keskiviikkona, helmikuuta 07, 2007

Tiedemies vastasi työvoiman kysyntää koskevaan kirjoitukseeni. Tiedemiehen argumentit sivuuttavat täysin pääargumenttini väitteeni tueksi, joka oli, että työvoiman hinta tulee putoamaan kaikkialla vääjäämättä lähivuosikymmeninä. Tiedemiehen analyysin taustalla ovat täsmälleen samat klassiset oletukset, jotka ovat tähän asti päteneet varsinkin teollisuudessa, eli, että tuotannon pääomavaltaistuminen tarkoittaa vain, että työntekijän tuottavuus paranee, koska työntekijöiden käytössä oleva pääoma kasvaa, eikä työvoiman kysyntä vähene.

Tähän astihan palvelusektori on työllistänyt lähes kaiken teollisuudesta ja alkutuotannosta vapautuneen työvoiman. Näin on, koska palvelutuotannossa ihmisten töitä on ollut toistaiseksi useimmissa tapauksissa hyvin vaikea tai mahdotonta korvata koneilla. Esimerkiksi kaikenlaisten ajoneuvojen kuljettaminen ja korjaaminen toimivat täydellisesti ihmistyövoimin, koska korvaavaa teknologiaa ei vielä ole. Kaikkein halvimmatkin pikaruokaravintolat joutuvat palkkaamaan ihmistyövoimaa, koska roboteista ei ole toistaiseksi selviytymään vikatilanteista, joita ruoka-annosten valmistamisessa, tarjoilussa ja rahastamisessa voi sattua. Myös siivous tehdään täysin ihmisaivojen ohjauksessa, joskin koneavusteisesti. Myös sairaiden ja vanhusten hoidossa joudutaan käyttämään suuria määriä ihmistyövoimaa raskaimmissa ja rutiininomaisissakin tehtävissä, kuten potilaiden nostamisessa, pukemisessa ja ruokien tarjoilemisessa heille.

Robotit ovat siis syrjäyttäneet ihmiset kehittyneissä maissa lähes kokonaan tehtaista ja kaivoksista. Maataloudessa automaatioaste on myös hyvin korkea. Robotiikkaa ja automaatiota sovelletaan eläinten ruokkimisessa, tilojen puhtaanapidossa ja lehmien lypsämisessä. Metsätalous on pitkälle koneellistettua muttei robotisoitua. Ainoa mahdollinen loppusijoituspaikka työvoimalle on palvelusektori, mutta on selvää, että silläkin sektorilla ihmisen kilpailukyky on ennemmin tai myöhemmin robotiikan ansiosta uhattuna.

Omistamisella elävien valta suhteessa työsuorituksia myyvien asemaan siis voi vain vahvistua. Tästä asiasta alkaa olla jo empiiristä näyttöäkin. USA:ssa matalapalkkaisimman viidenneksen reaalitulot eivät ole kasvaneet kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta rikkain omistava luokka on rikastunut huomattavasti. Tarkempaa analyysia ja tilastoa Marshall Brainin kirjoituksessa Robotic Nation ja erityisesti Robotic FAQ .

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu