tiistaina, syyskuuta 22, 2009

Tähtien sodan Voima voidaan tulkita homoseksuaalisuuden vertauskuvaksi. Voiman pimeä puoli edustaa avointa ja räiskyvää (flamboyant) homoseksuaalisuutta, kun taas Voiman valoisa puoli edustaa tukahduttamista ja itsensä kieltävää homoutta. Valoisan puolen miehet elävät munkkien tavoin askeesissa ja ovat koko ajan varuillaan, etteivät tunteet pääse ryöstäytymään valloilleen. Pimeän puolen miehet taas antautuvat luonnollisille tarpeilleen estoitta. Heidän suhteisiinsa kuuluu selkeä top/bottom -jako ja niissä on voimakas sadomasokistinen elementti.

Imperiumin keisari on nuorta lihaa himoitseva vanha irstailija, jolla on tertiäärikupan runtelemat kasvot. Taudin tuleva keisari sai passiivisena osapuolena poikkeuksellisen rajussa suhteessa äärimmäisen aggressiivisen mustan top-miehen kanssa. Alistetusta asemastaan hän vapautui vain nuoren ja kauniin Anakinin avulla, joka polvistui ensi töikseen uuden mestarinsa eteen luvaten tehdä mitä vain tämä haluaa. Anakinin viimeisetkin suhteet naisiin katkeavat lopullisesti. Anakinin terveys ei kestä kauan keisarin alamaisena ja immuunikadon takia hänen onkin käytettävä hengitysmaskia lopun ikänsä.

Anakinin nuoruudessaan saama poika osoittaa todeksi sanonnan, ettei omena kauaksi puusta putoa. Siinä missä umpihetero Han Solo, jolla on oman urahtelevan heteroseksuaalisen miehuutensa kanssa erittäin mutkaton ja läheinen suhde, vain naureskelee Voimalle, Luke-poika hypnotisoituu vanhan Obi-Wanin huomaavaisen kreikkalaistyylisestä opetuksesta ja filosofiasta. Luken orastavat naiskontaktit katkeavat alkuunsa, kun ne osoittautuvat vain sisarellisiksi. Luken paneutuminen Voiman salaisuuksiin syvenee hänen ampuessaan Obi-Wanin opastamana torpedon Kuolontähden jäteaukkoon.

Voiman pimeä puoli ei jätä Lukea rauhaan, kuten jatko-osasta ilmenee. Alitajuntansa rämeikössä Luke joutuu kohtamaan syvimmän pelkonsa ja villeimmän fantasiansa nähdessään itsensä mustassa kumiasussa pimeälle puolelle antautuneena. Myöhemmin Pilvikaupungissa Vaderin ahdistaessa Luken nurkkaan, hän ei kuitenkaan ole vielä valmis ja hyppää mieluummin ammottavaan kuiluun eli kansanomaisesti sanottuna tiedätte-kyllä-minne kuin hyväksyy pimeän puolen. Kohtalolleen ei kuitenkaan voi mitään ja Luke joutuu kuin ajautuukin taas kerran jätekuiluun. Helppoa ei ole kuitenkaan pimeällä puolellakaan, minkä paljastavat jäykkäniskaisen heteronormatiivisuuden edustajien salaa luomat inhoavat katseet Vaderiin (vt. amiraali Piettin raportointi Vaderille tähtiristeilijällä). Monien suvaitsevaisuus on pelkkää ylikompensointia (kapteeni Needa). Heteronormatiivisen jäykkäniskaisuuden keskellä ainoa rentoutumispaikka on valtaväestöltä hermeettisesti suljettu homoklubin dark room, jossa pimeän puolen mies voi riisua naamionsa ja olla vapautuneesti diskokuningas vilkkuvien valojen ja glitterin ympäröimänä.

Vaikka Lukea tympiikin valoisan puolen valheellisuus ja todellisuuspakoisuus erittäin rankasti, heteronormatiivinen sisäistetty herruus on hänellä niin vahvaa, että Luke päättää ratkaisevalla hetkellä kieltää tunteensa ja onnistuu vetämään langenneen isänsäkin takaisin pimeältä puolelta. Kaappiin on Vaderin silti turha enää haikalla, koska koko galaksi tietää mikä hän on miehiään. Niinpä kuolema on ainoa jäljellä oleva vaihtoehto. Jäykkäniskainen heteronormatiivisuus ja konservatiiviset kristilliset arvot lopulta jyräävät Lucas-imperiumissa.

maanantaina, syyskuuta 21, 2009

Jaskan pauhanta -blogin pitäjä teki terveyspoliittisen ehdotuksen, joka on niin sanoakseni aivan saatanan kova! Kannatan varauksetta.