tiistaina, syyskuuta 22, 2009

Tähtien sodan Voima voidaan tulkita homoseksuaalisuuden vertauskuvaksi. Voiman pimeä puoli edustaa avointa ja räiskyvää (flamboyant) homoseksuaalisuutta, kun taas Voiman valoisa puoli edustaa tukahduttamista ja itsensä kieltävää homoutta. Valoisan puolen miehet elävät munkkien tavoin askeesissa ja ovat koko ajan varuillaan, etteivät tunteet pääse ryöstäytymään valloilleen. Pimeän puolen miehet taas antautuvat luonnollisille tarpeilleen estoitta. Heidän suhteisiinsa kuuluu selkeä top/bottom -jako ja niissä on voimakas sadomasokistinen elementti.

Imperiumin keisari on nuorta lihaa himoitseva vanha irstailija, jolla on tertiäärikupan runtelemat kasvot. Taudin tuleva keisari sai passiivisena osapuolena poikkeuksellisen rajussa suhteessa äärimmäisen aggressiivisen mustan top-miehen kanssa. Alistetusta asemastaan hän vapautui vain nuoren ja kauniin Anakinin avulla, joka polvistui ensi töikseen uuden mestarinsa eteen luvaten tehdä mitä vain tämä haluaa. Anakinin viimeisetkin suhteet naisiin katkeavat lopullisesti. Anakinin terveys ei kestä kauan keisarin alamaisena ja immuunikadon takia hänen onkin käytettävä hengitysmaskia lopun ikänsä.

Anakinin nuoruudessaan saama poika osoittaa todeksi sanonnan, ettei omena kauaksi puusta putoa. Siinä missä umpihetero Han Solo, jolla on oman urahtelevan heteroseksuaalisen miehuutensa kanssa erittäin mutkaton ja läheinen suhde, vain naureskelee Voimalle, Luke-poika hypnotisoituu vanhan Obi-Wanin huomaavaisen kreikkalaistyylisestä opetuksesta ja filosofiasta. Luken orastavat naiskontaktit katkeavat alkuunsa, kun ne osoittautuvat vain sisarellisiksi. Luken paneutuminen Voiman salaisuuksiin syvenee hänen ampuessaan Obi-Wanin opastamana torpedon Kuolontähden jäteaukkoon.

Voiman pimeä puoli ei jätä Lukea rauhaan, kuten jatko-osasta ilmenee. Alitajuntansa rämeikössä Luke joutuu kohtamaan syvimmän pelkonsa ja villeimmän fantasiansa nähdessään itsensä mustassa kumiasussa pimeälle puolelle antautuneena. Myöhemmin Pilvikaupungissa Vaderin ahdistaessa Luken nurkkaan, hän ei kuitenkaan ole vielä valmis ja hyppää mieluummin ammottavaan kuiluun eli kansanomaisesti sanottuna tiedätte-kyllä-minne kuin hyväksyy pimeän puolen. Kohtalolleen ei kuitenkaan voi mitään ja Luke joutuu kuin ajautuukin taas kerran jätekuiluun. Helppoa ei ole kuitenkaan pimeällä puolellakaan, minkä paljastavat jäykkäniskaisen heteronormatiivisuuden edustajien salaa luomat inhoavat katseet Vaderiin (vt. amiraali Piettin raportointi Vaderille tähtiristeilijällä). Monien suvaitsevaisuus on pelkkää ylikompensointia (kapteeni Needa). Heteronormatiivisen jäykkäniskaisuuden keskellä ainoa rentoutumispaikka on valtaväestöltä hermeettisesti suljettu homoklubin dark room, jossa pimeän puolen mies voi riisua naamionsa ja olla vapautuneesti diskokuningas vilkkuvien valojen ja glitterin ympäröimänä.

Vaikka Lukea tympiikin valoisan puolen valheellisuus ja todellisuuspakoisuus erittäin rankasti, heteronormatiivinen sisäistetty herruus on hänellä niin vahvaa, että Luke päättää ratkaisevalla hetkellä kieltää tunteensa ja onnistuu vetämään langenneen isänsäkin takaisin pimeältä puolelta. Kaappiin on Vaderin silti turha enää haikalla, koska koko galaksi tietää mikä hän on miehiään. Niinpä kuolema on ainoa jäljellä oleva vaihtoehto. Jäykkäniskainen heteronormatiivisuus ja konservatiiviset kristilliset arvot lopulta jyräävät Lucas-imperiumissa.

7 kommenttia:

2:47 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Ratkaisevaa pimeälle puolelle siirtymisessä on mitä ilmeisimmin nuoren miehen oikean käden leikkaaminen irti. Näin estetään seksuaalisuuden kontrolloiminen masturboimalla.

Anakinin kohdalla käden irtileikkaaminen ajaa tämän ensin hakemaan (kiellettyä) lohtua naisten seurasta. Tätä korostetaan erityisesti Episodi II:n lopussa, kun vihkimiskohtauksessa nuorikko ikäänkuin "korvaa" irtileikatun käden.

Lukehan kasvaa maaseudulla ankaran konservatiivisessa kodissa. "Poika tulee isäänsä", ja juuri tätä Eno kaikkein eniten pelkää. Hän ei hyväksy Jedien supressoivaa koulutusta sen enempää kuin avointa homosteluakaan, vaan yrittää tehdä Lukesta heteron.

Lucasin imperiumi on sen verran kuitenkin näennäisen edistyksellinen, että tämä osoitetaan mahdottomaksi.

Luken kohdalla tapahtumat etenevät hyvin samaa rataa. Hänen oma isänsä leikkaa Luken käden irti. Toiveet ovat korkealla, koska sekä keisari että Vader luulevat, ettei lukella ole ketään tukena. He ovat kuitenkin väärässä. Yoda on tässä ratkaisevassa asemassa.

Obi-Wanin ja Yodan kuoleminen on välttämätöntä Luken "eheytymisen" tai oikeastaan sublimoitumisen takaamiseksi.

Luken ja hänen isänsä kohtaaminen Jedin paluussa, kun hän leikkaa isänsä käden irti ja havaitsee että tämä oli vain mekaaninen jatke, on avain. Hän reflektoi omaa tilannettaan ja oivaltaa voiman todellisen luonteen.

 
2:52 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Käden irtileikkaaminen symboloi paitsi seksuaalisen autonomian menetystä, myös jonkinlaista kastraatiota. Jedien valomiekat ovat äärimmäisen fallisia.

Han Solon maskuliinisuuden pirtaan moinen miesten välinen "miekkailu" ei sovellu, ja Solo preferoikin "blasterilla räiskimistä", joka saattaa viitata joko pornografiseen kerronnan konventioon tai sitten siihen, että miesten on soveliasta kosketella toisiaan vain projektiilien välityksellä.

 
3:36 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minulla on bon voyage -tunne, että olen lukenut tämän aiemminkin. Millainen rooli Chewbaccalla on tässä tarinassa?

 
3:52 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Minulla on bon voyage -tunne, että olen lukenut tämän aiemminkin.

Pääidea on peräisin jostain newssien syövereistä 1990-luvulta.

Millainen rooli Chewbaccalla on tässä tarinassa?

No Chewbaccahan on tietenkin se Han Solon umpihetero seksuaalisuus, johon Sololla on erittäin luonteva, mutkaton ja läheinen suhde.

 
5:07 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Chewie edustaa eläimellistä heteroseksuaalisuutta. Han on emansipoitunut heteroseksuaali, jolla on mutkaton suhde tähän puoleen itsestään.

Kuolontähdellä, Leian pelastaakseen, Luke ja Han keksivät suunnitelman, joka vaatii seksuaalisuuden kontrolloimista ja valjastamista "jalompia päämääriä" varten. Tämän vuoksi Chewielle pitää laittaa käsiraudat. Sitä ei voi tehdä kukaan muu kuin Han, kun Luke yrittää, Chewie saa raivokohtauksen.

Sensijaan Leian käsissä Chewie on kuin vahaa.

 
5:30 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Obi-Wan ja Yoda ilmestyksineen edustavat Luken voimakasta yliminää, jollainen on tarpeen hänen homoseksuaalisten impulssiensa kurissapitämiseksi. Poikkeuksellisen voimakas yliminä onkin tarpeen, koska seksuaaliset tunteetkin ovat Lukella erittäin vahvat (kuten isälläänkin, onhan Skywalkerin suvussa poikkeuksellisen vahva synnynnäinen homoseksuaalinen vietti, 2000-luvun trilogiassa tämä tosiasia vahvistetaan aikamme henkeen sopivasti "tieteellisesti"). Vaderin kiiltonahkaa ja kumia oleva musta asukokonaisuus manifestoivat kypsäksi kokonaisvaltaiseksi eroottisuudeksi jalostumatonta Luken fetisististä päähänpinttymää.

 
7:29 ip. , Blogger kattoratsastaja kirjoitti...

Huh. Tämä selittää Vaderin jatkuvan setämiesmäisen läähätyksen ja mieltymyksen kuristusleikkeihin.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu