kesien lämpenemiseen 4-5 asteella ja talvien 6-8 asteella. Tampereella se merkitsisi heinäkuun keskilämpötilojen kohoamista nykyiselle Pohjois-Italian tasolle ja tammikuun keskilämpötilan nousemista muutamaan pakkasasteeseen nykyisestä -9 asteesta. En voi sanoa olevani sellaisesta muutoksesta Suomessa kovin pahoillani. MTK:kin olisi varmasti tyytyväinen viljan ja lihan maailmanmarkkinahintojen nousuun. Pakolaisongelmat luultavasti kuitenkin räjähtäisivät käsiin.

3 kommenttia:

12:42 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

En tiedä sitten, miten tavanomaisten kasvien mahtaisi käydä. Täkäläiset kannat eivät välttämättä siedä lämpimämmän ja kosteamman ilmaston sieni- ja hyönteishyökkäystä.

Viljelykasvien kohdalla ongelma lienee pienempi, koska lajikkeita löytyy maailmalta, mutta entäs metsien puut ja marjat jne?

 
12:58 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Heinäkuun keskilämpötila Tampereella on 16 astetta. Vaihtelua on kuitenkin melko paljon ja lämpimimpien heinäkuiden keskilämpötila onkin yltänyt melkein 20 asteeseen. Esimerkiksi viime heinäkuu ei tuosta paljon jäänyt. Ennusteiden mukaan kesien lämpeneminen Suomessa merkitsisi myös niiden kuivumista. SILMU-skenaarioissa Suomen metsien kasvu kiihtyisi selkeästi. Laajamittaisia metsätuhoja ei ollut ennustettu, vaikka sienituhot lisääntyisivätkin.

 
1:00 ip. , Blogger Matti kirjoitti...

METLA:lla on aiheesta artikkelikokoelma vuodelta 2005, ehkä saan itsestäni irti referoida sitä blogissani.

http://www.metla.fi/haku/index.htm

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu