perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Jääkiekon ja curlingin kansainväliset arvoturnaukset ovat ainoat urheilukilpailut, joita seuraan televisiosta. Katsomosta en seuraa mitään. Vaikka jääkiekon fanikulttuuriin kuuluu ala-arvoinen räyhääminen, se ei haittaa, koska kotikatsomosta käsin sen kanssa ei joudu mihinkään tekemisiin. Myös huippujääkiekkoilijoiden joukossa on juorulehtien palstoille päätyviä törppöjä ja ääliöitä. Nämä seikat eivät kuitenkaan kumoa sitä, että jääkiekko on yksi maailman katsojaystävällisimmistä urheilulajeista ja jääkiekon kansainväliset arvoturnaukset erinomaista viihdettä.

Suomalaisten jääkiekkoturistien sikailu Riiassa on päätynyt lehtien palstoille. Myös paikalliset osaavat. Eilinen Kanada-Latvia -ottelu jouduttiin keskeyttämään ainakin kaksi kertaa, koska yleisö heitteli rojua jäälle. Viivytysten takia Yleisradion lähetysaika ei riittänyt ja kisalähetys keskeytettiin kolmannessa erässä, kun Kanada oli 8-0 johdossa. Tuollainen käytös on poikkeuksellista. Olen seurannut jääkiekon MM-kisoja säännöllisesti yli 20 vuotta enkä muista kertaakaan ottelun joutuneen keskeytetyksi yleisön roskienheittelyn takia.

Eilen televisiossa englantilainen jalkapallohuligaani kertoi motiiveistaan. Kuulemma tappeluiden lopputulokset ovat paljon mielenkiintoisempia kuin itse suosikkijoukkueiden pelien tulokset. Tappeluita ei oleta henkilökohtaisesti. Haastateltava huligaani kertoi majoittaneensa kotiinsa toiselta paikkakunnalta tulleita huligaaneja, joiden kanssa tapeltiin päivällä. Tuon selityksen mukaan siis kyseessä on jonkinlainen hyvin löyhästi jalkapallon ympärillä pyörivä tappelu-urheilu.

Sellaista on hoi polloin öyhötys: äänekästä mutta loppujen lopuksi varsin harmitonta. Tuhovaikutuksiltaan intellektuellien hulluudet edustavat ihan toista kertaluokkaa.

maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Tämä tekee minut sanattomaksi.

sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Tänään oli melkein +25 C puoli seitsemän aikoihin illalla. Koko viikonlopun on ollut shortsikelit. Mikäli muistan oikein, vuorokauden keskilämpötila nousi yli +10 asteen jo vappuviikonloppuna ja nousi jatkuvasti siitä lähtien. Normaalisti en julistaisi kesää alkaneeksi ennen lehtien kehittymistä täyteen mittaansa, mutta tänä vuonna teen poikkeuksen. Luultavasti lehdet kehittyvät ainakin yleisimmissä puulajeissa täyteen mittaansa alle viikossa ja kun kerran on eletty termistä kesää jo viikko, on aikaa julistaa kesä alkaneeksi!