sunnuntaina, tammikuuta 10, 2010

SnöarbetePohjois-Amerikassa ja Pohjois-Euraasiassa on ollut jo monta viikkoa erittäin kylmää. Lunta tulee Espanjaa myöten. Etelä-Floridan aurinkolomat ovat pilalla. Päivämaksimit ovat tuskin 15 astetta ja yöllä on lähes jäätävää. Kiinassa on ennätysluminen talvi. Onko ilmastonmuutos peruttu? No ei, kysymys on ilmiön nimeltä arktinen oskillaatio (AO) negatiivisesta vaiheesta.

Talvella pohjoinen napa-alue saa vähän tai ei ollenkaan auringonsäteilyä. Silloin ilma on siellä hyvin kylmää eikä nousevia ilmavirtauksia ole. Trooppisilla alueilla auringon nostattama ilma vajoaa kohti maata navoilla. Maan pinnalle muodostuu polaarinen korkeapainevyöhyke. Koska planeetta pyörii, troposfäärin yläosaan muodostuu valtava pyörre, jota sanotaan napapyörteeksi. Ilma liikkuu pyörteen yläosissa hyvin nopeasti. Näitä ilmavirtauksia sanotaan polaarisiksi suihkuvirtauksiksi. On havaittu, että ne ohjaavat polaarista rintamaa ja liikkuvia matalapaineita.

Arktiseksi oskillaatioksi sanotaan napapyörteen voimakkuuden vaihtelua. Mitä voimakkaampi pyörre on (positiivinen vaihe) sitä pohjoisempana suihkuvirtaukset kulkevat ja sitä tehokkaammin pohjoisnapa-alueen kylmä ilma lukittuu napa-alueelle. Negatiivisessa vaiheessa napapyörre saattaa jopa hajota kahtia siten, että yksi solu muodostuu Pohjois-Amerikan ja toinen Siperian ylle. Tässä tilanteessa kylmä arktinen ilmamassa leviää syvälle Pohjois-Amerikan ja Euraasian sisäosiin.

Katso kaavio.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu