keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Talentumin artikkelissa kerrottiin, että kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan maailmantalouden kasvusta huolimatta työttömyys ei ole vähentynyt ja että tuotanto on enemminkin tehostunut kuin työpaikkojen määrä kasvanut. Myös kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella olevien (tulot alle 2 USD / päivä) määrä on kasvanut. Minulle tuli tuosta uutisesta heti mieleen, että maailman väestökin on kasvanut ja kaikkein eniten juuri köyhimmissä maissa. Onko ILO ottanut väestökasvun huomioon johtopäätöstä tehdessään?

1 kommenttia:

9:10 ip. , Blogger Matti kirjoitti...

Kai jostain löytyy alkuperäinen tutkimus, josta käy ilmi mitä on laskettu. Kyllä ILO:n selvitykset ovat yleensä laadukkaita, vaikka niistä uutisointi ei olisikaan.

Kyseessä on vanha retorinen keino, josta olen joskus kirjoittanutkin blogissani. Globalisaation vastustajat sanovat, että köyhyys on lisääntynyt, ja ovat siinä mielessä oikeassa että köyhien absoluuttinen määrä on suurempi kuin ennen. Globalisaation puolustajat sanovat, että köyhyys on vähentynyt, ja ovat oikeassa koska köyhien osuus väestöstä on pienempi kuin ennen. Tämä tietysti vaihtelee - Aasia on menestyjä, Saharan eteläpuolinen Afrikka on häviäjä myös suhteutettuna väestönkasvuun.

Oikea vertauskohde olisi kontrafaktuaalinen tilanne, jossa väestö olisi kasvanut samaa tahtia, mutta globalisaatiota ei olisi tapahtunut. Se skenaario (esim.Aasiassa) olisi luultavasti saanut Ruandan näyttämään pelkältä kenraaliharjoitukselta.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu