perjantaina, helmikuuta 05, 2010

Lojuskella etsiskelemässäYksi lapsuuteni kulmakivistä oli James Folletin kirjoittama ja Radioteatterin vuonna 1982 toteuttama Maata etsimässä -tieteiskuunnelmasarja. Radioteatterin versio on suomenkielinen toteutus BBC:n kuunnelmasarjasta Earthsearch. Tarina kertoo tähtilaivasta nimeltään Haastaja, jolla on nelihenkinen kolmatta sukupolvea oleva miehistö ja jota valvoo kaksi tekoälyä nimeltään Enkelit 1 ja 2. Haastaja on valtavan kokoinen, noin 16 kilometriä pituudeltaan, ja siinä on monipuoliset laitteistot ja resurssit sopivien maailmojen maankaltaistamiseen. Se kerää polttoaineekseen avaruudessa liikkuessaan vetyä, josta sen moottorit tuottavat energiaa ydinfuusioperiaatteella. (ENKELI on akronyymi sanoista Elintoimintojen keskuselimen lisävalvoja, englanniksi ANGEL tulee sanoista ANcilliary Guardian of Environment and Life. Ne valvovat kaikkia laivan järjestelmiä ja tapahtumia sekä kuulevat kaikki miljoonat laivan äänet.) Haastaja rakennettiin etsimään uusia ihmiselle asutuskelpoisia taivaankappaleita maailmankaikkeudesta. Se kiersi Linnunrataa lähes valon nopeudella yli sata vuotta lähettäen luotaimia lupaaviin aurinkokuntiin.

Tarina lähtee tilanteesta, jossa Haastaja palaa takaisin kotiin huomatakseen, että Maa-planeetta on kadonnut ja että Auringon kirkkaus on noussut. Laivan alkuperäinen miehistön koko on 500 henkeä ja kolmas sukupolvi on nelihenkinen siksi, että toinen sukupolvi menehtyi suuressa meteoroidi-iskussa vain vähän aikaa sen jälkeen, kun neljä ensimmäistä kolmannen sukupolven miehistön jäsentä syntyi. He ovat Enkeleiden lastenhoitolan androidien avulla kasvattamia nuoria aikuisia. Miehistön ja Enkeleiden välille alkaa kuitenkin vähitellen muodostua ristiriitoja.

Haastajan matkailu avaruudessa on Maata etsimässä -sarjassa realistista eli tunnettuja luonnonlakeja noudattavaa. Muutoinkin tähtitiede on kaikkea terminologiaa myöten kohdallaan. Sekä BBC:n että Radioteatterin toteutuksissa näyttelijät ja äänitehosteet ovat loistavia. Tarina etenee juohevasti ja jännityksen säilyttäen.

Kuunnelmaa voi lainata suomenkielisenä kirjastoista ja englanninkielistä alkuperäisversiota voi tilata BBC:n nettikaupasta. Kuulisin erittäin mielelläni kommentteja muilta lapsuudessaan kuunnelmaa fanittaneilta.

Lisäys: Maata etsimässä on toteutettu myös norjaksi.

2 kommenttia:

5:05 ip. , Blogger Evojeesus kirjoitti...

Torrenttikin näkyy löytyvän, tiedä sitten onko se aktiivinen..

 
10:51 ap. , Blogger Evojeesus kirjoitti...

Englanninkielinen on aktiivinen.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu