torstaina, helmikuuta 11, 2010

NäköalapaikkaMainiossa Jaskan pauhantaa -blogissa etsittiin Suomen merkittävintä vuorta. Tulos oli lievästi sanoen yllättävä. Asia ei ole mitenkään yksinkertainen, koska korkea maastonkohta ei välttämättä erotu ympäristöstään erityisemmin, jos siltä pääsee vielä korkeammalle maastonkohdalle matalaa solaa pitkin (vähäinen prominenssi) tai vaikka se olisikin syvien solien erottama korkeammista naapurihuipuista, korkeammat maastonkohdat voivat olla lähellä (vähäinen isolaatio).

Mikäli halutaan mitta jonkin maastonkohdan merkittävyydelle, lasketaan summa (tai oikeastaan integraali) etäisyyksistä kaikkiin näkyvissä oleviin pisteisiin ympäröivässä maastossa. Tämä kriteeri takaa, että jokin erittäin korkean vuoren sivuhuippu on merkittävämpi vuori kuin joku Kiiskilänmäki.

tiistaina, helmikuuta 09, 2010

VerensokeriMittasin noin 14 tunnin syömättömyyden jälkeen aamupäivällä verensokerini sormenpäästä. Tulos 6,4 mmol/l. Sitten söin 100 g muroja 0,3 l rasvattoman maidon kera. Tunnin kuluttua syömisestä verensokeri oli 9,2 mmol/l. Kahden tunnin kuluttua sokeriarvo oli 5,4 mmol/l. En ollut viimeisimmän mittauksen aikana lainkaan nälkäinen tai väsynyt. Tulos puhunee sen puolesta, että insuliinia riittää ja se tehoaa, mutta ihmetyttää miten paastosokeri voi olla selvästi korkeampi kuin kaksi tuntia ruokailun jälkeen mitattu arvo. Voiko olla, että jos on riittävän kauan syömättä, verensokeria nostavat mekanismit nostavat sokeritason korkeammalle kuin paastosokeri normaalisti on? Vai voiko tämä olla merkki siitä, että paastosokeri saattaa olla kroonisesti liian korkea insuliiniresistenssin puuttumisesta huolimatta, jolloin verensokerin säätely olisi jotenkin päässyt löystymään tai muuten vituralleen? Lisäkokeita varmaan tarvitaan.

sunnuntaina, helmikuuta 07, 2010

Roboto ii desu ka? Hai!Crusher

Future Weapons aiheesta.