torstaina, helmikuuta 22, 2007

Eilen tuli televisiosta dokumentti Kaunis, rikas ja sairas, jonka aiheena oli Etelä-Afrikan AIDS-ongelma. Maan väestöstä on 10% HIV positiivisia. Viranomaiset pelkäävät, että seuraavasta sukupolvesta 30% saa tartunnan. Ohjelman sisältö on varmaan paljolti arvattavissa. HIV:n leviämisen syitä käsiteltiin mainiten tunnetuimmat seikat. Mustan työväenluokan lähiöiden yllättävän siisteyden ja hyväkuntoisuuden lisäksi mieleeni jäi kuitenkin yhden ohjelmassa esiintyneen sosiaalityöntekijän luonnehdinta, että orvoiksi tai puoliorvoiksi jääneitä lapsia yleensä ("usually") hyväksikäytetään seksuaalisesti. Ohjelmassa oli yksi puoliorpo kymmenenvuotias tyttö, jonka isän sanottiin äidin kuoleman jälkeen alkaneen hyväksikäyttää häntä.

Noin lasten kohtalo säälittää minua. Aikuisia en osaa kauheasti sääliä - varsinkaan, niitä jotka noissa olosuhteissa raiskaavat lapsia. Näyttää siltä että eteläisessä Afrikassa on käynnissä todella raaka luonnonvalinta. Seksuaaliseen holtittomuuteen taipuvaiset saavat AIDS:in käytännössä varmasti. Vain seksuaalisesti pidättyväisillä, tulevaisuudestaan huolissaan olevilla ja fiksuimmilla on mitään mahdollisuuksia saada elää normaalia elämänkaarta. Heistäkin tosin osa voi saada HIV-tartunnan jo lapsena seksuaalisen hyväksikäytön vuoksi.

Merkittävä konenäköuutinen MIT:stä.
Neuroscientists at MIT have developed a computer model that mimics the human vision system to accurately detect and recognize objects in a busy street scene, such as cars and motorcycles.