perjantaina, helmikuuta 05, 2010

Lojuskella etsiskelemässäYksi lapsuuteni kulmakivistä oli James Folletin kirjoittama ja Radioteatterin vuonna 1982 toteuttama Maata etsimässä -tieteiskuunnelmasarja. Radioteatterin versio on suomenkielinen toteutus BBC:n kuunnelmasarjasta Earthsearch. Tarina kertoo tähtilaivasta nimeltään Haastaja, jolla on nelihenkinen kolmatta sukupolvea oleva miehistö ja jota valvoo kaksi tekoälyä nimeltään Enkelit 1 ja 2. Haastaja on valtavan kokoinen, noin 16 kilometriä pituudeltaan, ja siinä on monipuoliset laitteistot ja resurssit sopivien maailmojen maankaltaistamiseen. Se kerää polttoaineekseen avaruudessa liikkuessaan vetyä, josta sen moottorit tuottavat energiaa ydinfuusioperiaatteella. (ENKELI on akronyymi sanoista Elintoimintojen keskuselimen lisävalvoja, englanniksi ANGEL tulee sanoista ANcilliary Guardian of Environment and Life. Ne valvovat kaikkia laivan järjestelmiä ja tapahtumia sekä kuulevat kaikki miljoonat laivan äänet.) Haastaja rakennettiin etsimään uusia ihmiselle asutuskelpoisia taivaankappaleita maailmankaikkeudesta. Se kiersi Linnunrataa lähes valon nopeudella yli sata vuotta lähettäen luotaimia lupaaviin aurinkokuntiin.

Tarina lähtee tilanteesta, jossa Haastaja palaa takaisin kotiin huomatakseen, että Maa-planeetta on kadonnut ja että Auringon kirkkaus on noussut. Laivan alkuperäinen miehistön koko on 500 henkeä ja kolmas sukupolvi on nelihenkinen siksi, että toinen sukupolvi menehtyi suuressa meteoroidi-iskussa vain vähän aikaa sen jälkeen, kun neljä ensimmäistä kolmannen sukupolven miehistön jäsentä syntyi. He ovat Enkeleiden lastenhoitolan androidien avulla kasvattamia nuoria aikuisia. Miehistön ja Enkeleiden välille alkaa kuitenkin vähitellen muodostua ristiriitoja.

Haastajan matkailu avaruudessa on Maata etsimässä -sarjassa realistista eli tunnettuja luonnonlakeja noudattavaa. Muutoinkin tähtitiede on kaikkea terminologiaa myöten kohdallaan. Sekä BBC:n että Radioteatterin toteutuksissa näyttelijät ja äänitehosteet ovat loistavia. Tarina etenee juohevasti ja jännityksen säilyttäen.

Kuunnelmaa voi lainata suomenkielisenä kirjastoista ja englanninkielistä alkuperäisversiota voi tilata BBC:n nettikaupasta. Kuulisin erittäin mielelläni kommentteja muilta lapsuudessaan kuunnelmaa fanittaneilta.

Lisäys: Maata etsimässä on toteutettu myös norjaksi.

torstaina, helmikuuta 04, 2010

Qi:n alaisetYliampuva ja rasistinen nationalismi on Kiinan kansantasavallassa aika laajalle levinnyttä. Syksyllä tuli televisiosta dokumentti ihmiskunnan vaelluksesta Afrikasta muille mantereille noin 100 000 vuotta sitten. Ohjelmassa käsiteltiin joitakin Kiinasta löydettyjä homo erectuksen fossiileja. Samalla mainittiin, että Kiinassa on ollut aivan viime aikoihin asti suosiossa käsitys, että kiinalaiset ovat kehittyneet eri esivanhemmista kuin muut nykyihmiset eivätkä kiinalaiset siis ole esihistoriallisten afrikkalaisten nykyihmisten jälkeläisiä. Tarkkojen tutkimusten jälkeen oli kuitenkin kiinalaistenkin tiedemiesten myönnettävä olleensa väärässä.

Ellei Taiwanissa olisi kyetty siirtymään Kuomingtanin hallitsemasta yksipuoluejärjestelmästä normaaliin monipuoluedemokratiaan ihan omin voimin ja ulkopuolisten pakottamatta, kuten Yhdysvallat teki Japanille uhkaamalla lisäydinpommituksilla ja kirjoituttamalla kenraali McArthurilla maalle perustuslain, olisi huokutus ajatella elliläläisittäin, ettei itäaasialaisista moiseen olisikaan kollektivistisen luontonsa takia. Monissa suhteissa itäaasialaisten toiminta on sellaista perseilyä, että heidän sopisi kyllä katsoa peiliin ennen turhien ylemmyydentunteiden elättelemistä. Mutta tuollaisten asenteiden ruokkiminen tosiaan on ihan peruskauraa diktatuureissa.