maanantaina, kesäkuuta 14, 2010

SuoraanVangeliksen kappale Dial out albumilta Direct (1988) on mielestäni yksi parhaista Vangeliksen tuotannosta. Albumin takakannessa sanotaan, että Vangelis sävelsi, miksasi, editoi ja nauhoitti sen kerralla valmiiksi studioon tulleessaan pelkästään ideoita mielessään. Vangelis ei koskaan kirjoita musiikkiaan ylös, koska ei osaa musiikillisia notaatioita. Siihen nähden Dial Out on ällistyttävän hyvää musiikkia.

3 kommenttia:

1:17 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Vangeliksen soundia kuvaa hyvin mielestäni "mattomainen". Sointukuluissa on teemoja ja pitkiä jatkumoita, joihin ilmestyy pieniä variaatioita ajan myötä, ja välistä tapahtuu jotain hieman disruptiivista, ja teemaan tulee ikäänkuin uusi elementti.

Dial Out on myös tyyliesimerkki tästä ominaisuudesta. Lähinnä kulttuurihistoriallisista syistä pidän Vangeliksen merkittävimpänä teoksena
Blade Runnerin ääniraitaa. Pääteema ("beeeeeengt hiiiilgurssoooon") alkaa ko. raidalla vasta puolentoista minuutin kohdalla, ja siinäkin on - toki elokuvasovituksensa vuoksi varmaankin - juuri tällainen disruptiivinen muutos keskellä kappaletta, ja sitä edeltää teemoja tapaileva mattomainen osio.

 
12:01 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Vangelikseen kannattaisi ehkä tutustua. Muistan sen (tai en silloin tietenkään osannut poimia muusikon nimeä) Carl Saganin Kosmos-sarjan taustamusiikkina. Myöhemmin en ole sitä kummemmin kuunnellut, kuten en Tomitaakaan. Olen kai kuitannut liian poppeina eli epärankkoina. Nyt aikuisena ei onneksi enää tarvitse välittää sellaisista rajoitteista.

 
3:18 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Vangelis on parhaimmilaan elokuvamusiikin tekijänä. Monien hänen teostensa ongelmana on, että ideat eivät vain ole riittäneet kokonaista itsenäistä musiikkikappaletta varten, eli tylsyys. Joukossa on kyllä useita todella loistavia melodioita, kuten albumilla Apocalypse Des Animaux.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu