torstaina, maaliskuuta 30, 2006

MIT Technology Review kirjoittaa älykkyysosamäärän yhteydestä aivojen anatomisiin piirteisiin.
The brains of more intelligent children appear to develop in a characteristic way, growing quickly over an extended period between the ages of 5 and 12. These findings -- some of the most detailed research on brain development and IQ -- resulted from a 15-year study done by the National Institutes of Mental Health (NIMH.)

The study, which used magnetic resonance imaging (MRI) to gain a detailed picture of how the brains of children change over time, found that in kids who did better on standard IQ tests, the cortex grew thicker and faster and its growth peaked later than among their average peers.

keskiviikkona, maaliskuuta 29, 2006

Näissä maassa on tullut käytyä. Jokaisen maan alla pinnallinen vaikutelma.

Ruotsi

Muuten kotoisan oloinen paitsi, että liikennemerkit väärän näköisiä.

Norja

Rikas maa.

Tanska

Peltoa, merenlahtia ja isoja maatiloja.

Venäjä

Isot rähjäiset kerrostalokolossit. Petroskoin mummot vanhanaikaisissa koltuissaan. Kuin Kreikka siirrettynä pohjoisille leveysasteille (kyrillisistä aakkosista johtuen).

Viro

Uusia lasitorneja ja rähjäisiä puutaloja lähekkäin. Turhanpäiväinen alemmuuskompleksi suomalaisiin nähden. Jotenkin tuttua itämerensuomalaista henkeä. Aika-Timon kanssa käveltiin Lasnamäkeen. Ennen Lasnamäen Heseä hylättyjä tehdasrakennuksia ja pusikkoa, jossa sadesäällä ehta Stalker-elokuvasta tuttu tunnelma.

Iso-Britannia

Miten niin moni keski-ikäinen ihminen voi onnistua näyttämään stereotyyppiseltä lukutoukalta. Johtuu varmaan suurikokoisten silmälasien suosiosta. Spotted dick eli pilkullinen ku...vanukas pubiruokana. Kasvojen värikirjo laaja katukuvassa.

Saksa

Pohjois-Saksan punatiilitalot, Etelä-Saksan valkoiseksi kalkitut. Isot bemarit ja mersut sekä keskiyön ruuhkat autobahnilla.

Alankomaat

Kyliä vieri vieressä, metsät puuttuvat. Maasto täysin tasainen. Narkkareita autiotalon liepeillä.

Luxemburg

Peltoja ja reheviä metsiä mäkisessä maastossa. Suurikokoisia valkoiseksi kalkittuja omakotitaloja. Pääkaupungin sikakallis salaatti.

Belgia

Rähjäinen Vallonia. Ardennien harvahko asutus synkissä ja jykevissä kuusimetsissä, kumpuileva maasto. Komea Brysseli.

Puola

Sekoitus uutta ja ränsistynyttä. Yhdessä suunnassa näyttää Neuvostoliitolta. Kun kääntää pään, näyttää Saksalta. Vuosi oli 1995.

Tsekki

Oluttarjonta yllättävän vaisua. Miellyttävä ja hyvinhoidetun tuntuinen maa. Halpaa on varsinkin laatuun nähden, kun pysyy poissa turistirysistä.

Italia

Vauraassa Lombardiassa ihmisillä odottamaani hillitymmän oloinen käyttäytyminen - italialaisiksi. Sanovat Milonoa eurooppalaiseksi suurkaupungiksi joka sattuu sijaitsemaan Italiassa.

Sveitsi

Huippuorganisoitu maa, jossa kaikki on viimeisen päälle. Ero Pohjois-Italiaankin silmiinpistävä. Matkustaminen äärimmäisen vaivatonta ja edullistakin, koska kohtuuhintaiset vaihtoehdot löytyvät helposti ja nopeasti. Ticino vuorineen, palmuineen ja järvineen näyttää paratiisilta. Polkupyöräilijällä asiat hyvin.

Itävalta

Wienissä vanhan kulttuurikaupungin tuntua. Kunnon olutkapakan löytäminen vaikeaa.

Slovenia

Kuljin junalla läpi. "Rautatie, jota bulgarialaisetkin häpeäisivät."

Kroatia

Zagreb paljon vähemmän glamoröösi kuin miltä matkailuesitteistä voi päätellä. Paikaillisilla räjähtävä balkanilainen temperamentti.

Bulgaria

Mustassa meressä jotain kuvottavaa punaista saastaa. 80-luvun reaalisosialistisen Varnan keskustassa suuret torit ja kaupat tyhjillään. 40-asteinen mineraalikylpy metka.

Kreikka

Kuuma ja kuiva. Lasithin polttavalla tasangolla hampaaton ukko myi vajassa lämmintä limsaa. Jutusteltiin niitä näitä, sanaakaan ei ymmärretty puolin ja toisin.

Espanja

Kanaria on Kanaria. Marraskuiset helteet Gran Canarian pohjoiskärjen hiekkadyyneillä vaihtuivat +10 C asteiseksi tihkusateeksi keskiosan vuoristossa.

Portugali

Heinäkuinen Algarve rutikuiva ja kuuma. Lissabonin vanhimmassa kaupunginosassa kukkulan laen kapeilla ja mutkaisilla kaduilla jotain selittämätöntä ja mystistä rauhaa, jota voisi kuvitella löytävänsä sadanvuoden takaisesta syrjäisestä sardinialaisesta maalaiskylästä.

Yhdysvallat

Autoilijoiden maa. Kesäinen Washington State rannikkovuorten takana rutikuiva ja kuuma. Laaksot paikoin kuin kuunmaisemaa. Mt Rainierin lähistöllä reheviä metsiä ja pieniä järviä. Eksyttiin vuokra-autolla väärään kaupunginosaan. Neekerisvarhaisnuoret kerääntyivät näyttämään uhittelevia naamoja ohi ajettaessa.

Kanada

"Washroom" on Amerikan "restroom" on Suomen vessa. Vancouverissa ei sen enempää kävelyteitä esikaupunkien katujen varsilla kuin Seattlessakaan.