lauantaina, tammikuuta 23, 2010

Kiinalaista diplomatiaa


Sha Zukang, Kiinan YK-lähettiläs BBC:n haastattelussa vuonna 2006. Ei helvetti soikoon. Onko tuo mies aineissa vai miksi hän kiihtyy tuolla tavalla?

perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Venusta päin, mars!YouTuben ansiosta sitä tulee kuunneltua musiikkia, jota ei muuten tulisi kuunneltua. Sotilasmarssit voivat olla aivan erinomaisia. Muistoja Pohjolasta -kappaleen sävelsi Saksassa yksi jääkäreistä nimeltään Samuli Sihvo. Tämä on yksi parhaista kuulemistani marsseista.

Narvan marssin historia on monivaiheinen ja alkupäästä perimätiedon ja arvailun varassa. Perimätiedon mukaan Kaarle XII:n armeija käytti sitä Narvan taistelussa vuonna 1700. Sankan lumipyryn takia hyökkäys ei olisi onnistunut ilman hidastahtista marssia. Hyökkäys yllätti venäläiset täysin ja epäedullisista voimasuhteista huolimatta taistelu päättyi ruotsalaisten voittoon. Ensimmäinen nuotinnos on peräisin vuodelta 1798 ja 1800-luvulla uppsalalaiset ylioppilaat innostuivat laulusta ja se sovitettiin ruotsinkielisiin sanoihin. Alunperin sävelmä on peräisin irlantilaisesta kansanlaulusta, jonka uskotaan kulkeutuneen Ruotsiin Brittein saarilta karoliiniarmeijaan värvättyjen sotilaiden mukana. Googlettamalla sanoilla "Narvan marssin arvoitus" löytää Urho Kekkosen hautajaisten jälkeen vuonna 1986 lähetetyn Ylen radio-ohjelman käsikirjoituksen, jossa marssin alkuperää käsitellään. Mahtaako Ylen Elävässä arkistossa olla tuo ohjelma?

Lisää marsseja: