torstaina, joulukuuta 24, 2009

Yle Teemalta tuli pari päivää sitten dokumentti Yalen yliopiston venäläisestä kuorosta. Kuoro perustettiin 1953 Yalessa slavisti Denis Mickiewiczin aloitteesta. Hän päätti esitellä venäläistä kansanmusiikkia paikallisille venäjänopiskelijoille heidän kerhossaan. Mickiewicz sai kerhon innostumaan ja sai rakennettua musiikillisesti täysin kokemattomista amatööreistä ja tavallisista keskiluokkaisista amerikkalaisista nuorukaisista kelvollisen ja ajan kuluessa jopa erinomaisen kasakkalauluja hoilaavan kuoron. Vuosikymmenten mittaan Yalen yliopiston venäläisestä kuorosta kehittyi yksi maailman parhaista mieskuoroista, joka voitti kansanvälisiä palkintoja ja teki 1950-luvun lopun liennytyshengessä kulttuurivaihtomatkoja Neuvostoliittoon. Blazhen Muzh Yalen alumnien esittämänä. Lisää kuorolta: venäläinen kansanlaulu Akh, ty step' shirokaya, joka kertoo maaorjien vapaudenkaipuusta.

Ortodoksikristillisen uskonnon ehdottomasti paras puoli on musiikki. Vaikka venäjänjuutalaisen emigrantin Matthew Malyn analyysi venäläisen ortodoksisuuden vaikutuksista venäläiseen yhteiskuntaan onkin synkkä, ortodoksisesta musiikista on nyt vain pakko pitää.

4 kommenttia:

8:38 ap. , Blogger IDA kirjoitti...

Aika yllättävää. En ole ihan varma, mutta ortodoksithan eivät hyväksy muuta musiikkia kirkoissa, kuin kirkkolaulua?

 
7:35 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Siis eivät salli kirkkojen käyttämistä mihinkään muuhun kuin kirkkomusiikin esittämiseen missään tilanteissa? Nuo linkittämäni videot on esitetty Duken yliopistolla. Voi olla, että nuokaan eivät esitä maallista musiikkia ortodoksikirkoissa.

 
7:36 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Blazhen Muzh (Siunattu ihminen) toki on kirkkomusiikkia. Se on peräisin jostain ikivanhasta kiovalaisesta luostarista.

 
4:09 ap. , Blogger IDA kirjoitti...

Käsittääkseni ortodoksit eivät siis salli soittimia ollenkaan vaan ainoastaan laulun.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu