perjantaina, helmikuuta 09, 2007

Vancouverilainen D-Wave Systems aikoo demonstroida ensi viikolla 16 kubitin kvanttitietokonettaan.

keskiviikkona, helmikuuta 07, 2007

Tiedemies vastasi työvoiman kysyntää koskevaan kirjoitukseeni. Tiedemiehen argumentit sivuuttavat täysin pääargumenttini väitteeni tueksi, joka oli, että työvoiman hinta tulee putoamaan kaikkialla vääjäämättä lähivuosikymmeninä. Tiedemiehen analyysin taustalla ovat täsmälleen samat klassiset oletukset, jotka ovat tähän asti päteneet varsinkin teollisuudessa, eli, että tuotannon pääomavaltaistuminen tarkoittaa vain, että työntekijän tuottavuus paranee, koska työntekijöiden käytössä oleva pääoma kasvaa, eikä työvoiman kysyntä vähene.

Tähän astihan palvelusektori on työllistänyt lähes kaiken teollisuudesta ja alkutuotannosta vapautuneen työvoiman. Näin on, koska palvelutuotannossa ihmisten töitä on ollut toistaiseksi useimmissa tapauksissa hyvin vaikea tai mahdotonta korvata koneilla. Esimerkiksi kaikenlaisten ajoneuvojen kuljettaminen ja korjaaminen toimivat täydellisesti ihmistyövoimin, koska korvaavaa teknologiaa ei vielä ole. Kaikkein halvimmatkin pikaruokaravintolat joutuvat palkkaamaan ihmistyövoimaa, koska roboteista ei ole toistaiseksi selviytymään vikatilanteista, joita ruoka-annosten valmistamisessa, tarjoilussa ja rahastamisessa voi sattua. Myös siivous tehdään täysin ihmisaivojen ohjauksessa, joskin koneavusteisesti. Myös sairaiden ja vanhusten hoidossa joudutaan käyttämään suuria määriä ihmistyövoimaa raskaimmissa ja rutiininomaisissakin tehtävissä, kuten potilaiden nostamisessa, pukemisessa ja ruokien tarjoilemisessa heille.

Robotit ovat siis syrjäyttäneet ihmiset kehittyneissä maissa lähes kokonaan tehtaista ja kaivoksista. Maataloudessa automaatioaste on myös hyvin korkea. Robotiikkaa ja automaatiota sovelletaan eläinten ruokkimisessa, tilojen puhtaanapidossa ja lehmien lypsämisessä. Metsätalous on pitkälle koneellistettua muttei robotisoitua. Ainoa mahdollinen loppusijoituspaikka työvoimalle on palvelusektori, mutta on selvää, että silläkin sektorilla ihmisen kilpailukyky on ennemmin tai myöhemmin robotiikan ansiosta uhattuna.

Omistamisella elävien valta suhteessa työsuorituksia myyvien asemaan siis voi vain vahvistua. Tästä asiasta alkaa olla jo empiiristä näyttöäkin. USA:ssa matalapalkkaisimman viidenneksen reaalitulot eivät ole kasvaneet kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta rikkain omistava luokka on rikastunut huomattavasti. Tarkempaa analyysia ja tilastoa Marshall Brainin kirjoituksessa Robotic Nation ja erityisesti Robotic FAQ .

tiistaina, helmikuuta 06, 2007

Ihmisen aineenvaihdunnan kattava malli on valmistunut.
Researchers at the University of California, San Diego, have constructed the first complete computer model of human metabolism. Available free on the Web, the model is a major step forward in the fledging field of systems biology, and it will help researchers uncover new drug pathways and understand the molecular basis of cancer and other diseases.

Metabolism is the sum of all chemical reactions involved in breaking down the nutrients in food into energy and using them as the raw materials for making everything the body needs, from hormones like insulin to the lipids that make up cell membranes. The computer model of metabolism, constructed by researchers in the lab of Bernhard Palsson, professor of bioengineering, connects all such known chemical reactions in the body to every human gene.

maanantaina, helmikuuta 05, 2007

Olen nähnyt muutamia Housen jaksoja. Tommi on oikeassa. Sairaudet ovat toki mielenkiintoisia mutta joka sairaustapaukseen liittyy jokin moraaliopetus. Ei sitä oikein jaksa. Sairaalan työyhteisön jäsenet ovat enimmäkseen inhottavia nilkkejä. Heissä on jotain samaa kuin Muodon vuoksi -sarjan (kertoo amerikkalaisesta plastiikkakirurgista) henkilöissä trailereista päätellen. Käymälä -blogissa kerrotaan miten ihmisistä tulee sellaisia. Muodon vuoksi sarjan traileri aiheuttaa minulle melkein fyysistä pahoinvointia.