torstaina, helmikuuta 22, 2007

Eilen tuli televisiosta dokumentti Kaunis, rikas ja sairas, jonka aiheena oli Etelä-Afrikan AIDS-ongelma. Maan väestöstä on 10% HIV positiivisia. Viranomaiset pelkäävät, että seuraavasta sukupolvesta 30% saa tartunnan. Ohjelman sisältö on varmaan paljolti arvattavissa. HIV:n leviämisen syitä käsiteltiin mainiten tunnetuimmat seikat. Mustan työväenluokan lähiöiden yllättävän siisteyden ja hyväkuntoisuuden lisäksi mieleeni jäi kuitenkin yhden ohjelmassa esiintyneen sosiaalityöntekijän luonnehdinta, että orvoiksi tai puoliorvoiksi jääneitä lapsia yleensä ("usually") hyväksikäytetään seksuaalisesti. Ohjelmassa oli yksi puoliorpo kymmenenvuotias tyttö, jonka isän sanottiin äidin kuoleman jälkeen alkaneen hyväksikäyttää häntä.

Noin lasten kohtalo säälittää minua. Aikuisia en osaa kauheasti sääliä - varsinkaan, niitä jotka noissa olosuhteissa raiskaavat lapsia. Näyttää siltä että eteläisessä Afrikassa on käynnissä todella raaka luonnonvalinta. Seksuaaliseen holtittomuuteen taipuvaiset saavat AIDS:in käytännössä varmasti. Vain seksuaalisesti pidättyväisillä, tulevaisuudestaan huolissaan olevilla ja fiksuimmilla on mitään mahdollisuuksia saada elää normaalia elämänkaarta. Heistäkin tosin osa voi saada HIV-tartunnan jo lapsena seksuaalisen hyväksikäytön vuoksi.

1 kommenttia:

8:32 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Jep. Käydessäni Etelä-Afrikassa yllätyin minäkin esimerkiksi siitä, miten siistin oloista ihan slummeissakin oli. Myönnettäköön, etten uskaltanut lähteä sinne todella tutkiskelemaan paikkoja, enkä käynyt kenenkään kotona, mutta jo ihan pikaisen lähiympäristössä käyskentelemisen perusteella pystyi toteamaan, etteivät ne mitään avoviemäreitä olleet.

Ylipäätään noilla alueilla mustan alaluokan käytös oli hyvin asiallista ja ystävällistä. AIDS-tilanne ei tosin käsittääkseni Western Capen alueella ole likipitäenkään niin paha kuin sisä- ja itäosissa maata. Etninen diversiteettikin on suurempi, populaatiosta tuolla alueella on lähes 20 prosenttia valkoisia, neljännes mustia ja erilaisia muita ryhmittymiä (Intia, malesia, 'mixed descend' jne) reilu puolet.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu