torstaina, toukokuuta 15, 2008

Koen väkevästi käyväni totaalista sotaa voikukkia vastaan. Siis pihallani kasvavia, en kaikkia maailman voikukkia. Omistan voikukkaraudan, jolla saa kätevästi voikukat juurineen maasta. Yhdellä liikkeellä kukka lähtee raudasta jäteastiaan. Todella kätevä laite. Voikukat kylläkin kasvavat myös hyvin marginaalisessa maaperässä, esimerkiksi nurmikon ja soran reunoilla, johon ei voikukkarauta uppoa. Ydinaseen vastine RoundUp tuhoaa armotta nämäkin tapaukset. RoundUpia on kylläkin käytettävä varoen, koska se hävittää erittäin pieninä pitoisuuksina kaiken. RoundUp lopettaa lehtikasvien yhteyttämisen. Suikuta sitä palalle nurmikkoa, niin tuo pala joutaa vaihtoon.

tiistaina, toukokuuta 13, 2008

Accurate biochips for comprehensive disease screening. Siru tunnistaa noin 1000 erilaista proteiinia potilaan verestä 30 minuutissa. Verestä saadun vasta-aineprofiilin avulla voidaan tunnistaa mm. syöpiä ja infektioita varhaisessa oireettomassa vaiheessa. Varhaisella syöpädiagnoosilla on dramaattinen vaikutus hengissäselviämistodennäköisyyteen.

maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Jääkiekon MM-kisojen välisarjan Suomi-USA pelin meni eilen tappeluksi pelin jo päätyttyä. Suomalaiset murskasivat USA:n kolmannessa erässä halliten peliä ja nousten 0-2 tappioasemasta voittolukemiin 3-2. Amerikkalaiset menettivät täysin hermonsa.

Suomalaistenkin suhtautuminen tappeluun valmennusjohtoa myöten synnyttää myötähäpeää. Käsittävätköhän jääkiekkolijat kuinka naurettavalta tappeleminen jääkiekkovarusteissa luistimet jalassa näyttää? Toisaalta yksipuolinen aseistariisunta ei oikein taida olla mahdollista. Teemu Selänteen rangaistus tuli lopussa siitä, kun hän meni repimään häiriintyttä min..jenkkiä pois joukkuekaverinsa kimpusta.

Näkisin mielelläni nyrkkeilyn ja jääkiekon pidettävän erillään. Jääkiekkoilijoiden tappelunnujakat jäällä näyttävät pelkästään nololta. Ovat olevinaan kovia tappelijoita vaikka tosiasia on, että kuka tahansa oikea nyrkkeilijä pystyisi iskemään nopeasti tajun kankaalta itseään monta sarjaa isompikokoiselta jääkiekkoilijalta. Ainoa keino estää mitään joukkuetta hyötymästä likaisista tempuista jääkiekon kaltaisessa kontaktilajissa on ankara tuomarilinja ja ahkera ottelurangaistusten jakaminen. Tappelut loppuvat, jos pahimmat pukarit heitetään ulos turnauksista.

Yleensä eurooppalaisten joukkueiden toiminta on asiallisempaa kuin pohjoisamerikkalaisten. Ehkä perussyynä on pienempi pohjoisamerikkalainen kaukalo ja NHL:n väkivaltaperinteet. Joka tapauksessa pohjoisamerikkalainen ja varsinkin yhdysvaltalainen jääkiekkoilu on syvältä ja poikittain suhteessa jääkiekon valtavaan harrastajamäärään ja lajissa liikkuviin rahoihin maanosassa. Kanadassa on 550 000 jääkiekkoilijaa IIHF:n tilastojen mukaan ja USA:ssa 450 000. Suomessa on 62 500 ja Ruotsissa tuhat enemmän. Euroopan suurimmassa jääkiekkomaassa Venäjällä on toistasataatuhatta. Tsekissä on hieman alle 100 000. Koko Euroopassa on tuskin puolta miljoonaa jääkiekkoilijaa. Silti eurooppalaiset ovat hallinneet jo vuosikymmeniä kansainvälistä jääkiekkoilua - siitäkin huolimatta, että Euroopan parhaimmisto on hajautunut eri pitkin Euroopan kansallisia sarjoja NHL:ää.