tiistaina, helmikuuta 09, 2010

VerensokeriMittasin noin 14 tunnin syömättömyyden jälkeen aamupäivällä verensokerini sormenpäästä. Tulos 6,4 mmol/l. Sitten söin 100 g muroja 0,3 l rasvattoman maidon kera. Tunnin kuluttua syömisestä verensokeri oli 9,2 mmol/l. Kahden tunnin kuluttua sokeriarvo oli 5,4 mmol/l. En ollut viimeisimmän mittauksen aikana lainkaan nälkäinen tai väsynyt. Tulos puhunee sen puolesta, että insuliinia riittää ja se tehoaa, mutta ihmetyttää miten paastosokeri voi olla selvästi korkeampi kuin kaksi tuntia ruokailun jälkeen mitattu arvo. Voiko olla, että jos on riittävän kauan syömättä, verensokeria nostavat mekanismit nostavat sokeritason korkeammalle kuin paastosokeri normaalisti on? Vai voiko tämä olla merkki siitä, että paastosokeri saattaa olla kroonisesti liian korkea insuliiniresistenssin puuttumisesta huolimatta, jolloin verensokerin säätely olisi jotenkin päässyt löystymään tai muuten vituralleen? Lisäkokeita varmaan tarvitaan.

15 kommenttia:

4:51 ip. , Blogger Evojeesus kirjoitti...

No eivätkös useimmat aamiaismurot ole kosmisen epäterveellisiä hiilihydraatti/sokeripommeja jotka ensin täräyttävät veren sokerit ylös, insuliinit ylös ja sitten verensokerit alas. Yleisesti ottaen jo lasillisessa makeuttamatonta appelsiinimehua on turhan paljon sokereita, ihan ilman niitä sokerihuurrettuja ChupaChupsia tms.

Arvioi aamiaisesi GI ja GL ja kerro olenko väärässä...

 
5:03 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Varmaankin olet oikeassa, että tuli syötyä sokeripommi. Mutta siis tuo paastosokeria alempi pari tuntia aamiaisen jälkeen mitattu sokeriarvo selittyisi siis insuliiniylilyönnillä. Se taas tarkoittaiso, että 14 tunnin paaston jälkeinen 6,4 mmol/l -arvo ei välttämättä selittyisi pelkästään ns. aamunkoittoilmiöllä vaan merkitsisi mahdollisesti sitä, että meikäläisellä on verensokeri kroonisesti aavistuksen koholla.

Täytyy varmaan mennä lääkäriin ja selvityttää ns. pitkää sokeria myöten kaikki omista verensokeriarvoista ja ruveta tarvittaessa alakarppaajaksi. Pahus, kun ei enää ole mahdollisuutta liikunnan harrastamiseen useita kertoja viikossa.

 
5:12 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Ne olivat jotain tummia täysjyvävehnämuroja.

 
5:22 ip. , Blogger Evojeesus kirjoitti...

http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_sugar

Ensimmäinen kuva selventää kuinka verensokerit tärähtävät alkuperäistä alemmaksi jos aterialla syödään paljon sokereita.

 
5:26 ip. , Blogger Evojeesus kirjoitti...

Jos haluat tietää kuinka hyvin verensokerisi on kontrollissa mittauta myös HbA1c.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hemoglobin_A1C

 
5:49 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Noin puolitoista tuntia sitten söin paistetusta lihasta ja vihanneksista koostuvan aterian. 40 minuuttia tuon aterian jälkeen verensokeri oli 5,6 mmol/l.

 
7:08 ip. , Blogger kattoratsastaja kirjoitti...

Ugh. Kalpeanaamalla on makeaa verta.

 
8:29 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuo yli ysin sokeri kyllä vaikuttaa aika korkealta.

 
8:32 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Verensokeri suomalaisesta wikipediasta

 
10:41 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

En ole erityisen huolissani tuosta yli 9 olleesta tunnin murolautasellisen jälkeen mitatusta sokerista, koska se laski nopeasti. Olihan se todennäköisesti aikamoinen glykeeminen pommi. Mutta jos ns. pitkä sokeri, jota mitataan hemoglobiinin glykaatioasteella, on liian korkealla, on ruokavaliossa luultavasti aivan liikaa hiilareita.

 
9:18 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Olin viime syksynä sokerirasituskokeessa.

Paastosokeri oli viiden pintaan, jos en väärin muista, niiin 4.8, välimittauksessa se oli noin kuusi ja putosi takaisin noin viiteen.

Kyllä minustakin ysin sokeri kuulostaa kovalta murolautasen jälkeenkin, koska itse vedin sen todella tuhdin sokerilitkun, ja sokerit nousivat vain kuuden paikkeille. En tiedä yksilöllisiä eroja näissä, oma insuliinivasteeni voi olla aika erikoinen. Itseasiassa rasituskoe tehtiin, koska epäiltiin hypoglykemiaa.

 
1:23 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Äsken kolme ja puoli tuntia aamiaiseksi nautitun murolautasellisen jälkeen verensokeri 5,7 mmol/l. Näyttää pyörivän viiden ja puolen paikkeilla päiväsaikaan aterioiden välillä.

 
3:37 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Pari tuntia lihaa ja vihanneksia sisältävän aterian jälkeen: 4,9 mmol/l.

 
4:34 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Tunti edellisen mittauksen ja 113g painoisen voisarven syömisen jälkeen: 6,1 mmol/l.

Alkaa hahmottua, että aamiaismuroja voidaan mainostaa vaikka kuinka terveellisinä ja kuitupitoisina tai minä vain mutta ne ovat todennäköisesti karmean epäterveellistä roskaa.

 
11:59 ap. , Blogger Evojeesus kirjoitti...

Vihreää teetä kannattaa käyttää tästäkin syystä;

http://www.biomedcentral.com/1471-2210/4/18

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu