perjantaina, helmikuuta 26, 2010

Suomessa hyysätään väkivaltarikollisia14-vuotias poika raahattiin kotibileistä metsään, jossa neljä noin samanikäistä nuorta, joista vanhin oli sillä hetkellä 16-vuotias, hakkasi hänet tajuttomaksi. 16-vuotias löi häntä pullolla päähän niin, että pullo rikkoutui. Juttu meni sovitteluun, jossa syylliset tuomittiin maksamaan kukin 300 euroa korvausta uhrille. Syyttäjä päätti kuitenkin nostaa 16-vuotiasta vastaan syytteen ja hänet tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä 35 päiväsakkoon. Maksettavaa kertyi peräti 210 euroa. Sakoista ei tule merkintää rikosrekisteriin.

Lähde: Iltalehti

Lyöminen toista ihmistä lasipullolla päähän niin voimakkaasti, että pullo särkyy, aiheuttaa uhrille kuoleman tai vakavan vammautumisen riskin. Teko on mielestäni niin törkeä, että siitä siitä tulisi tuomita vähintään tuhansien eurojen korvaus riippumatta vammautumisesta.

Suomen oikeuslaitos vainoaa epäsuosittuja poliittisia mielipiteitä ja faktojen sanomisesta ääneen voi saada tuomion mutta väkivaltarikoksista selviää naurettavan pienillä sakoilla. Suomen oikeuskäytännöllä ja diktatuurivaltioiden oikeuskäytännöllä on erittäin paljon yhteistä.

Oikeuden ratkaisu on selkeä signaali nuorisolle, että koulunpihojen nyrkkivalta saa rauhassa jatkua. Päättäjille ei tietenkään tule hetkeksikään mieleen, että väkivaltarikollisuuden kitkeminen nuorison keskuudesta voisi ehkäistä kouluammuskeluja. Sen sijaan maamme satojen tuhansien metsästäjien ja uhreiluampujien harrastuksia pyritään hankaloittamaan järjenvastaisella ja tehottomalla byrokratialla. On vaikea päättää onko suuri osa maamme päättäjistä pahoja vai tyhmiä ihmisiä.

5 kommenttia:

2:19 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Vaikka sinänsä olen ihan samaa mieltä, niin tämä nauratti. Kylvämällä profaaneja kirosanoja ja ylipitkiä lainauksia väliin tämä kirjoitus olisi otsikkoa myöten liki mahdotonta erottaa erään toisen kirjoittajan käsialasta.

 
4:03 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Ei kyllä nyt tule mieleen ketä mahdat tarkoittaa.

 
4:08 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Monet poliitikot ovat tyhmiä, jos niitä vertaa blogikirjoittajiin, joilla ei ole yleensä mitään valtaa. Esimerkiksi Anneli Jätteenmäen blogikirjoituksista paljastui että kyseessä on ihmisenä aika lailla täysi dorka, ja hän on ollut vähän aikaa Suomen pääministeri. Toisaalta Paavo Lipponen on minusta usein kirjoitellut ja sanonut fiksuja, mikä on hyvin harvinaista, koska tyypillä ei ole edes minkään loogista ajattelukykyä vaativan alan koulutusta.

 
4:17 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Ellilääkö tarkoitit? Hän ei toisaalta muistaakseni kylvä kirosanoja.

 
2:53 ap. , Blogger Leonid kirjoitti...

Muutama huomio: rikosasian sovittelussa ei tuomita mitään, vaan osapuolet sopivat korvauksista, jos sopivat. Tällainen sovittelusopimus kuitenkin sitoo tuomioistuinta vahingonkorvauksen osalta. Eli tässä tuomioistuin olisi periaatteessa ilman sopimusta saattanut tuomita korkeampiakin vahingonkorvauksia. Rikosoikeudellinen rangaistus on asia erikseen.

Suomessa -- ja tietääkseni suurinpiirtein kaikissa mannereurooppalaisen oikeuskulttuurin maissa -- on johdonmukaisesti torjuttu ajatus seuraamusluontoisista vahingonkorvauksista (punitive damages). Vahingonkorvauksen tulee aina perustua todella aiheutuneeseen vahinkoon. Tässä valossa tuhansien eurojen korvaukset eivät tällaisissa tapauksissa tulisi kyseeseen. Sinänsä osa ongelmaa on henkilövahinkojen melkoisen matala korvaustaso ylipäänsä, varsinkin lievien ja kaikkein vakavimpien vammojen/haittojen osalta. Korvaustasot noudattelevat aika vakiintuneesti näitä linjoja (tietenkin riippumatta siitä, miten vahinko on aiheutunut):

http://www.liikennevahinkolautakunta.fi/Document.aspx?id=787
http://www.om.fi/1210773169277

Näissä kannattaa huomata, että "vakava" vahinko on jo yleensä oikeasti tosi vakava.

Toinen asia on sitten rikosoikeudelliset seuraamukset. Rangaistuspuolella on korottamisen varaa väkivaltarikoksissa, mikä olisi se luontevampi väylä tässä tapauksessa.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu