torstaina, helmikuuta 04, 2010

Qi:n alaisetYliampuva ja rasistinen nationalismi on Kiinan kansantasavallassa aika laajalle levinnyttä. Syksyllä tuli televisiosta dokumentti ihmiskunnan vaelluksesta Afrikasta muille mantereille noin 100 000 vuotta sitten. Ohjelmassa käsiteltiin joitakin Kiinasta löydettyjä homo erectuksen fossiileja. Samalla mainittiin, että Kiinassa on ollut aivan viime aikoihin asti suosiossa käsitys, että kiinalaiset ovat kehittyneet eri esivanhemmista kuin muut nykyihmiset eivätkä kiinalaiset siis ole esihistoriallisten afrikkalaisten nykyihmisten jälkeläisiä. Tarkkojen tutkimusten jälkeen oli kuitenkin kiinalaistenkin tiedemiesten myönnettävä olleensa väärässä.

Ellei Taiwanissa olisi kyetty siirtymään Kuomingtanin hallitsemasta yksipuoluejärjestelmästä normaaliin monipuoluedemokratiaan ihan omin voimin ja ulkopuolisten pakottamatta, kuten Yhdysvallat teki Japanille uhkaamalla lisäydinpommituksilla ja kirjoituttamalla kenraali McArthurilla maalle perustuslain, olisi huokutus ajatella elliläläisittäin, ettei itäaasialaisista moiseen olisikaan kollektivistisen luontonsa takia. Monissa suhteissa itäaasialaisten toiminta on sellaista perseilyä, että heidän sopisi kyllä katsoa peiliin ennen turhien ylemmyydentunteiden elättelemistä. Mutta tuollaisten asenteiden ruokkiminen tosiaan on ihan peruskauraa diktatuureissa.

1 kommenttia:

2:40 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

No, tämä "geneettinen kansanluonne" läppä on oikeastaan yhteiskuntamuotoja ajatellen suoranaisesti naurettava. Japani oli feodaaliyhteiskunta, mutta niin oli liki jokainen Euroopan maakin vielä viitisensataa vuotta sitten. Siinä ajassa toki tapahtuu kaikenlaista jalostumista, mutta merkittäviä eroja valintapaineessa on vähän vaikea löytää.

Rasistinen nationalismi oli enemmän sääntö kuin poikkeus vielä meidän isovanhempiemme vanhempien aikaan kaikkialla missä valkoiset ihmiset asustivat.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu