maanantaina, marraskuuta 02, 2009

On aika suunnitella ihanteellinen pubivisa. Huonojen kysymysten ja huonojen formaattien aika on ohi. Kyseessä on yleisvisa. Kysymyksiä on 20. Oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen ja väärästa vastauksesta tai vastaamatta jättämisestä nolla. Lisäkysymyksenä kysytään yksi tie-breaker -kysymys, joka on tyyppiä numerokysymys. Lähimpänä oikeaa oleva vastaus voittaa. Asiantuntijaraatina toimii osa Pub Kultaisen Apinan kärkijoukkueista.

Aihealueet poimitaan seuraavasta joukosta: luonnontiede, historia, maantiede, musiikki, urheilu, ajankohtaiset, elokuva/tv, kirjallisuus, politiikka, mytologia, gastronomia, fobiat, matematiikka ja uskonto.

- Musiikki: Mikä on korrepetiittori?
- Kirjallisuus: Kuka on kirjoittanut Peukaloisen retket?
- Elokuva/tv: Mikä oli vasta edesmenneen näyttelijätär Marita Nordbergin viimeinen elokuva?
- Urheilu: Kuka "juoksi Suomen maailmankartalle"?
- Maantiede: Mikä joki laskee Pohjanlahteen Pattijoella?
- Urheilu: Minkä joukkueen kotistadion on Magnum-areena?
- Politiikka: Ketkä olivat Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain johtajat Kuuban ohjuskriisin aikana?
- Politiikka: Ketkä johtajat neuvottelivat Jaltan kongressissa?
- Maantiede: Mikä on Moldovan pääkaupunki?
- Uskonto: Mitkä ovat katolisuuden seitsemän kuolemansyntiä?
- Luonnontiede: Millä tavanomaisemmalla nimellä tunnetaan polytetrafluorieteeni?
- Ajankohtaiset: Mikä oli tänä vuonna kuolleen Veikko Huovisen viimeinen romaani?
- Elokuva/tv: Mikä oli suomalaisten teekkarien perustaman televisioaseman nimi, joka lähetti Suomen ensimmäiset televisiolähetykset?
- Mytologia: Mikä on Saksan kansalliseepoksen nimi?
- Urheilu: Mitkä lajit kuuluvat alppiyhdistettyyn?
- Gastronomia: Mitä on foie gras.
- Gastronomia: Mitä on fugu?
- Fobiat: Minkä pelko on sinistrofobia?
- Matematiikka: Mikä on alkuluvun määritelmä?
- Matematiikka: Mikä on piin määritelmä?
- Kirjallisuus: Kuka on kirjoittanut romaanin Arosusi?
- Kirjallisuus: Kuka on kirjoittanut romaanin Setsuanin hyvä ihminen?
- Musiikki: Luettele luonnollisen molliasteikon lisäksi kaksi muuta molliasteikkoa?

[Korjattu: P.o. Setsuanin hyvä ihminen]

10 kommenttia:

11:56 ip. , Blogger IDA kirjoitti...

Äkkiseltään jäisi kymmeneen pisteeseen.

Saisiko lisäpisteistä siitä, jos vakuuttaisi tuomariston, että kuolemansynti ei välttämättä ole kuolemansynti ellei se täytä tiettyjä ehtoja? Ja samalla todistaisi - Vatikaanin toinen kirkolliskokous ristiriitoineen huomioiden - että sen enempää ahneus palkintoon kuin himo kunniaan ei aja kohti voittoa vaan pelkkä omistautuminen iloiselle, mutta perinteisen muodolliselle tieteelle?

 
1:16 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Noista olisin tiennyt kylmiltään vain muutaman: Nurmen, Kuuban kriisin, Jaltan "kihot", PTFE:n, fugun, matikkakysymykset (tosin piin voi määritellä millä tahansa tavalla, joka on ekvialentti alkuperäisen kanssa) ja molliasteikot.

Arosuden, Pattijoen ja Niebelungin olisin todennäköisesti arvannut, mutta vain siksi, etten olisi keksinyt vastata mitään muuta. Nordbergin elokuvasta en olisi tiennyt koko nimeä (vain sen, että se oli sarjansa viimeinen).

Luulen, että kirjan pitäisi olla Setsuanin Hyvä Ihminen, eikä viisas. Tiennyt en olisi sitäkään, mutta jos joku olisi kysynyt "onko se tämä", niin olisin todennäköisesti tunnistanut vastauksen oikeaksi.

 
4:34 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Ei ollut nurmi vaan kuulemma Hannes Kolehmainen. Vastauksia minulla ei ole muistissa, koska nuo kysymykset suuunniteltiin porukalla. Tuo merkintä on kirjoitettu suoraan pubista kannettavalla.

 
4:51 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Keskustelu noista kysymyksistä paljasti kuinka eri lailla painottunut yleistietämys eri ihmisilä on. Ehdotin kysymystä SMP:n edeltäjäpuolueen nimestä mutta ehdotus torpattiin, koska sitä ei kukaan tiennyt eikä kysymystä edes pidetty hyvänä. Vastaushan on tietenkin Suomen pientalonpoikien puolue. Ehdotin myös kysymystä milloin Suomessa on ollut Nuorsuomalainen puolue mutta tästäkin muut olivat täydellisesti pihalla. Vastaus: autonomian ajan loppuvaiheessa ja 1990-luvulla. Joku ehdotti kysymystä Veikko Vennamon alkuperäisestä sukunimestä. Kysymys oli minusta erinomainen mutta sitäkään ei hyväksytty. Vennamo oli alunperin Fennander. Ehdottamani kysymys NL:n ja USA:n johtajista Kuuban ohjuskriisin aikaan meni läpi mallikysymysten joukkoon mutta ihmettelin, että edes kuusikymppiset pubivisaajakaverit eivät pudottaneet tuohon vastauksia kuin apteekin hyllyltä. Toisaalta olin itse pihalla musiikkikysymyksistä. Jaltan kongressi taas oli minusta aivan liian helppo eikä siksi hyvä kysymys.

 
10:36 ip. , Blogger kattoratsastaja kirjoitti...

13 pistettä.

Pubivisana tuo olisi siitä vaikeammasta päästä. Joku visanpitäjä sitä selitti, että hyvässä visassa pitää olla alkukierroksilla muutamia helpompia kysymyksiä että satunnaisempikin porukka viihtyy.

Itse lisäisin vielä pari kysymystä jostain ajankohtaisista aiheista, esim. millä Helsingin metron asemalla tapahtui mittava vesivahinko?

 
10:43 ip. , Blogger kattoratsastaja kirjoitti...

Ajankohtaisena tiebreakerina voisi kysyä, kuinka monta kilometriä pitkä oli Berliinin muuri? En tiennyt sitä ennen kuin luin sen lehdestä.

 
6:17 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Heh, nolasin sitten itseni. En edes tarkastanut sitä väärää vastausta. Olisin siis saanut jotain seitsemän ja kahdentoista pisteen välillä.

Minustakin on käsittämätöntä, ettei Kuuban kriisin osapuolia tunnettu, koska siitä on tehty jo ainakin kolme elokuvaa, joista itse olen nähnyt yhden.

 
9:16 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Lisänipotusta, että Setsuanin hyvä ihminen on näytelmä, ei romaani.

Sain 15 oikein. En laskenut kuolemansyntejä koska muistin niistä oikein vain viisi.

Oli lähinnä hyvää tuuria, koska menin vastaamaan pattijokikysymykseenkin "Siikajoki". Aivot hoi!

 
11:09 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Tämän täytyy olla jotenkin freudilaista; en edes nähnyt tuota kysymystä kuolemansynneistä.

Olisin tiennyt ne, koska näin elokuvan.

 
5:01 ip. , Blogger Juho kirjoitti...

Tiesin vain ne kolme helpointa, ehkä arvaat mitkä?

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu