torstaina, toukokuuta 29, 2008

Aamulehdessä oli tänään juttu veturinkuljettajasta, joka joutui kahdeksan kuukauden sairauslomalle ja säilyi hengissä ainoastaan kypärän takia törmättyään polkupyörällä teinipoikien (15-17 -vuotiaita) asettamaan puomiin Vihiojan ylittävällä sillalla Tampereen Hatanpäällä. Ennen siltaa on alamäki ja mutka juuri ennen siltaa. Poikajoukosta ainoastaan yksi, nuorin, joka ei ollut osallistunut puomin asettamiseen, pyysi anteeksi veturinkuljettajalta.

Käräjäoikeus vapautti kaksi pojista vastuusta kokonaan ja antoi muille vain 300 euron sakot. Syyttäjä hakee hovissa huomattavasti kovempia rangaistuksia pojille. Käräjäoikeuden ratkaisu osoittaa, että käräjäoikeuksiin ei voi Suomessa luottaa. Ratkaisut saattavat olla täysin terveen järjen vastaisia. Mielestäni lähtökohtana pitäisi olla tällaisissa yleisvaarallisissa ilkivaltatapauksissa vahingonkorvausten langettaminen täysimääräisinä eikä mikään pelkkä lähes symbolinen sakkorangaistus. Tässä tapauksessa oikeudenmukainen korvaussumma olisi muodostunut menetetystä työajasta, hoitokuluista ja kivusta eli noin yhteensä noin 30 000 - 50 000 eurosta jaettuna iän mukaan painotettuna poikajoukossa. Lisäksi kullekin syylliselle olisi pitänyt langettaa tuntuva muutaman tuhannen euron suuruinen sakkorangaistus.

6 kommenttia:

2:34 ap. , Blogger Joku tyyppi kirjoitti...

Vika ei ole käräjäoikeudessa. Vahingonkorvausten taso Suomessa ei vain ole kovin korkea.

Suuntaa esim. henkilövahinkojen korvauksista antavat liikennevahinkolautakunnat ohjeet:

http://www.liikennevahinkolautakunta.fi/handout.asp?page=&id=452

Vähäisistä vammoista voidaan joustaa oikeudessa monesti tosin nollasta ylöspäin. En tähän hätään löytänyt kuvauksia vähäisistä, lievistä ym. vammoista, mutta hieman vakavampia ne ovat kuin yleiskielinen sanamuoto antaisi olettaa.

 
2:48 ap. , Blogger Joku tyyppi kirjoitti...

Noin isoja sakkojakaan tuskin rikosoikeudellista vastuuikärajaa lähenteleville alaikäisille annetaan tai tulisi antaa. Sakot kun määräytyvät tulojen mukaan ja niitä ei nuorilla ole. Kirjoitetun perusteella aika vaikea sanoa, onko oikeuden arvio juridisesti oikea tai oikeudenmukainen.

Paremman tiedon puutteessa tällaista on pakko pitää kriminaalipoliittisena populismina.

 
10:21 ap. , Blogger Markku kirjoitti...

Se on kriminaalipoliittista populismia. Vika ei välttämättä ole tosiaan käräjäoikeuksissa, kuten sanoit. Mutta tervettä järkeä vastoin tuollainen päätös on.

 
3:46 ip. , Blogger Joku tyyppi kirjoitti...

Ymmärrän tunteen. Evidenssi on silti ollut johdonmukaisesti sillä kannalla, ettei kriminaalipolitiikan ankaroittamisella saada aikaan toivottuja tuloksia yleis- eikä varsinkaan erityisestävyyden kannalta.

Tällainen tapaus olisi mielestäni optimaalinen hoidettavaksi rikosasioiden sovittelussa. Se on tosi tehokas etenkin nuorten tapauksessa. Homma etenee siten, että asianomistaja ja syytetty keskustelevat vapaamuotoisesti ja vapaaehtoisesti kahden vapaaehtoissovittelijan seurassa, ja jos haluavat, tekevät sovittelusopimuksen, jossa voidaan sopia esim. vahingonkorvauksista (oikeutta sitovasti), työnä tehtävästä korvauksesta, anteeksipyynnöstä ym. Oikeuden harkintavaltaa sopimus ei sido rangaistuksen osalta, mutta yleensä sovinto johtaa alempaan rangaistukseen tai syyttämättä/tuomitsematta jättämiseen.

Tehokkuus on siinä, että kasvotusten uhrinsa kanssa aika kovakin jätkä voi alkaa pehmetä. Molemmat saavat kerrotuksi oman versionsa (mikä on jo itsessään arvokasta) ja yleensä uhrin kärsimyksestä ja vaivasta kuuleminen ei anna tekijälle mahdollisuutta säilyttää välinpitämätöntä ja etäistä asennetta.

Nythän tuo mahdollisuus sovitteluun on taattava lakisääteisenä.

www.sovittelutoiminta.fi

 
3:53 ip. , Blogger Joku tyyppi kirjoitti...

Ai niin, ja sovittelussa sovittujen korvausten maksuprosentti on yli 90 %, eli merkittävästi korkeampi kuin määrä, joka saadaan perittyä oikeuden langettamista korvauksista. Myös korvausten taso saattaa tapauskohtaisista asianhaaroista riippuen olla korkeampi kuin oikeudessa, esim. jos uhrin tilanne on subjektiivisesti koettu vaikeammaksi tms.

 
4:18 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Tuo sovittelutoiminta kuulostaa todella hyvältä.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu