sunnuntaina, toukokuuta 23, 2010

Historiallisen minivisan vastaukset
1. Mikä oli Tsingis- ja Ögödei-kaanien sukulaisuussuhde?


Ögödei oli Tsingiksen poika.


2. Minkänimisen dynastian mongolit kukistivat valloittaessaan Kiinan?


Huonosti muotoiltu kysymys, koska ensin mongolit kukistivat pohjoisen Jin-dynastian ja sitten eteläisen Song-dynastian. Molemmat kelpaavat vastaukseksi.


3. Mitkä kaksi asiaa olivat länsiafrikkalaisen Malin imperiumin talouden perusta?


Kulta ja suola. Malissa oli 1200-1500 -luvuilla hyvin rikas kultaesiintymä, jota hyödynnetään yhä meidän päivinämme. Saharassa sijaitsi rikas suolaesiintymä. Suolaa vietiin etelään, jossa se oli ilmaston kuumuuden takia tarpeellinen ravinnon lisä.


4. Mikä oli Malin imperiumin pääuskonto?


Islam. Malin pahamaineinen keisari Mansa Musa matkusti pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan mukanaan 13 tonnia kultaa ja jakeli ulkomailla niin avokätisesti lahjoja, että joutui lainaamaan kotimatkaansa varten. Huhujen mukaan 1990-luvulla Malissa on viimeksi tapettu ihminen Mansa Musan takia.


5. Kumpi kausi islamin profeetta Muhammadin elämässä oli ensin: Mekka- vai Medina-kausi?


Ensin Muhammad asui Mekassa ja joutui sieltä maanpakoon Medinaan.


6. Mikä Euroopan maa oli nykyisen Indonesian siirtomaaisäntä?


Alankomaat. Indonesian nykyinen pääkaupunki Jakarta tunnettiin siirtomaa-aikana nimellä Batavia. Siellä on alankomaalaisten rakentama kanavaverkosto, mistä johtuen kaupunki oli äärimmäisen epäterveellinen (seisova vesi saastuu tropiikissa paljon nopeammin kuin lauhkeassa Amsterdamissa). James Cookin ensimmäisen matkan paluuosuudella hän joutui käymään Bataviassa telakalla runneltuaan laivaansa Suurella Valliruitalla Australian koillisrannikolla. Miehistöstä kuoli suuri osa Bataviassa saatuihin sairauksiin.


7. Mikä oli Havaijin valtiomuoto sen itsenäisyyden aikana ennenkuin se joutui Yhdysvaltain alaisuuteen?


Monarkia. Kuningatar Liliuokalani oli viimeinen itsenäisen Havaijin hallitsija.


8. Mikä oli löytöretkeilijä James Cookin kuolinsyy?


Kolmannella retkellään James Cookin henkinen kantti oli luhistumaisillaan. Ilmeisesti harkitsemattomuuttaan hän joutui Havaijilla konfliktiin alkuasukkaiden kanssa jouduttaan palaamaan sinne korjauttamaan laivaansa juuri vietettyään siellä kuukauden. Cook kuoli väkivaltaisessa yhteenotossa havaijilaisten kanssa.


9. Mitä James Cook etsi eteläiseltä Tyyneltä valtamereltä?


Tuntematonta eteläistä mannerta, jonka aikakaudella vallitsevan teorian mukaan oli pakko sijaita tunnettujen mantereiden "vastapainona" eteläisellä Tyynellä valtamerellä.


10. Mikä imperiumi oli Rooman päävihollinen idässä 100-luvulla?


Parthia.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu