maanantaina, kesäkuuta 21, 2010

KesäpäivänseisausTänään se oli. Aurinko nousi Tampereella kello 3.42 ja laskee kello 23.12. Päivän pituus on siis 19 tuntia 30 minuuttia. Aurinko kävi kello 13.26 52 asteen korkeudella horisontista. Säteilyteho verrattuna tilanteeseen, jossa aurinko on zeniitissä, oli tuolloin 79%. Kyllä täälläkin nahkansa grillattua saa.

2 kommenttia:

8:53 ap. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Seurailen aika-ajoin Macaon säätietoja ja muuta sen sellaista. Ne sijaitsevat hyvin lähellä kravun kääntöpiiriä. Macao on 22,2 pohjoisella leveyspiirillä, joten siellä aurinko käväisee zeniitissä kahdesti vuodessa, 3. kesäkuuta ja 10. heinäkuuta tänä vuonna. Noiden välisenä aikana aurinko on itseasiassa siellä pohjoisella taivaalla, tosin niin lähellä zeniittiä, ettei sitä oikein edes erota, jos ei tarkkaile varjoja keskipäivällä.

Ps. Eilen oli myös syntymäpäiväni, se usein kesäpäivänseisauksen aikaan, karkausvuotta edeltävänä vuonna tosin seisaus taitaa yleensä osua 22. päivälle.

 
12:17 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Onneksi olkoon. Havaijillakin zeniittipäivät ovat aika lähellä toisiaan, muistaakseni toukokuun lopulla ja heinäkuun puolivälissä.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu