torstaina, helmikuuta 21, 2008

Sosiologi Henry Laasanen on julkaissut kirjansa Naisen seksuaalinen valta. Henry pitää kirjan tiimoilta samannimistä blogia. Se olin muuten minä (M. Jantunen), joka popularisoin seksuaalisen markkina-arvon käsitteen Suomessa. Tämä tapahtui 1990-luvun jälkipuolella sfnetin uutisryhmissä. Sitä ennen en ollut koskaan kuullut eksplisiittistä puhetta "seksuaalisesta markkina-arvosta" suomalaisessa keskustelussa. Käsitteen alkuperä on Usenetin soc.singles -uutisryhmässä pitkään vaikuttaneen Daniel Mocsnyn (käytti myös nimimerkkiä The Danimal) uutisryhmäpostauksissa.

On hauska nähdä, että "seksuaalinen markkina-arvo" alkaa nyt viimeinkin, yli vuosikymmenen viiveellä löytää tiensä valtavirtajulkisuudessa käytyihin keskusteluihin.

P.S. Popularisoin hieman muunnellen myös suomenkielisessä blogimaailmassa suositun sanan "öyhöttää". Sanan keksijä on Ilkka Kokkarinen, joka käytti 1990-luvun puolivälissä Tampereen Teekkarien go-Kerhon korttiringissä - pelasimme paljon tuppea - usein ilmaisua "alaluokka öyhöttää ja möyhöttää".

TTgoK:n silloiset aktiivit kokoontuivat go-peli -iltojensa jälkeen usein Hervannan Hesburgeriin syömään. Näitä kokouksia alettiin kutsua nimellä Habsburger Kreis. Nimen etymologia on tietenkin se, että Habsburger tai Habs kuulostavat paremmalta kuin Hesburger tai Hese (*). "Kreis" viittaa 1900-luvun alkupuolen "Wiener Kreisiin" eli Wienin piiriin, joksi kutsuttiin ajan johtavien positivistien keskustelukerhoa. Meitä naminami-positivisteja ja erityisesti Kokkarista huvitti kovasti noihin aikoihin Hesburgerin tarjottimien päällä oleville mainospapereille printattu kerroshampurilaisen mainos "Kansaa on jaettu kerroksiin jo ammoisista ajoista".

*) Jos joku perustaisi Habsburger-teemahampurilaisravintolan, niin tyyliin mielestäni sopisi, että valomainoksen H-kirjainten päällä olisi kruunut ja sisään tultaessa olisi vastassa punainen matto ja sukkahousuihin pukeutuneet kumartavat lakeijat. Kaiuttimista soisi vaikkapa Händelin Arrival of the Queen of Sheba.

1 kommenttia:

7:37 ip. , Blogger Timo kirjoitti...

Heh, olen ainakin joskus ollut muistavinani (katsoin jotain vanhaa muistiinpanoani), että tuo "Kreis" oli allekirjoittaneen keksintö. Voisit muuten perustaa Habsburger Kreisille oman Facebook-ryhmän.

t. eräänlainen ulkojäsen.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu