tiistaina, maaliskuuta 11, 2008

Hesarin yleisönosastolla oli eilen joku kirjoitus, jossa paheksuttiin teknologisen sivilisaation aiheuttamaa ympäristörasitusta ja sarkastisessa hengessä todettiin, että varmaan muutaman sadan miljoonan vuoden kuluttua, kun "teknologian sytytyslangan sytyttäneet" ihmiset ovat tehneet itsestään lopun ja luonto on ehtinyt palautua ennalleen, niin seuraajamme varmaan ihmettelevät fossiileitamme ja miettivät mikä näihinkin meni.

Modernin ihmisten aikakäsitys on lineaarinen. Toisin sanoen aika etenee yhteen suuntaan ja asioiden muuttumisnopeus on vakio. Tällainen aikakäsitys on melkein kaikilla nykyajan ihmisillä. Kaikki yhteiskunnallinen ja muu pitkän (kymmenien vuosien) aikavälin suunnittelu perustuu lineaariseen aikakäsitykseen.

Yllä mainitsemani mielipidekirjoitus osoittaa, että muinainen syklinen aikakäsitys, siis käsitys asioiden toistuvuudesta samanlaisena pitkällä aikavälillä, ei ole vielä kokonaan kuollut. Sitä ilmenee joskus "viisaissa" ja "syvällissä" pohdinnoissa.

Realistisempi aikakäsitys on eksponentiaalinen. Todellisuudessa asioiden muuttumisnopeus ei ole vakio vaan eksponentiaalisesti ajan funktiona kasvava. Tässä ei ole mitään uutta. Darwinistinen evoluutio on koko historiansa ajan kiihtynyt tuottaen koko ajan tehokkaammin informaatiota pakkaavia, säilyttäviä ja kopioivia rakenteita. Esimerkiksi aitotumaisia yksisoluisia eliöitä oli ehti olla olemassa nykykäsityksen mukaan noin miljardi vuotta ennen monisoluisten aitotumallisten eliöiden ilmaantumista. Viisisataamiljoonaa vuotta sitten kambrikaudella eliökunnan lajirunsaus kasvoi räjähdysmäisesti. Eliökunnan diversiteetti ja monimutkaisuus kasvoivat nopeasti. Vasta viimeisen muutaman miljoonan vuoden aikana kädelliset alkoivat kehittyä kohti nykyihmisen edeltäjiä.

Kieli vauhditti kulttuurievoluutiota merkittävästi. Kirjoitettu kieli nopeutti kulttuurievoluutiota entisestään. Teknologia kehittyi. Tuli painokoneet ja teollinen vallankumous. Nyt elämme informaatioteknologian räjähdysmäisen kasvun aikaa. 40 vuodessa tietokoneiden laskentatehon hinta on pudonnut miljardisosaan. Seuraavan 25 vuoden aikana (Kurzweil) laskentakapasiteetin hinta putoaa nykyisestä miljardisosaan. Ainetta opitaan paraikaa nopeasti tarkkuusmanipuloimaan atomitasolla. Nanoteknologian suorituskyky suhteessa hintaan on eksponentiaalisessa kasvussa.

Kaiken ihmisen teknologisen ja kulttuurievoluution takana ovat olleet biologiselta olemukseltaan muuttumattomat ihmisaivot. Tuo rajoitus poistuu pian. Aivojen rakenne ja toimintaperiaatteet analysoidaan loppuun asti ja aivojen kapasiteetin laajentamisesta ja mielten suunnittelusta tulee ihan tavallinen rutiininomainen insinööritiede. Evoluution keihäänkärki hyppää biologiselta alustalta aivan samoin kuin se joskus miljardeja vuosia sitten siirtyi kemiallisesta evoluutiosta biologiseen - tietenkin nopeutuen samalla kertaluokilla.

Tämä kaikki on ihan silkkaa itsestään selvää peruskauraa. Yllä kerrottu on kenties lineaarisesta näkökulmasta naurettavaa mutta lineaarinen näkökulma onkin väärä ja yhtä irrelevantti kuin muinainen syklinen aikakäsitys.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu