torstaina, maaliskuuta 09, 2006

Erinomainen juttu plug-in hybrideistä eli verkkovirralla ladattavista poltto-/sähkömoottorihybridiautoista. Noiden energiataloudellisuus on aivan ylivoimainen polttomoottoriautoihin tai jopa tavallisiin hybrideihin verrattuna. Artikkelin mukaan USA:ssa bensa maksaa $2.5 per gallona ja sähkö 8 centiä/kWh, joka vastaa 75 centiä gallonalta. 60 mailin eli noin sadan kilometrin toimintasäde pelkästään sähköllä onnistuu olemassaolevalla akkuteknologialla latausajan ollessa 9-12 tuntia ajoneuvon koosta riippuen. Auton kokonaispainokaan ei kasva akkujen takia, koska paljon pienempi polttomoottori riittää.

Kustannuksista artikkelissa ei puhuttu. Tähän asti hybridit ovat olleet kalliimpia kuin polttomoottoriautot mutta saattaa olla, että suuren mittakaavan sarjavalmistus voisi tehdä niistä nykyistä halvempia. Plug-in hybrideihin siirtyminen olisi kyllä hieno asia ekologisten hyötyjen takia ja siksi, että se edesauttaisi terrorismin torjuntaa.

keskiviikkona, maaliskuuta 08, 2006

Sixteen-Volts-per-Minute kirjoitti jokunen päivä sitten lukeneensa kirjan virtuaalitodellisuudesta, jossa käsiteltiin virtuaalimaailman simuloinnin laskennallisia vaatimuksia. Kuulemma sadan valovuoden läpittaisen maailman simuloiminen vaatisi koko maailmankaikkeuden aineen valjastamista laskentaan. Ilkka tuntui uskovan, että tuo on pätevä perustelu väitteelle, että virtuaalitodellisuuteen ei haluta muuttaa sankoin joukoin asumaan. Koska mikään Ilkan keksimä ratkaisuehdotus, kuten maailman osittainen simuloiminen siltä osin, kun joku on siihen osallistumassa, ei ollut hänen mielestään tyydyttävä.

Entäpä se, että ihmisille tarkoitettua virtuaalimaailmaa ei mallinnettaisikaan alkeishiukkastasolta ylimmille tasoille asti? Maailma ihmisen aisteilla havaittuna on todella rajusti yksinkertaistettu abstraktio todellisesta maailmasta. Vaikka sellaisessa virtuaalimaailmassa ei voisikaan käyttää elektronimikroskooppia, niin mitä se haittaisi.

maanantaina, maaliskuuta 06, 2006

Sixteen-Volts-Per-Minute siteerasi Tommipommin tekstiä, jossa hän uskoi, että tärkein syy teknologisen singulariteetin tulemattomuuteen on, että tietoisuudella (eli oman tulkintani mukaan reflektioon kykenevällä älyllä) ei ole käyttöä.

Kävisiköhän tieteellisen tutkimuksen automatisointi tehtävästä, jossa vain älyllä pärjää?

The Solid Surferilla on mielenkiintoinen selitysyritys sille, miksi vasemmistolaiset tukevat tahoja, jotka kaiken järjen mukaan ovat valistuneiden vasemmistolaisten vihollisia.