keskiviikkona, lokakuuta 04, 2006

Minulla on ennakkokäsitys, että monivaimoisuudella on taipumus harvinaistua mentäessä päiväntasaajalta napoja kohti. Asiaa on jossain määrin tieteellisesti tutkittukin . Valitettavasti pikahaulla en löytänyt heti muita viitteitä. Sosiaaliantropologian puolelta löytyy varmasti paljon enemmän.

Julistan kesän päättyneeksi. Terminen kesä on päättymässä ihan näinä päivinä eli vuorokauden keskilämpötila on vajoamassa alle 10 asteen. Keltainen on alkanut jo olla lehtimetsien hallitseva väri. Tampereella terminen kesä on vuosina 1970-2000 päättynyt keskimäärin 10.9., joten termisen syksyn alkaminen on 3-4 viikkoa myöhässä. Kesää kesti siis hieman alle viisi kuukautta.

On mahdollista, että ilmaston lämpeneminen johtaa Etelä-Suomessa kesien lämpenemiseen 4-5 asteella ja talvien 6-8 asteella. Tampereella se merkitsisi heinäkuun keskilämpötilojen kohoamista nykyiselle Pohjois-Italian tasolle ja tammikuun keskilämpötilan nousemista muutamaan pakkasasteeseen nykyisestä -9 asteesta. En voi sanoa olevani sellaisesta muutoksesta Suomessa kovin pahoillani. MTK:kin olisi varmasti tyytyväinen viljan ja lihan maailmanmarkkinahintojen nousuun. Pakolaisongelmat luultavasti kuitenkin räjähtäisivät käsiin.