perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

Suomessa nyt vallitseva sää olisi tyypillinen Suomen ilmastolle ympäri vuoden, jos ei olisi vuodenaikoja. Vuorokauden keskilämpötila on viimeisen viikon ajan vastannut melko tarkasti vuoden keskilämpötilaa eli noin eteläisimmän Suomen +4:stä Lapin hieman alle nollaan. Miettikää miten kurjaa olisi, jos olisi ympäri vuoden iltapäivisin hieman alle +10 C lämmintä ja yöllä hieman nollan alapuolella.

Vuodenaikojen puuttuessa Suomen leveysasteilla ei luultavasti olisi metsiäkään, kuten ei Fär-saarilla eikä Shetlanninsaarilla, jotka sijaitsevat Etelä-Suomen kanssa samoilla leveysasteilla. Vuoden lämpimimmän ja ja kylmimmän kuukauden välinen keskilämpötilaero on Pohjois-Atlantilla Suomen leveysasteilla vain noin 10 astetta. Suomessa ero on jo noin 25 astetta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Ulan-Batorissa tammikuun ja heinäkuun välinen keskilämpötilaero on hieman alle 35 astetta.

keskiviikkona, huhtikuuta 19, 2006

Blogin uusi nimi vaatinee selityksen. Paskapauha on pienen pieni saari (kuvan keskellä) Lohtajanjoen suulta noin kilometrin pohjoiseen. Se näkyy mökiltä katsoen vastarantaa eli Vattajanniemen pohjoisrantaa vasten noin kilometrin päässä.